Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Καταγγελία φωτορεπόρτερ: «Με κράτησαν παράνομα με εντολή του Μένιου Φουρθιώτη» (video)

Επειδή τον φωτογράφησε να μπαίνει στο τζιπ του συνοδευόμενος από αστυνομικές δυνάμεις

Την παράνομη κράτησή του στην Ευελπίδων καταγγέλλει ο φωτορεπόρτερ Μάριος Μπίκος με εντολή του τηλεπαρουσιαστή και δημοσιογράφου Μένιου Φουρθιώτη.

Σύμφωνα με την καταγγελία του, ο φωτορεπόρτερ που εργάζεται για το Documento φωτογράφησε τον Μένιο Φουρθιώτη να μπαίνει στο πολυτελές τζιπ του υπό ισχυρή αστυνομική φύλαξη. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο φωτορεπόρτερ, ο Φουρθιώτης έξαλλος ζητούσε να συλληφθεί και φώναζε ότι θα του κάνει μήνυση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, αστυνομικοί παρακράτησαν τα έγγραφά του που αποδείκνυαν την ιδιότητά του και του δήλωσαν ότι πρέπει να τους ακολουθήσει στο τμήμα.

Μετά από ώρα, ο φωτορεπόρτερ αφέθηκε ελεύθερος αφού ο δικηγόρος Γιάννης Απατσίδης κατέθεσε κατεπείγουσα αίτηση στον υποστράτηγο Πέτρο Τζεφέρη ζητώντας να παρέμβει προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Η καταγγελία του φωτορεπόρτερ

«Αφού είδα την συνοδεία και τα θωρακισμένα οχήματα του κ. Φουρθιώτη παρέμεινα στον χώρο της Ευελπίδων για ρεπορτάζ και όταν ο κ. Φουρθιώτης βγήκε από το κτίριο 16 περίμενα σε απόσταση 10-20 μέτρων για να τον φωτογραφίσω. Αφού τράβηξα κάποιες φωτογραφίες από μακριά και σε γενικό πλάνο, εκείνος ενοχλήθηκε και διέταξε την ασφάλεια του να με πιάσει και όταν άκουσε ότι εργάζομαι για το Documento ζήτησε από τη δικηγόρο του να μου κάνει μήνυση.

Η ασφάλεια του και η δικηγόρος του, μου είπαν να διαγράψω τις φωτογραφίες και να λήξει εδώ το θέμα. Αφού διέγραψα τις φωτογραφίες μου και ενώ η δικηγόρος του και ασφάλειά του έλεγαν ότι δεν χρειάζεται να με ταλαιπωρούν άλλο, εκείνος επέμενε. Σε απάντησή μου ότι δεν είναι σωστό να κάνει μήνυση σε φωτορεπόρτερ γιατί θα κάνει κακό στον ίδιο, άρχισε να διατείνεται πως τον απειλώ εγώ και η… αξιωματική αντιπολίτευση.

Αφού με πήγαν στην είσοδο της Ευελπίδων μου ζήτησαν τα στοιχεία μου για να γίνει η μήνυση. Αφού τους τα έδωσα και ζήτησα να φύγω ένας εκ της ασφάλειας του κτηρίου με κρατούσε από το χέρι για να μη φύγω και μου είπε ότι πρέπει να περιμένω να έρθει το περιπολικό. Όταν το περιπολικό εντέλει έφτασε στην είσοδο των δικαστηρίων τους έδωσα τα στοιχεία μου τα οποία και δεν μου έδιναν πίσω ενώ μου ζητούσαν να μεταβώ στο τμήμα.

Όταν ρώτησα για ποιο λόγο κρατούμαι μου είπαν ότι έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον μου από τον κ. Φουρθιώτη, ενώ όταν ζήτησα να τη δω μου είπε η δικηγόρος του ότι δεν έχει κατατεθεί αλλά έχει δώσει ο πελάτης της εντολή. Όταν αρνήθηκα να μπω στο περιπολικό καθώς δεν υπήρχε κανένας νόμιμος λόγος να μεταφερθώ στο τμήμα μου απάντησαν ότι τα στοιχεία που τους προσκόμισα δεν επαρκούν και έτσι θα χρειαστεί να μεταβώ στο τμήμα για εξακρίβωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση μου, που ζητούσα να μου πουν γιατί θα χρειάζεται να με πάνε στο τμήμα και αν γίνεται σύλληψη μου απάντησαν θα πάμε στο τμήμα θα γίνει η μήνυση και μετά η σύλληψη.

Σημειώνεται ότι στα χέρια των αστυνομικών της Άμεσης Δράσης είχα δώσει την άδεια μετακίνησης από το Documento στο οποίο εργάζομαι, χαρτί που πιστοποιεί με σφραγίδα της ΕΛΑΣ την απώλεια της ταυτότητας μου, το οποίο αντικαθιστά προσωρινά την ταυτότητα, αλλά και το δίπλωμα οδήγησης. Στοιχεία δηλαδή που επαρκούσαν και δεν χρειαζόταν η μετάβασή μου με το περιπολικό σαν να είμαι κρατούμενος στο ΑΤ.

Τα έγγραφα που έδωσα στη διάθεση των αστυνομικών δεν μου δόθηκαν πίσω παρά μόνο μετά από μία ώρα που αποφάσισαν να με αφήσουν μετά την παρέμβαση συναδέλφων που έφτασαν στο σημείο αλλά και του δικηγόρου Γ. Απατσίδη. Μία ώρα μετά και μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες τόσο τις δικές μου όσο και των συναδέλφων μου, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία μου στο Α.Τ. για να κατατεθεί η μήνυση και πως τα στοιχεία που έχω προσκομίσει είναι επαρκή. Τέλος όταν τους ρώτησα πως γίνεται τώρα ξαφνικά τα χαρτιά μου να επαρκούν και να μην χρειάζεται εξακρίβωση, ενώ μία ώρα τώρα δεν επαρκούσαν κατά τα λεγόμενά τους, μου απάντησαν ότι… δεν ήξεραν τι χαρτιά χρειαζόντουσαν».

Η αίτηση του δικηγόρου Γιάννη Απατσίδη

«Αξιότιμε Κύριε Υποστράτηγε,

Αξιότιμε Κύριε Τζεφέρη,

Η παρούσα υποβάλλεται για λογαριασμό του εντολέα μου, κ. Μάριου-Ραφαήλ Μπίκου, φωτορεπόρτερ, συνεργαζόμενου με την εφημερίδα DOCUMENTO, και επέχει θέση αιτήσεως, και αναφοράς γεγονότων, για την δική Σας τυχόν αυτεπάγγελτη δράση.

Ειδικότερα:

1. Σήμερα,30-03-2021, περί 14:30 π.μ. και μέχρι περίπου 3:40, ο εντολέας μου, κ. Μάριος-Ραφαήλ Μπίκος, ήταν παράνομα στερηθείς την ελευθερία του, καθόσον με την δήλωση περί πρόθεσης υποβολής μηνύσεως εκ μέρους του κ. Μένιου ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ, αφενός κρατήθηκε στην κεντρική είσοδο της Ευελπίδων, αφετέρου επιδιώχθηκε αρχικώς και ιδιαίτερα εντόνως, από το πλήρωμα του 100, η μεταγωγή του στο Α.Τ. ΚΥΨΕΛΗΣ, ως συλληφθείς και κρατούμενος μετά από ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ μήνυση του κ. Μένιου ΦΟΥΡΘΙΩΤΗ, ο οποίος, μάλιστα, είχε αποχωρήσει από τον χώρο, και η μόνη παρούσα ήταν η δικηγόρος του, κατά δήλωσή της, η οποία δεν έφερε μαζί της καμία έγγραφη εξουσιοδότηση για υποβολή μηνύσεως. Αφού κατέφθασαν στον χώρο οι δημοσιογράφοι του DOCUMENTO, κ. Ευάγγελος Τριάντης, κ. Βασίλειος Ανδριανόπουλος και κ. Δανάη Κίσκηρα-Μπαρτζώκα, και στη συνέχεια εγώ προσωπικά, οι αστυνομικοί δήλωσαν ψευδώς ότι δήθεν ο μοναδικός λόγος της κράτησης του εντολέα μου ήταν, για να εξακριβωθούν τα στοιχεία του, και για να καταγραφεί το δελτίο συμβάντων, όντας απολύτως προκλητικοί τόσο απέναντί μου, όσο και στον εντολέα μου, και έχοντας αντιθέτως μία προκλητική εύνοια στην παριστάμενη δικηγόρο του φερόμενου μηνυτή, με την οποία συνέχιζαν να συνομιλούν και μετά την αποχώρησή μας. Όσο ήμουν παρών, διαπίστωσα ότι α) ο αστυνομικός της εισόδου της Ευελπίδων ήταν εξαιρετικά ευγενικός και κατανοούσε ότι όσα είχαν λάβει χώρα ήταν παράνομα, β) οι αστυνομικοί του πληρώματος του 100 δεν έφεραν διακριτικά γνωρίσματα στην στολή τους (χωρίς να γνωρίζω εάν λόγω του βαθμού τους όφειλαν να φέρουν) και απαντούσαν παντελώς αντιφατικά και αντικρουόμενα πράγματα, από τα οποία προκύπτει ότι δεν έχουν την παραμικρή συναίσθηση για την νόμιμη εκτέλεση των καθηκόντων τους, πέραν του ότι προσπαθούσαν να “βγάλουν τρελούς” τους τέσσερις (4) αυτόπτες μάρτυρες, και έδειχναν την απόλυτη προτίμησή τους στην παραπάνω δικηγόρο, η οποία προφανώς, έχοντας ευνοηθεί από τις ενέργειές τους ο εντολέας της, διάκειται ευνοϊκά απέναντί τους, ενώ παράλληλα κατηγορούσαν, αντισυναδελφικά, αυτόν που τους κάλεσε για την μεταφορά, εννοώντας τον παραπάνω συνάδελφό τους!!!, τη στιγμή που οι ίδιοι μόλις κατέφθασαν και επί μισή τουλάχιστον ώρα επέμεναν να συλληφθεί ο εντολέας μου, να μεταχθεί στο Α.Τ. Κυψέλης, και “ας γίνει μετά η μήνυση”!!!

2. Όλα τα παραπάνω είναι απαράδεκτα για ένα Κράτος Δικαίου και μία Δημοκρατική Κοινωνία, καθόσον εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ., και τον αρμόδιο κ. Υπουργό, και αποδεικνύουν ότι απαιτείται η συνδρομή δημοσιογράφων και δικηγόρου, ώστε ένας πολίτης να μην συλληφθεί παράνομα και ταλαιπωρηθεί επί ώρες σε ένα αστυνομικό τμήμα, και δη με ανύπαρκτη μήνυση ενός παρουσιαστή, τον οποίο φυλάττει η ΕΛ.ΑΣ. με άπειρους αστυνομικούς, κατά προκλητικό τρόπο, όπως τουλάχιστον έχει δημοσιοποιηθεί ευρέως, και ο οποίος αποχωρεί από το σημείο!!!.

3. Πριν καταφθάσω στην Ευελπίδων συνομίλησα με το 100, όπου αντιμετώπισα την ανεκδιήγητη συμπεριφορά μίας αστυνομικού (επόπτριας γραμμής, κατά δήλωσή της), η οποία, εκτός των άλλων, είχε το ΘΡΑΣΟΣ να μου δηλώσει ότι μπορεί να λάβει αντίγραφο της απομαγνητοφώνησης!, και να αποδείξει εάν θα γίνει αθέμιτη χρήση στα Μ.Μ.Ε. του επωνύμου της (το οποίο ζήτησα και έλαβα), έχοντας προφανώς προκαταλειμμένη άποψη σε βάρος της εφημερίδας την οποία εκπροσωπώ, και σε βάρος της οποίας 22 αστυνομικοί, υπό υμών, και προφανώς εν αγνοία σας και κατά παράκαμψή σας, είχαν το θράσος να επιδώσουν εξώδικη δήλωση και στη συνέχεια να υποβάλουν αβάσιμη έγκληση σε βάρος του κ. Κων/νου Βαξεβάνη, δημοσιογράφου και εκδότη της εφημερίδας DOCUMENTO.

4. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλώ πολύ να διατάξετε τα εξής:

4.1. Να μου χορηγηθεί ηλεκτρονικά απομαγνητοφωνημένη η συνομιλία μου με το 100 της 30-03-2021, από το κινητό μου τηλέφωνο 6942625399, καθώς και η καρτέλα καταγραφής της.

4.2. Να μου χορηγηθεί ηλεκτρονικά αντίγραφο του δελτίου οχήματος του 100 της 30-03-2021, αφού πρώτα δηλώσουν αποχή ή εξαιρεθούν της καταγραφής οι ως άνω μεροληπτικοί αστυνομικοί, καθότι ο εντολέας μου πολύ φοβάται ότι η καταγραφή θα είναι ελλιπής, ανακριβής και υποκειμενική για την κάλυψη των δικών τους αντιυπηρεσιακών ενεργειών.

4.3. Τις περαιτέρω κατά την κρίση Σας και κατά την συνείδησή Σας αυτεπάγγελτες ενέργειες, ώστε να επιβληθεί σε βάρος των 2 αστυνομικών του 100, και της επόπτριας γραμμής του 100, της 30-03-2021, η έγγραφη ποινή, τουλάχιστον, της επίπληξης, ή έστω συστάσεων, ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον άλλη τέτοια, άθλια, συμπεριφορά.

Παρακαλώ πολύ, να μου χορηγηθεί αντίγραφο της παρούσας με την επ’αυτής απόφασή Σας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Απατσίδης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ