Θοδωρής Κατσαφάδος: «Τα τελευταία χρόνια η ανημποριά και η άγνοια έχουν “βαπτιστεί” άποψη»

«Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά που λέω δεν αρέσουν, αλλά δεν με νοιάζει»

Must Read

Ο Θοδωρής Κατσαφάδος είναι ένας άνθρωπος που θα πει τη γνώμη του έξω από τα δόντια χωρίς να αισθάνεται τύψεις.

Ο γνωστός ηθοποιός δεν είναι λίγες φορές που έχει αναφερθεί στον σάλο που είχε προκαλέσει το φετινό φεστιβάλ της Επιδαύρου κάνοντας λόγο πως ορισμένοι σκηνοθέτες δεν σεβάστηκαν τον λόγο των αρχαίων τραγικών ποιητών.

Με αφορμή την περιοδεία της «Μήδειας», στην οποία πρωταγωνιστεί ο γνωστός ηθοποιός μίλησε στο περιοδικό Mytv και τόνισε πως οι σκηνοθέτες και οι ερμηνευτές πρέπει να προσεγγίζουν το αρχαίο δράμα με μεγάλη σεμνότητα, προσοχή αλλά και δέος.

Έχει περισσότερες απαιτήσεις ένας ρόλος αρχαίου κειμένου;

Όλα αυτά τα έργα του αρχαίου δράματος δεν είναι έργα χαρακτήρων, αλλά ιδεολογίες. Είναι ποιητικά κείμενα. Όποιος τα αντιμετωπίζει με μια καθημερινότητα, κατά τη γνώμη μου, κάνει μεγάλο λάθος. Η κάθε λέξη του αρχαίου κειμένου έχει σημασία. Πρέπει ο καλλιτέχνης να ξέρει τι λέει, τι κρύβει και πως πρέπει να ειπωθεί το κάθε τι. Είναι γεωμετρικά δομημένα τα έργα στο αρχαίο δράμα του Ευριπίδη, του Αισχύλου, του Σοφοκλή αλλά και στις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Πρέπει, λοιπόν, οι σκηνοθέτες και οι ερμηνευτές να προσεγγίζουν με μεγάλη σεμνότητα, προσοχή και δέος.

Δεν συμβαίνει πάντα αυτό;

Δυστυχώς, όχι. Αν δεν θέλουν να πουν αυτά που λέει ο συγγραφέας, ας ανεβάσουν ένα δικό τους έργο. Διαφωνώ με την παραποίηση, τη μεταποίηση και την καπηλεία. Δεν μπορείς να λες ότι ανεβάζεις ένα έργο του Ευριπίδη και να ανεβάζεις άλλα ντ’ άλλων. Τα τελευταία χρόνια η ανημποριά και η άγνοια έχουν «βαπτιστεί» άποψη. Δεν είναι, όμως, άποψη αλλά αδυναμία.

Λέτε δημόσια τη γνώμη σας χωρίς φόβο. Σας έχει στοιχίσει;

Ναι, βέβαια μου έχει στοιχίσει διότι λέω τη γνώμη μου ευθαρσώς από τα νιάτα μου, όχι τώρα που μεγάλωσα και είμαι 50 χρόνια ακατάπαυστα σε αυτή τη δουλειά. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτά που λέω δεν αρέσουν, αλλά δεν με νοιάζει. Θα πω πάντα αυτό που θέλω και δέχομαι ότι μπορεί να κάνω και λάθος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This