Τρίτη 11/5/2021

Περικλής Αλμπάνης: «Υπήρχαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις από ηθοποιούς παλαιότερης γενιάς»

«Ήταν σαν… κατεστημένο. Άλλος είχε κρεβάτι μέσα στο καμαρίνι του.»

Ο Περικλής Αλμπάνης ξεκίνησε να ασχολείται ερασιτεχνικά με την υποκριτική στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στα μέσα περίπου εκείνης της δεκαετίας έκανε το τηλεοπτικό ντεμπούτο του στην παιδική σειρά ο «Καπετάν Σβούρας». Στις αρχές όμως της δεκαετίας του 1990 γνώρισε την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη, όπου ξεκίνησε η μεταξύ τους συνεργασία στο θέατρο.

Ο γνωστός ηθοποιός έχει συμμετάσχει σε πολλές πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Μάλιστα φέτος τον απολαύσαμε σε μία guest εμφάνιση στη σειρά της ΕΡΤ «Η τούρτα της μαμάς».

Με αφορμή τις καταγγελίες ανθρώπων που έχουν υποστεί βία αλλά και σεξουαλική παρενόχληση από ανθρώπους του θεάτρου και που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατακλύζοντας το καλλιτεχνικό χώρο, ο αγαπημένος ηθοποιός παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό «Λοιπόν» και αποκάλυψε ότι παρόμοια ή αντίστοιχα περιστατικά συνέβαιναν και παλιότερα από μεγάλα ονόματα του θεάτρου, γεγονός μάλιστα το οποίο θεωρούσαν ως κατεστημένο.

Μετά τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης και άλλων μορφών βίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας, το θέατρο θα πληγεί ή ήταν ένα σημείο των καιρών και θα ξεχαστεί με το χρόνο;

Όχι, δεν θα πληγεί το θέατρο, ίσα-ίσα, νομίζω ότι το θέατρο θα βγει πιο δυνατό. Αυτό που θα γίνει, επειδή μερικοί είχαν την εξουσία στα χέρια τους, τώρα ο άλλος θα σκεφτεί πάρα πολύ να κάνει τα ίδια πράγματα που έκαναν άλλοι συνάδελφοι.

Υπήρχαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις παλαιότερα, τότε που ξεκινούσες τα επαγγελματικά σου βήματα στη υποκριτική;

Στο ξεκίνημά μου, στη Αθήνα, γνώρισα την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Παρενοχλήσεις βέβαια, γίνονταν.

Γιατί δεν είδαν το φως της δημοσιότητας;

Γιατί το θεωρούσαν δεδομένο αυτό που γινόταν. Οι κοπέλες ή οι άντρες σ’ αυτή τη φάση, άλλοι το δέχονταν κι άλλοι όχι. Το θεωρούσαν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνει, αυτό ήταν de facto από τη προηγούμενη γενιά. Αυτά που ακούγαμε από τους προηγούμενους γίνονταν και σε πολύ μεγάλο βαθμό. Υπήρχαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις από ηθοποιούς παλαιότερης γενιάς, ότι έπρεπε να γίνει αυτό…άλλος είχε κρεβάτι μέσα στο καμαρίνι του.

Μιλάς για σπουδαίους πρωταγωνιστές και μεγάλα ονόματα;

Σωστά… Και τη “σκυτάλη” την πήραν οι πιο νέοι μετά, η γενιά η δική μου, έτσι γινόταν. Είχα και μαρτυρίες από γυναίκες συναδέλφους, ότι ο “τάδε”, μου έκανε “αυτό”, ο “τάδε” μου έκανε “εκείνο”, ήταν σαν… κατεστημένο. Οι μαρτυρίες αυτές ήταν όπως ήθελε να τις κατασκευάσει αυτή που μου το έλεγε, για παράδειγμα ότι δεν ενέδωσε, αλλά και να είχε ενδώσει, αυτό δεν το ξέρει κανένας. Δε νομίζω να συνδέεται η πορεία μιας κοπέλας ή ενός άντρα, στο ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έκανε καριέρα, ή όχι, δεν συμβαίνει, αυτό είναι υπερβολή. Αν υπήρχε ταλέντο, θα έβγαινε στην επιφάνεια. Η εξουσία είναι πολύ γλυκιά και πολλές φορές την εκμεταλλεύονται, γίνεται κατάχρηση, κι αυτό ίσως αλλάξει.

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη τι έλεγε για τα θέματα αυτά;

Η Αλίκη δε μιλούσε πάνω σ’ αυτό το θέμα, όχι, ποτέ. Η Αλίκη είχε την άποψη ότι πρέπει να ελίσσεσαι στον χώρο, να είσαι έξυπνος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ