Βαριά «καμπάνα» στον ALPHA για το Bachelor

Η απόφαση του ΕΣΡ κάνει λόγο για προσβολή τηλεθεατών και αντικειμενοποίηση των γυναικών

Must Read

17 καταγγελίες πολιτών έγιναν στο ΕΣΡ για το ριάλιτι Bachelor του ALPHA, οι οποίες εξετάστηκαν και τώρα το κανάλι θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Για 8 από τα επεισόδια του ριάλιτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων ο σταθμός θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμα ύψους 180.000 ευρώ! Πρόκειται για τα επεισόδια που προβλήθηκαν στις 7, 8, 10, 16, 17, 23 και 24 Σεπτεμβρίου και την 1 Οκτωβρίου 2021. Και επιβλήθηκαν 50.000 ευρώ για «δυσμενή διάκριση προσώπων στη βάση του φύλου», λόγω παραβίασης διατάξεων περί ισότητας φύλων και προβολής έμφυλων στερεοτύπων, 80.000 ευρώ για «ποιοτική υποβάθμιση προγράμματος (μη τήρηση κανόνων ευπρέπειας στη γλώσσα και τη συμπεριφορά)» και 50.000 ευρώ για «προσβολή προσωπικότητας, και δη της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών».

Το ύψος των προστίμων πάρθηκε κατά πλειοψηφία από το ΕΣΡ και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια, η Ολομέλεια με ψήφους οκτώ έναντι μίας, έκρινε ότι υπό τα «εκτεθέντα ετελέσθη το αδίκημα της παράβασης της αρχής της ισότητας των φύλων και της προβολής έμφυλων στερεοτύπων, διότι οι εν λόγω εκπομπές μέσω των διαλόγων, των εικόνων και των συμπεριφορών των διαγωνιζομένων παρουσίαζαν το γυναικείο φύλο κατά τρόπο στηριζόμενο σε υποτιμητικά στερεότυπα και απεικόνιζαν τον άνδρα και τη γυναίκα σε στερεοτυπικούς ρόλους μέσα στην κοινωνία καθορισμένους και περιορισμένους από το φύλο τους».

Επίσης αναφέρει ότι «μέσω της παρουσίασης του τρόπου και των μεθόδων διεκδίκησης του Εργένη από τις διαγωνιζόμενες και της αντικειμενοποίησης των γυναικών στην προσπάθειά τους να τον κατακτήσουν αναπαρήχθησαν έμφυλα στερεότυπα. Εξάλλου, η μετάδοση μίας τέτοιου περιεχομένου εκπομπής από την τηλεόραση, ένα μέσο που διαμορφώνει τη γνώμη και τη βούληση του κοινού, επιτείνει τον κίνδυνο, λόγω της εντονότερης επίδρασης που ασκεί στο κοινό η δύναμη της εικόνας και λόγω του απεριόριστου αριθμού ατόμων στον οποίο απευθύνεται η τηλεόραση, να προωθήσει συμπεριφορές που συντηρούν προκαταλήψεις και παγιωμένα κοινωνικά και πολιτισμικά πρότυπα».

Σύμφωνα με την απόφαση τελέστηκε και το αδίκημα της προσβολής προσώπων και δη των τηλεθεατών: «Τούτο δε, διότι η θεαματοποίηση στοιχείων του ιδιωτικού βίου μέσω της κατ’ επανάληψη προβολής προσωπικών στιγμών σχεδόν όλων των διαγωνιζομένων με τον πρωταγωνιστή και μέσω της παρουσίασης των σχετικών διαλόγων, καθώς και η εκδήλωση υποτιμητικών συμπεριφορών μεταξύ των διαγωνιζομένων, πέραν του ότι προσέδωσαν χαμηλή ποιοτική στάθμη σε μέρος του προγράμματος και προέβαλαν έμφυλα στερεότυπα, προσέβαλαν, επίσης, κατά την κοινή πείρα, την αξιοπρέπεια του μέσου τηλεθεατή».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This