Στο τέταρτο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού μας στα χώματα του Ελληνα κροίσου Αριστοτέλη Ωνάση θα προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε όσα μας μετέφεραν οι κάτοικοι στο Νυδρί για τις αγαθοεργίες που έκανε εκεί, καθώς και όσα μας είπαν για τον νέο «ένοικο» του Σκορπιού, τον Ρώσο μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ. Τον πολυεκατομμυριούχο που αγόρασε τον Σκορπιό πάνω από 100.000.000 δολάρια από την Αθηνά Ωνάση για να τον κάνει δώρο στην κόρη του, Εκατερίνα, ο οποίος διαθέτει περιουσία της τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το «Forbes».
- Από τον Νίκο Νικόλιζα
Η περιπλάνησή μας στα φθινοπωρινά σοκάκια, στο άλλοτε μικρό ψαροχώρι που με τη φήμη του Ωνάση έμελλε να γίνει ο σπουδαιότερος ελληνικός προορισμός για δεκαετίες, θα έβγαζε, όπως φάνηκε, πολλές κρυμμένες ειδήσεις από ανθρώπους που έζησαν τον Ελληνα κροίσο. Αλλωστε κι εμείς, ψάχνοντας την Ιστορία, ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με αυτή. Σε ένα από τα ελάχιστα μικρά καφέ του πεζόδρομου στο Νυδρί καθίσαμε για τον πρωινό μας καφέ, όταν ακούσαμε έναν από τους παλιούς Νυδριώτες να μιλάει για τον Ωνάση και για το πόσο ακόμα θα είχε βοηθηθεί το χωριό τους, αν εκείνος δεν έφευγε τόσο γρήγορα από τη ζωή.
Αυθόρμητα ρωτήσαμε τι καλό έκανε στο Νυδρί ο Ωνάσης. Και σχεδόν ακούμε την ίδια ιαχή από πέντε γέροντες να μας λένε: «Νυδρί ίσον Ωνάσης». Οπως μας μετέφεραν οι κάτοικοι του χωριού, τα πρώτα χρόνια ο Ωνάσης εκεί ήταν ανεπιθύμητος. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού τον είδαν σαν εισβολέα, με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του χωριού, ο οποίος έβαζε διάφορες τρικλοποδιές στον Αρίστο που ονειρευόταν να κάνει το Νυδρί Γαλλική Ριβιέρα. Αρχικά ζήτησε άδεια από τον πρόεδρο του χωριού προκειμένου να περάσει αγωγό με νερό από το Νυδρί απέναντι στον Σκορπιό. Ο πρόεδρος τότε ξεσήκωσε όλο το χωριό, με αποτέλεσμα να μην αφήσουν τον Ωνάση να περάσει από δημόσια έκταση αγωγό νερού. Αν και ο Ωνάσης καθημερινά βρισκόταν στο Νυδρί και προσπαθούσε να πείσει τους κατοίκους και τον πρόεδρο, ο τελευταίος ήταν ανένδοτος. Ετσι, αφού είδε και απόειδε, αγόρασε δικές του εκτάσεις, πέρασε τον αγωγό νερού από τα δικά του κτήματα και από εκεί υποθαλάσσια έφτασε το νερό στο νησί.
Φτωχοί πολίτες
Ωστόσο, ο ίδιος αντιλήφθηκε τη νοοτροπία εκείνης της εποχής των κατοίκων και δεν τους κράτησε κακία. Αντιθέτως, έβαλε να εργάζονται στον Σκορπιό και στη «Χριστίνα» φτωχοί πολίτες της περιοχής, που αργότερα τους είχε σαν οικογένειά τους όπως είδαμε με το παράδειγμα της κυρίας Ευαγγελίας Φίλιππα. Οταν οι κάτοικοι κατάλαβαν τις αγαθές προθέσεις του Ωνάση, μέσα από τον πρόεδρο του ζήτησαν ένα σχολείο για να μπορούν να μορφωθούν τα παιδιά τους. Κι εκείνος όχι απλά τους έφτιαξε το Δημοτικό Σχολείο Νυδρίου, αλλά και Γυμνάσιο, για να μπορούν να ολοκληρώνουν τις πρώτες τάξεις της εκπαίδευσης.
Και αργότερα, όταν μετά τον γάμο του με την Τζάκι Κένεντι το Νυδρί πήρε τεράστια φήμη σε όλο τον κόσμο και άρχισαν να έρχονται τουρίστες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, ο ίδιος ο Ωνάσης τούς έφτιαξε και το αγροτικό ιατρείο εξοπλισμένο με τα τελειότερα μηχανήματα εκείνης της εποχής, που όμοιό του δεν υπήρχε σε κανένα μέρος της Ελλάδας. Ο ίδιος ο Ωνάσης μέσα στη χαρά του γάμου του με την Τζάκι Κένεντι προίκισε και έξι άγαμες κοπέλες, δίνοντάς τους ακόμα και σπίτια επιπλωμένα, ως ένδειξη αγάπης προς τα χώματα που πατούσε και τον έκαναν ευτυχισμένο.
Οπως μας έλεγαν οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι εκείνης της ένδοξης εποχής, τα περισσότερα πρωινά (όταν σηκωνόταν μετά τις 11 το πρωί) ο ίδιος με σκάφος μεταφερόταν στο Νυδρί, κατηφόριζε στο λιμάνι και στα ελάχιστα σοκάκια που υπήρχαν τότε και χαιρετούσε όλους τους κατοίκους διά χειραψίας, με εκείνους να τον βλέπουν σαν θεό. «Καθόταν μαζί μας για καφέ και κάνα κρασάκι. Χωρίς ασφάλεια, χωρίς τίποτα. Τι να φοβηθεί στο Νυδρί, άλλωστε; Και ποιος θα τον πείραζε, αφού όλοι εμείς τον αγαπούσαμε» μας λέει ο 85χρονος Νικόλαος Γαζής.
Και από τον ανθρώπινο Αριστοτέλη Ωνάση και τη μυθική εποχή του, στο άχαρο και άχρωμο σήμερα του Σκορπιού. Οπως αναφέραμε και στην αρχή, τον θρυλικό Σκορπιό που έμελλε να γράψει παγκόσμια Ιστορία μέσα από το διεθνές τζετ σετ τον αγόρασε από τη μοναδική κληρονόμο του Ελληνα κροίσου Αθηνά Ωνάση ο Ρώσος μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ αντί 100.000.000 δολαρίων. Βέβαια, πώς γίνεται να πουληθεί ένα νησί που στη διαθήκη του ο Αριστοτέλης Ωνάσης αναφέρει πως δεν μπορεί να το πουλήσει κανείς είναι ένα μεγάλο ερώτημα για όλους όσοι ασχολούνται με τον μύθο του μεγιστάνα. Αν και επιχειρήσαμε να μεταφερθούμε στον Σκορπιό, σχεδόν όλοι μάς ενημέρωσαν πως πλέον το νησί είναι κανονικό φρούριο, με κάμερες σε όλη την ακτογραμμή, με ασφάλεια που απαγορεύει να πλησιάσεις σε αρκετά μεγάλη απόσταση. Κάτι που επί εποχής Ωνάση δεν απαγορευόταν, δηλαδή να ψαρεύεις και να κολυμπάς γύρω από το νησί.
Μυθικές διακοπές
Τις ημέρες που βρεθήκαμε στο Νυδρί οι εργασίες πάνω στον Σκορπιό για έναν περίεργο λόγο είχαν σταματήσει σε κάθε μορφή τους. Εκεί χτίζονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, θα έχει δυναμικότητα 30 δωματίων και 60 κλινών και θα κοστίσει 26.600.000 ευρώ. Εκεί θα μεταφέρονται παγκόσμιοι κροίσοι και θα απολαμβάνουν τις μυθικές διακοπές τους. Στην πίσω πλευρά από αυτή που φαίνεται από το Νυδρί (σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων) ήδη προετοιμάζονται μικρά λιμάνια και τεράστιες εσοχές μέσα στον Σκορπιό για να προφυλάσσονται τα υπερπολυτελή σκάφη των μεγιστάνων που θα καταφθάνουν εκεί. Δεν μπορώ να ξεχάσω τα λόγια της γυναίκας που έζησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τον Ωνάση, της οικονόμου του Γεωργίας Βέττα, η οποία, θέλοντας να δείξει τον σεβασμό του Αρίστου προς το φυσικό περιβάλλον του νησιού, μας έλεγε: «Αν και ο Ωνάσης έκανε προσπάθειες και βρήκε καλό νερό πάνω στον Σκορπιό, ο ίδιος, όταν τον ρωτούσαμε γιατί να ταλαιπωρείται με γεωτρήσεις από το Νυδρί, έλεγε: “Γεωργία μου, το νησί αυτό, αν το αγαπήσεις, θα σε αγαπήσει. Αν το σεβαστείς, θα σε σεβαστεί”». Το έργο αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το 2024, ενώ η οικογένεια θα δηλώνει ποιες περιόδους θα βρίσκεται στο νησί και τον υπόλοιπο χρόνο θα διατίθεται προς ενοικίαση. Το ποσό με το οποίο θα ενοικιάζεται ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αφού οι Ριμπολόβλεφ θέλουν πρώτα να δουν ολοκληρωμένο το έργο. Σε κάθε περίπτωση το μίνιμουμ κόστος διαμονής θα είναι 1.000.000 με 2.000.000 ευρώ την εβδομάδα, ακόμα και αν κάποιος δεν μείνει για 7 ημέρες αλλά για λιγότερες, ενώ το ενοίκιο θα αυξηθεί όταν ο Σκορπιός ολοκληρωθεί και ως art island.
Τέλος, όπως φαίνεται, το μόνο που θα παραμείνει ίδιο από τη μυθική εποχή του Ελληνα κροίσου είναι το εκκλησάκι, η Παναγούδα, όπως την ονομάζουν οι ντόπιοι, όπου είναι θαμμένα τα μέλη της οικογένειας Ωνάση για να θυμίζουν σε όλους τη μεγαλοπρέπεια του ονόματος Ωνάση!
Δείτε επίσης:
- «Ο ανοιχτοχέρης Αρίστος και η αποχαυνωμένη Χριστίνα…» – Η εξομολόγηση του χασάπη του Ωνάση
- Αυτή είναι η «θετή» κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση – Τι βρήκε πάνω από τον τάφο του Αλέξανδρου
- «Βόμβες» από τη «σκιά» του Ωνάση: «Ο Αρίστος ήταν παντρεμένος με την Τζάκι και έβλεπε κρυφά την Κάλλας»