Ζωή Κρονάκη: Η δικηγόρος που μάγεψε τα ερτζιανά

Η Ζωή Κρονάκη ξεδιπλώνει την πολύχρονη καριέρα της σε ραδιόφωνο και TV και, όπως λέει, «άκουσαν τη φωνή μου και με πήγαν σηκωτή στο στούντιο»

Must Read

Είναι μία από τις πιο αγαπημένες φωνές του Easy 97,2 και του ελληνικού ραδιοφώνου γενικότερα, ενός μέσου που υπηρετεί ανελλιπώς για παραπάνω από δύο δεκαετίες. Διατηρεί το δικό της site All4mama.gr, που ειδικεύεται σε θέματα παιδιού και μητρότητας, ενώ πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιό της με την ΕΡΤ για ακόμη μία σεζόν της εκπομπής «Μαμά-δες», που προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 17.00.

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Η Ζωή Κρονάκη αφηγείται στην «Espresso» την προσωπική της ιστορία, εστιάζοντας σε όλους τους ρόλους στους οποίους κλήθηκε να αντεπεξέλθει, από εκείνους της μαθήτριας και της φοιτήτριας, μέχρι της ραδιοφωνικής παραγωγού, της δημοσιογράφου και της παρουσιάστριας, αλλά και τους ρόλους της συζύγου και της μητέρας, που βάζει πάνω απ’ όλα και απολαμβάνει περισσότερο…

Είσαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά;

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησα μέχρι τα έξι μου χρόνια. Τότε χώρισαν οι γονείς μου και μετακομίσαμε με τη μητέρα μου στην Καβάλα. Εκεί έζησα τα σχολικά μου χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη ξαναπήγα μετά το λύκειο για να σπουδάσω και έμεινα μέχρι που ήρθα μόνιμα στην Αθήνα.

Σε επηρέασε ο χωρισμός των γονιών σου σε τόσο μικρή ηλικία;

Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι τα παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία δεν θυμούνται πολλά πράγματα, αλλά εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν καταγραφές στο μυαλό μας από πολύ νωρίς. Φυσικά, ο χωρισμός των δικών μου είναι κάτι που θυμάμαι, χωρίς όμως να έχω άσχημες εικόνες. Μεγαλώνοντας, πάντως, κατανόησα πως είναι καλύτερα ένα ευτυχισμένο διαζύγιο παρά ένας δυστυχισμένος γάμος. Η μητέρα μου ξαναπαντρεύτηκε όταν ήμουν 12 χρονών και με τον πατριό μου έχω μέχρι σήμερα εξαιρετική σχέση. Τον θεωρώ πατέρα μου και είναι ο πατέρας μου εν ζωή αυτή τη στιγμή, γιατί ο βιολογικός μου πατέρας έχει πεθάνει. Πάντα είχα την αίσθηση ότι είχα δύο μπαμπάδες.

Κεφάλαιο εφηβεία: ήρεμη δύναμη ή επαναστάτρια… χωρίς αιτία;

Γενικά ήμουν ήσυχη, ειδικά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας μου κρατούσα χαμηλά τους τόνους, ήμουν και λίγο γεματούλα τότε, δεν ήθελα να τραβάω την προσοχή… Αρχισα να παίρνω περισσότερη δύναμη στην τρίτη γυμνασίου, όταν έβαλα υποψηφιότητα για το 15μελές και βγήκα αντιπρόεδρος. Αυτό μου έδωσε μεγάλη ώθηση. Γενικά τα τρία τελευταία σχολικά χρόνια μου άρχισα να πατάω λίγο καλύτερα στα πόδια μου και να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Σπούδασες στη Νομική. Ηταν όνειρό σου να γίνεις δικηγόρος;

Ημουν πάντα πολύ καλή μαθήτρια και εκείνη την εποχή θεωρούνταν πολύ καλές σχολές η Ιατρική, η Νομική, η Αρχιτεκτονική. Με βάση αυτά τα στερεότυπα, λοιπόν, είχα στο μυαλό μου ότι η Νομική θα μου ταίριαζε.

H Zωή όταν ήταν πιτσιρίκα

Με τη δικηγορία ασχολήθηκες;

Πήρα πτυχίο, έκανα την άσκησή μου και ασχολήθηκα λίγο σε επίπεδο συμβολαίων. Το έκανα, ωστόσο, παράλληλα με τη δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο για κάποια χρόνια.

Το ραδιόφωνο μπήκε στη ζωή σου ξαφνικά. Εχεις πει πως σε «τσίμπησαν» από τον δρόμο… Τι συνέβη;

Περπατούσα στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου έκανε τότε ένα πάρτι ο Kiss FM Θεσσαλονίκης. Με σταμάτησαν στον δρόμο, τους άρεσε πολύ η φωνή μου και με πήγαν «σηκωτή» στο στούντιο, να κάνω δοκιμαστικό demo. Με το που άρχισα το ραδιόφωνο, πήγα και στην εφημερίδα «Μακεδονία» για πρακτική, κάνοντας δικαστικό ρεπορτάζ, οπότε έγραφα κιόλας. Ετσι άρχισε η πορεία μου στον χώρο. Μετά μπήκε στη ζωή μου η ΕΡΤ3, όπου έκανα μια πολιτιστική ατζέντα, κι έπειτα δελτία ειδήσεων στην TV 100, όπου παρέμεινα μέχρι που μετακόμισα στην Αθήνα για να δουλέψω στο Alter με τον Ακη Παυλόπουλο ως συμπαρουσιάστριά του στην ενημερωτική εκπομπή «Πρώτη ματιά».

Κάνεις 22 χρόνια ραδιόφωνο. Πώς θα χαρακτήριζες τη σχέση σου με το συγκεκριμένο μέσο;

Είναι μαγική και ερωτική αυτή η σχέση! Το ραδιόφωνο ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μέσα γιατί καλείσαι μόνο με τη φωνή και την ατάκα σου να πείσεις τους ακροατές, που είναι από διαφορετικές ηλικίες, να μιλήσεις στο συναίσθημά τους μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, γιατί τα μουσικά ραδιόφωνα έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Οταν ήρθα στην Αθήνα για την εκπομπή στο Alter, ήταν η μόνη χρονιά που είχα σταματήσει το ραδιόφωνο. Ολοκληρώνοντας την εκπομπή, έκανα ένα demo για τον Ρυθμό, το οποίο άκουσαν ο Μάκης Πουνέντης με την Κατερίνα Ζαρίφη και με ήθελαν. Ελα όμως που είχε χαθεί το βιογραφικό που είχα αφήσει μαζί με το demo και δεν είχαν τα στοιχεία μου…

Στα πρώτα της βήματα στα ερτζιανά

Και πώς σε βρήκαν;

Για καλή μου τύχη με εντόπισαν μέσω του Γιώργου Μητσικώστα, ο οποίος ήταν τότε στο Alter και είχε κάνει ένα χιουμοριστικό βίντεο με μένα και τον Παυλόπουλο. Και λένε: «Α, η Ζωή Κρονάκη, η κοπέλα που ψάχνουμε για να της προτείνουμε ζώνη στον Ρυθμό». Ετσι επέστρεψα στο ραδιόφωνο έπειτα από έναν χρόνο απουσίας και δεν έλειψα ποτέ ξανά.

Από την τηλεόραση ποια στιγμή σου ξεχωρίζεις ως πιο δύσκολη;

Η πιο ακραία στιγμή για μένα ήταν πριν από πολλά χρόνια, όταν είχα κάνει μια συνέντευξη με έναν αθλητικογράφο για την TV 100. Είχε παίξει, θυμάμαι, η συνέντευξή του Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Παρασκευή βούιξε το πανελλήνιο με το όνομά του, γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος δολοφόνησε τη γυναίκα του, την οποία συμπτωματικά έλεγαν και Ζωή, και μετά αυτοκτόνησε! Μου τηλεφωνούσαν τότε από όλα τα μέσα, γιατί ήταν η πρώτη και τελευταία του συνέντευξη αυτή που είχε δώσει σε μένα. Μου είχε μιλήσει, μάλιστα, και για τη γυναίκα του, λέγοντάς μου πόσο την αγαπούσε και τη φρόντιζε.

Είσαι παντρεμένη με δύο παιδιά και είναι γεγονός πως ο ρόλος της μητέρας -πέρα από το προσωπικό κομμάτι- σε έχει καθορίσει και σε επαγγελματικό επίπεδο…

Η αλήθεια είναι ότι ασχολήθηκα με θέματα για το παιδί και τη μητρότητα λίγο προτού γίνω μαμά, παρουσιάζοντας στην ΕΡΤ3 την εκπομπή «Γνωρίζω το παιδί μου». Ωστόσο, η περίοδος της πρώτης εγκυμοσύνης μου υπήρξε καταλυτική για μένα, καθώς από τότε άρχισα ακόμη περισσότερο να ψάχνω απαντήσεις και να αντιλαμβάνομαι ότι δημοσιογραφικά υπήρχε ένα κενό σε επίπεδο ενημέρωσης σε αντίστοιχα θέματα. Ετσι, δημιούργησα το site all4mama.gr και ξεκίνησα μια σχετική στήλη στο «Happy Day», στον Alpha, όπου έμεινα για πέντε χρόνια. Τότε θεώρησα ότι είχα αποκτήσει πλέον τη γνώση που χρειαζόταν για να περικλείσω το αντικείμενο του παιδιού και της μητρότητας σε μια ολοκληρωμένη εκπομπή, όπως επίσης ότι ήξερα και τον τρόπο να το κάνω. Προχώρησα λοιπόν ένα βήμα παραπέρα καταθέτοντας στην ΕΡΤ πρόταση για τις «Μαμά-δες», μια εκπομπή που πηγαίνει παράλληλα με τη ροή της κοινωνίας και τα σημεία των καιρών. Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο στόχος μου εξαρχής.

Με την ηθοποιό και μαμά Βάσω Λασκαράκη

Οι «Μαμά-δες» μετρούν ήδη τέσσερις σεζόν. Θα συνεχιστούν και του χρόνου;

Ναι, υπογράψαμε ήδη με την ΕΡΤ για την πέμπτη σεζόν. Χαίρομαι πολύ γιατί μέσα από αυτή την εκπομπή, που προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 17.00, έχουμε δείξει οικογένειες διαφορετικές, έχουμε θίξει θέματα όπως η υιοθεσία και η αναδοχή, το bullying, τα ταμπού σε σχέση με παιδιά με αναπηρία και πολλά άλλα που απασχολούν μεγάλη μερίδα του κοινού. Επιπρόσθετα, το κομμάτι των συνεντεύξεων γνωστών προσωπικοτήτων που μας μιλούν αποκλειστικά για το θέμα της μητρότητας, της πατρότητας και της οικογένειας γενικότερα είναι κάτι που δεν είχε ξαναγίνει στην ελληνική τηλεόραση.

Πώς είναι η σχέση της μαμάς Ζωής με τα δύο παιδιά της;

Η Κρίστα είναι στην προεφηβεία και εκεί η σχέση μάνας – κόρης δοκιμάζεται, γιατί πλέον σχηματίζει τη δική της άποψη για τα πράγματα, που συνήθως είναι έντονη, αφού είναι και η ίδια είναι έντονος χαρακτήρας. Προσπαθώ να κρατάω τις ισορροπίες, αλλά είναι δύσκολη αυτή η ηλικία. Ο Γιώργος, από την άλλη, είναι επτά χρονών, οπότε τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά μαζί του. Προσπαθώ να του τονώνω το κομμάτι της αυτοπεποίθησης, που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Και στους δύο αφήνω ελευθερίες ώστε μεγαλώνοντας να γίνονται ανεξάρτητοι. Γενικά προσπαθώ να είμαι κοντά τους, αλλά διακριτικά, ειδικά στην κόρη μου…

Με τον Πέτρο Λαγούτη καλεσμένο στις «Μαμά-δες»

Εκτός από μητέρα είσαι και σύζυγος. Πώς γνωριστήκατε με τον άντρα σου;

Μέσω μιας κοινής γνωστής μας. Μάλιστα, εκείνος με φλέρταρε έντονα αμέσως, αλλά εγώ ήμουν σε εντελώς διαφορετικό mood το συγκεκριμένο βράδυ. Ετσι, όταν ζήτησε το τηλέφωνό μου, του έδωσα έναν λάθος αριθμό (γέλια). Γενικά με διεκδίκησε, ήταν πολύ επίμονος και όλα έγιναν γρήγορα. Μέσα σε έναν χρόνο κάναμε πολιτικό γάμο, έμεινα έγκυος. Είμαστε 12 χρόνια μαζί. Ο Τάσος είναι για μένα η φωνή της λογικής, ο άνθρωπος που μου προσφέρει την ισορροπία που χρειάζομαι. Δεν ανήκει στον χώρο μας, είναι πολιτικός μηχανικός και κατασκευαστής, αλλά τον συμβουλεύομαι πάντα στις επαγγελματικές επιλογές μου, γιατί τον εμπιστεύομαι απόλυτα. Είμαστε κόντρα ως χαρακτήρες, εκείνος είναι πιο λογικός και πρακτικός από εμένα. Εξαρχής υπήρχε η αίσθηση ότι αυτός είναι ο άνθρωπός μου. Από την πρώτη μέρα που κοιμηθήκαμε μαζί δεν ξανακοιμηθήκαμε χώρια. Και αυτή η σχέση κρατάει τόσα χρόνια με την ίδια αγάπη και την ίδια ένταση.

Με τον σύζυγό της Τάσο Παναγιώταρη

Ως μητέρα πώς αισθάνθηκες όταν συνελήφθη η Ρούλα Πισπιρίγκου;

Ως μητέρα συγκλονίστηκα, όπως συγκλονίστηκε, θεωρώ, και κάθε μητέρα που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να δώσει όσο περισσότερη αγάπη μπορεί στα παιδιά της. Από την άλλη, όμως, η υπερβολική προβολή αυτής της ιστορίας δεν νομίζω ότι μας κάνει καλό ως κοινωνία. Το κατανοώ πως είναι μάλλον το έγκλημα του αιώνα, αλλά το «τραβήξαμε» τόσο, που φοβάμαι μήπως βρεθούν κι άλλες Ρούλες στην πορεία. Κι αυτό διότι κάθε ναρκισσιστής με διαταραγμένη προσωπικότητα εκεί έξω μπορεί να επιζητήσει αυτή τη δημοσιότητα. Προσωπικά με τρομάζει αυτό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This