Ζέτα Δούκα: «Η επιτυχία του “Καφέ της Χαράς”, οφείλεται στο δέσιμο των ηθοποιών»

Must Read

Η πρωταγωνίστρια που… εισέβαλε στη θρυλική σειρά του ΑΝΤ1 «Το καφέ της Χαράς» δεν μασάει τα λόγια της. Το «Big Brother» είναι πισωγύρισμα, μας λέει, ενώ, αναφερόμενη στα μίντια, αναρωτιέται: «Τι πρότυπα ζωής προβάλλουν; Πρότυπα εύκολης ζωής, πλούτου, δημοσιότητας;»

Από τη Μαρία Ανδρέου

Η Ζέτα Δούκα μπαίνει στο «Καφέ της Χαράς» και νιώθει μεγάλη ευτυχία αλλά και τεράστιο άγχος. Το «Εnjoy» τη συνάντησε στα γυρίσματα της σειράς στο Κορωπί, όπου, πλέον, βρίσκεται το καφέ της Βάλιας. Η πανέμορφη Ζέτα έχει άγχος, όχι γιατί θα υποδυθεί τον νέο έρωτα του Πώποτα, τη δυναμική Στέλλα, αλλά, γιατί φοβάται ότι, ως νέο πρόσωπο στο επιτυχημένο σίριαλ του ΑΝΤ1, μπορεί να κάνει κάτι που θα διασπάσει την ομαδικότητα της παρέας. Γιατί, αυτή η ομαδικότητα είναι και το συστατικό της επιτυχίας. Η ίδια δεν μιλά μόνο για το σίριαλ του Χάρη Ρώμα, αλλά και για τον ρόλο της τηλεόρασης και των δημοσιογράφων, που «δεν φωτίζουν τις μέλισσες, αλλά τις μύγες».

ζετα δουκα

Ζέτα, την περίμενες αυτή την αποδοχή το κόσμου; «Το καφέ της Χαράς», τη στιγμή που άλλα σίριαλ που ήρθαν ως σίκουελ στη μικρή μας οθόνη, όπως το «Λόγω τιμής», δεν άγγιξαν το κοινό, αυτό, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο, τα σάρωσε όλα. Πώς το ερμηνεύεις αυτό;

«Το καφέ της Χαράς» δεν ξεπετάχτηκε ξαφνικά από τη μικρή μας οθόνη. Νομίζω, μαζί με τη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης», είναι από το πιο χιλιοπαιγμένα σίριαλ στην τηλεόραση. Γενιές και γενιές έχουν μεγαλώσει με το «Καφέ της Χαράς» και οι ήρωες είναι πάντα μέσα στο γυαλί. Άρα, είναι σαν να μην έλειψαν καθόλου. Το να παρακολουθήσει, προφανώς, το κοινό τις νέες ιστορίες τους, ήταν μια φυσική συνέχεια. Το Κολοκοτρωνίτσι θεωρώ ότι είναι το χωριό όλων των Ελλήνων! Έτσι, ενώ η σειρά είχε ολοκληρωθεί εδώ και 15 χρόνια, φαίνεται σύγχρονη, γιατί δεν έφυγε ποτέ από τα σπίτια μας και την TV. Για μένα, προσωπικά είναι από τις καλύτερες σειρές που έχουν περάσει ποτέ από την εγχώρια τηλεόραση, με πολύ αξιόλογους πρωταγωνιστές, με ένα ευφάνταστο σενάριο και μια απίστευτη κωμική γραφή από τον Χάρη Ρώμα και την Aννα Χατζησοφιά. Ο Περίανδρος Πώποτας, η Χαρά, η Σταυρούλα, ο Φατσέας, ο Τρελαντώνης, η Βάλια, ο Μανωλάκης και πόσοι άλλοι χαρακτήρες έγραψαν, όπως φαίνεται, ιστορία, αν λάβουμε υπόψη μας τα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης που χτυπά κάθε Παρασκευή βράδυ η σειρά, στη νέα εκδοχή της. Η επιτυχία έρχεται από την πολύ καλή και δεμένη ομάδα, από τους ωραίους χαρακτήρες που παραμένουν παραδοσιακοί, με μια γλυκιά, σύγχρονη πινελιά. Σε πείσμα της φράσης του Πώποτα «τάξης και ηθική» έχουν προχωρήσει τη ζωή τους, έχουν προοδεύσει και έχουν εξελιχθεί σε ένα χωριό που, όπως πάντα, παραμένει μια κλειστή κοινωνία.

Από αυτή την Παρασκευή μπαίνεις κανονικά στο καστ της σειράς, ως Στέλλα. Βλέπουμε με λίγα λόγια την ιστορία σου, γιατί στο προηγούμενο επεισόδιο είδαμε σε πλάνο απλά την άφιξή σου. Ποια είναι η ηρωίδα σου;

Το alter ego του Πώποτα. Η Στέλλα έρχεται στο χωριό για να δουλέψει ως σερβιτόρα στο νέο «Καφέ της Χαράς», που άνοιξε η Βάλια. Η δυναμική αυτή γυναίκα έχει ένα σκοτεινό παρελθόν, που η Βάλια, ως δικηγόρος, το ξέρει και φοβάται μη γίνει γνωστό στο χωριό. Η ηρωίδα μου μισεί τους άνδρες, γιατί έχει δεινοπαθήσει από αυτούς και θα μάθουμε τον λόγο. Όπως ο Περίναδρος μισεί τις γυναίκες. Έχουν ένα κοινό σημείο, λοιπόν (γέλια). Έτσι, όπως καταλαβαίνουμε, η Στέλλα θα γίνει με τον δυναμισμό της, την ελευθερία της, το κόκκινο πανί για τον Πώποτα, όπως στο παρελθόν ήταν η μοναδική Χαρά.

Άρα, μου λες, εμμέσως πλην σαφώς, ότι ο Πώποτας θα ερωτευτεί τη Στέλλα. Γιατί, ο στρυφνός Περίανδρος, όποια γυναίκα μισεί, κατά βάθος τη θαυμάζει και την καμαρώνει και, στο τέλος, την ερωτεύεται τρελά. Η Στέλλα θα γίνει η νέα του αγάπη;

Ναι. Η Στέλλα είναι ντόμπρα γυναίκα, ειλικρινής, εργατική. Η ζωή δεν της χαρίστηκε. Έχει ένα δύσκολο φορτίο να κουβαλήσει και μαζί με αυτό πολύ θυμό και οργή για τους άνδρες. Ο Χάρης Ρώμας με είχε πλησιάσει πριν από ακριβώς έναν χρόνο για τον συγκεκριμένο ρόλο και μου είχε πει ότι, αν επιστρέψει ξανά «Το Καφέ της Χαράς» στον ΑΝΤ1, ήθελε να πάρω τον ρόλο της Στέλλας, γιατί πιστεύει ότι μου ταιριάζει γάντι. Δεν σου κρύβω ότι, ως το νέο πρόσωπο που μπαίνει σε αυτή τη γνώριμη και επιτυχημένη ομάδα, νιώθω μεγάλο άγχος και ευθύνη για να μην τους χαλάσω κάτι από τη νόστιμη συνταγή τους. Επειδή αυτόν τον ρόλο ήξερα εδώ και καιρό ότι θα τον πάρω, τον δούλεψα πάρα πολύ μέσα μου και μαζί με τη βοήθεια του Χάρη Ρώμα. Η Βάλια, λοιπόν, ως δικηγόρος, έχει χαρίσει στη Στέλλα μια καινούργια ζωή, την έχει υπερασπιστεί στο δικαστήριο και εκείνη δεν την ξεχνά. Πιστεύω ότι ο Πώποτας θα βρει στη Στέλλα τη νέα του… Χαρά!

Πιστεύεις ότι τα ετερώνυμα έλκονται;

Όχι. Ούτε στις ερωτικές σχέσεις ούτε στις φιλικές. Μπορεί να τους φέρει κοντά μια συνθήκη, το σεξ, αλλά μέχρις εκεί. Άνθρωποι με διαφορετικές πεποιθήσεις δεν έχουν τα ίδια κοινά ενδιαφέροντα. Οι άνθρωποι στις σχέσεις πρέπει να σχετίζονται. Το λέει και η λέξη. Να έχουν παρόμοιες αντιλήψεις, πιστεύω, ιδανικά, αξίες, γνώμες, ιδέες. Άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι δεν μπορούν να συμπλεύσουν, να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον, να τον δικαιολογήσουν, δεν έχουν κοινή χαρά, ούτε εξέλιξη.

ζετα δουκα καφε της χαρας2

Τι συμβολίζει η Στέλλα;

Τη θέση που πρέπει να έχει η γυναίκα στη σύγχρονη κοινωνία. Ισότιμη με εκείνη του άνδρα. Γι’ αυτό το «Καφέ της Χαράς» αγαπήθηκε τόσο πολύ από τον κόσμο. Γιατί, πέρα από το ότι είναι μια πολύ όμορφη κωμωδία με δυνατές ατάκες, θίγει πολύ έξυπνα πολλά θέματα που προβληματίζουν την κοινωνία μας, όπως τη θέση και το ρόλο της γυναίκας. Μια θέση που, ακόμη παλεύει η γυναίκα για να πάρει παγκοσμίως σε ένα ανδροκρατούμενο σύστημα, με πολύ αγώνα. Η σειρά αυτή τι λέει; Ότι η γυναίκα είναι διαφορετική από τον άνδρα, αλλά έχει ίσα δικαιώματα. Ο Χάρης Ρώμας, μέσα από το ρόλο της Χαράς, της Σταυρούλας, της Βάλιας, της Στέλλας, έχει σκύψει πάνω στη σύγχρονη γυναίκα, η οποία έχει τόσες ευθύνες, ως μητέρα, εργαζόμενη, σύζυγος, σύντροφος, πολίτης με πολλή ευαισθησία, και περνούν πολύ σημαντικά μηνύματα. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε τη Σταυρούλα δήμαρχο στο χωριό.

Επίκαιροι ο Χάρης και η Άννα πάντα… Μου δίνεις πάσα. Πώς σου φαίνεται το γεγονός ότι θα έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας γυναίκα;

Εξαιρετικό. Και δεν το λέω με τη φεμινιστική άποψη. Αλλά, με βάση την αξιοκρατία. Της άξιζε; Ήταν δίκαιη η εκλογή; Τότε, γιατί όχι; Όλοι οι άνθρωποι σε μια κοινωνία πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες, να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να επικρατεί ο καλύτερος. Το να μπαίνουν περισσότερες γυναίκες στην πολιτική δεν είναι τάση, ένα νέο ρεύμα, είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό αν θέλουμε να μιλάμε για ένα κράτος Δικαίου. Αλλιώς, είμαστε βαθιά υποκριτές. Και είναι πληγή για μια κοινωνία άλλα να λέει και άλλα να κάνει. Η αξιοκρατία θα είναι και αυτή που θα κρατήσει και τους νέους και τις νέες στην πατρίδα μας.

Τα αρνητικά μας, ως λαός, τα είπαμε ακροθιγώς… Τα θετικά του ποια είναι;

Πολλά. Είμαστε ένα έξυπνος λαός, φιλότιμος, φιλόξενος, γενναίος, που αγαπά την πατρίδα του και έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την ελευθερία. Πιστεύω ότι είμαστε λαός που θέλει να βελτιώνεται και να προοδεύει, βάζοντας στο κέντρο τη χαρά και τον άνθρωπο. Παλέψαμε μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση, γίναμε οι περισσότεροι μαχητές. Δώσαμε έναν αγώνα με αξιοπρέπεια, ενώ μας είχαν βάλει τη θηλιά στον λαιμό. Πάντως, δεν ξέρω αν έχουμε βγει ακόμη από αυτήν την κρίση και νιώθω ότι, υπόκωφα, ο κόσμος αναστενάζει και περνάει δύσκολα.

Βλέπουμε ότι η Βάλια, η Στέλλα, οι ηρωίδες του «Καφές της Χαράς», αφήνουν την πρωτεύουσα και γυρίζουν στο χωριό. Έχεις σκεφτεί να κάνεις και εσύ το ίδιο; Θα ήταν ένα από τα όνειρά σου η αποκέντρωση;

Ναι, θα ήθελα να φύγω για τη Σίφνο ύστερα από 15 χρόνια. Δεν έχω χωριό, αλλά έχω αγαπημένο νησί. Είναι το όνειρο της ζωής μου και θα ήθελα να το κάνω πράξη. Να φτιάξω το ιδανικό σπίτι. Η κόρη μου, ύστερα από 14 χρόνια θα είναι 18, θα έχει πάρει τον δρόμο της, θα έχει επιλέξει τις σπουδές της, θα είναι ενήλικη για να κάνει τις επιλογές της και εγώ θα ήθελα να βρεθώ στη Σίφνο και να καλώ τους φίλους μου σε αυτό το όμορφο νησί.

Αυτή είναι η ευτυχία στη ζωή; O ήλιος, η θάλασσα, η επιστροφή στη φύση, στις ρίζες;

Θα έλεγα ότι ευτυχία στη ζωή είναι να κάνει κάποιος αυτό που του αρέσει, αυτό που θέλει και όχι αυτό που του επιβάλλει η κοινωνία. Με λίγα λόγια, να γνωρίσει τον εαυτό του, να μάθει τον εαυτό του. Τι μπορεί και τι θέλει να κάνει και τι δεν μπορεί. Πολλές φορές, οι άνθρωποι ξοδεύονται άσκοπα σε τρίτους, σε ένα λάθος πατρόν ζωής και δεν κοιτάνε τι πραγματικά τούς κάνει ευτυχισμένους, δημιουργικούς στη μία και μοναδική ζωή τους. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιος είσαι, τι θες και να προσφέρεις.

Υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν γενναιόδωρα;

Ναι. Ο Χάρης Ρώμας είναι ένας από αυτούς. Είναι απίστευτα γενναιόδωρος άνθρωπος. Από τους άνδρες της γενιάς του και, δεδομένης της μεγάλης επιτυχίας του στον χώρο του θεάματος, είναι ένας άνθρωπος που βοηθάει απλόχερα. Και βοηθάει άνδρες και γυναίκες το ίδιο. Το να θέλει να προωθήσει ένας δημιουργός τους καλλιτέχνες του και τους συναδέλφους του, δεν συμβαίνει συχνά. Μάλιστα, άνδρες που έχουν διαπρέψει στο χώρο μου είναι πολύ δύσκολοι άνθρωποι και μαλώνουν πολύ εύκολα. Ο Χάρης είναι μία από τις εξαιρέσεις. Επιτυχημένος, ήρεμος και γενναιόδωρος. Τσακωμός δεν υπάρχει στο γύρισμα. Δεν το επιτρέπει. Ο Χάρης είναι ακούραστος και κοιτά στα γυρίσματα όλοι να είναι καλά και χαρούμενοι. Προτιμά να δουλέψει εκείνος πιο πολύ και να κάνει χίλια πράγματα, παρά να δυσαρεστήσει κάποιον. Υπάρχει τόση αλληλεγγύη στα γυρίσματα από τη συγκεκριμένη ομάδα, που δεν είναι να απορεί κανείς για τη συνταγή της επιτυχίας. Το συστατικό της επιτυχίας είναι η ομαδικότητα, γι’ αυτό, όπως σας είπα, φοβόμουν ως νέο μέλος μην κάνω κάτι και διασπάσω αυτό το δέσιμο. Ο κόσμος -τα διαβάζω και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης- θέλει τον Πώποτα με τη Χαρά, τη Βάλια με το Μανωλάκη. Τόσο τους έχουν συνδέσει. Εμείς, οι νέοι πρωταγωνιστές της σειράς, θα δώσουμε μάχη για να μπούμε στην καρδιά τους. Ο πήχης είναι ψηλά.

καφε της χαρας

Το έβλεπες «Το καφέ της Χαράς»;

Υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα να μην το έχει δει; Έχει παίξει εδώ και 15 χρόνια σε όλες τις τηλεοπτικές ζώνες. Ποιος δεν ξέρει τον Φατσέα; Το «Καφέ της Χαράς» είναι ένα σίριαλ που δεν παλεύει με τον χρόνο. Είναι εκεί, τον έχει νικήσει. Έχει πλάκα, έχει πλοκή, έχει ανθρωπιά. Ακόμη και οι άνθρωποι που δεν βλέπουν πολύ τηλεόραση -και είμαι μέσα σε αυτούς- δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουν δει ένα από τα επεισόδια του «Καφέ της Χαράς». Και, για να μην παρεξηγηθώ, δεν βλέπω τηλεόραση, γιατί δεν με χαλαρώνει. Την ανοίγω συνήθως το πρωί για να ξυπνήσω. Ακούω τους πολιτικούς καβγάδες και πετάγομαι με τη μία.

Οι πολιτικοί ή οι δημοσιογραφικοί καβγάδες σε τσιτώνουν. Τι σε κάνει να ονειρεύεσαι;

Η τέχνη. Η τέχνη είναι η απενοχοποιημένη μορφή αντίδρασης. Σε προβληματίζει με μια γλώσσα γλυκιά, όχι τόσο ακραία. Το θέατρο σε κάνει να γελάσεις με την ψυχή σου, αλλά σου μεταφέρει και σκέψεις και προβληματισμούς. Το θέατρο είναι συμπυκνωμένη ζωή. Σε δύο ώρες έχεις δει μια ζωή πολλών χρόνων. Στην τηλεόραση χαίρομαι που αναβιώνουν οι σειρές εποχής. Το «Κόκκινο ποτάμι» μάς μαθαίνει την Ιστορία μας. Να που η τηλεόραση μπορεί να έχει εκπαιδευτικό ρόλο. Οι «Άγριες μέλισσες» είναι περισσότερο μυθοπλασία, αλλά η δράση της αφορά την Ελλάδα μετά την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Καλώς ή κακώς, η τηλεόραση τα τελευταία χρόνια είχε πολλά ριάλιτι. Η ζυγαριά ελαφρώς είχε γύρει στις ριάλιτι παραγωγές.

Πώς σου φαίνεται ότι μπαίνει ξανά στη μικρή μας οθόνη ο «Μεγάλος Αδελφός»; Δέκα χιλιάδες νέοι έχουν κάνει αίτηση, για να μπουν στο σπίτι του «Big Brother»…

Πισωγύρισμα. Τι δεν έχουν μάθει αυτοί οι νέοι και οι νέες από την οικογένεια, τα σχολεία τους, από την εκπαίδευση; Ποια βασικά πράγματα τους έχει στερήσει η κοινωνία μας; Πόσο φταίει η Πολιτεία; Συγγνώμη, αλλά και οι δημοσιογράφοι. Τι πρότυπα ζωής προβάλλουν τα μίντια και οι δημοσιογράφοι; Πρότυπα εύκολης ζωής, πλούτου, δημοσιότητας; Γιατί δεν προβάλλουν πρότυπα γεμάτα υγεία και προβάλλουν πρότυπα άσχημα. Επειδή το κακό κεντρίζει και πουλάει; Το καλό δεν πουλάει; Η εθνική ομάδα ρομποτικής δεν είναι άξια προβολής; Γιατί δεν ξέρουμε αυτά τα παιδιά; Γιατί οι δημοσιογράφοι φωτίζετε λάθος πράγματα; Τι φέρνετε στο προσκήνιο; Ποια ποιότητα; Αν φωτίζεις μόνο τα κακά, θα δεις μύγες. Αν φωτίζεις τα λουλούδια, θα δεις μέλισσες. Γιατί υπάρχει μια μηχανή προώθησης του «Βig Brother»… Ποια είναι τα συμφέροντα που θέλουν να προωθούν τις ριάλιτι παραγωγές; Όλα αυτά μου φαίνονται περίεργα. Γιατί προωθούνται το ρηχό και η επιφάνεια; Μήπως, γιατί το καλό και η γνώση είναι δύναμη και το σύστημα φοβάται αυτή τη δύναμη;

Τι εύχεσαι για την κορούλα σου και πώς θες να τη δεις;

Θέλω να τη δω ευτυχισμένη. Θέλω να τη δω ελεύθερη, να λέει τη γνώμη της, να αγαπάει με όλη της την καρδιά, να παρατηρεί, να κρίνει, να έχει άποψη, να εξελίσσεται. Θέλω να αγαπά τον εαυτό της, να ξέρει τι έχει ανάγκη. Γι’ αυτό και τα πρώτα χρόνια της ζωής της έμεινα στο πλάι της. Δεν εργάστηκα. Δεν έκανα τηλεόραση και θέατρο μαζί. Του χρόνου θα μπω στη διαδικασία να παίξω στο θέατρο και, μάλιστα, σε δύο έργα. Το θέλω. Κάθε φορά κοιτάω τι έχω ανάγκη. Να μεγαλώνω όμορφα με αγάπη και ελευθερία.

Διαβάστε επίσης: Αναστασία Ρουβά: Η κόρη της Κάτιας και του Σάκη μεγάλωσε και έχει έμφυτη κλίση στον χορό (video)

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This