Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για εξώφυλλο του Τεν Τεν!

Όταν συνδυαστούν οι αγαπημένες παιδικές αναμνήσεις με μια αρκετά μεγάλη οικονομική επιφάνεια, αλλά και την ακατανίκητη δύναμη της συνήθειας του συλλέγειν, μπορεί να σε οδηγήσουν να ξοδέψεις μια περιουσία, για να αποκτήσεις ένα και μόνο ποθητό αντικείμενο!

Αυτό αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, η πώληση της αρχικής εικονογράφησης του πρώτου εξώφυλλου του Τεν Τεν, το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1930, σε δημοπρασία στο Ντάλας έναντι 992.000 ευρώ (1.125.000 δολαρίων)!

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο δημοπρασιών «Heritage Auctions», το σκίτσο δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1930 και δείχνει τον χαρακτήρα που δημιούργησε ο Ερζέ να βρίσκεται για ρεπορτάζ στη χώρα των Σοβιέτ και να πελεκίζει μέσα σε έναν κορμό δέντρου έναν αυτοσχέδιο έλικα για το αεροπλάνο του. Την ίδια ώρα, τον παρατηρεί ο σκύλος του, ο Μιλού, τυλιγμένος με επιδέσμους.

Ο Ερζέ δημοσίευε τις περιπέτειες του «Τεν Τεν στη χώρα των Σοβιέτ» κάθε εβδομάδα από τον Ιανουάριο του 1929 στο «Le Petit Vingtieme» (Το μικρό 20ό), ένθετο για παιδιά, που κυκλοφορούσε κάθε Πέμπτη με τη βελγική εφημερίδα «Le Vingtieme Siecle» (Ο 20ός αιώνας).

Το κόμικ γνωρίζει επιτυχία και ο Τεν Τεν περνά από τις 8 σελίδες στις 16, ενώ απεικονίζεται για πρώτη φορά στο εξώφυλλο του ένθετου.

Το πρώτο άλμπουμ «Ο Τεν Τεν στη χώρα των Σοβιέτ» θα εκδοθεί μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1930.

Τα περισσότερα παλιά εξώφυλλα του Τεν Τεν βρίσκονται στο μουσείο Ερζέ στη Λουβέν-λα-Νεβ του Βελγίου, εξηγεί ο… «Τεντεντολόγος» Φιλίπ Γκοντέν, στο δελτίο που εκδόθηκε από τον οίκο για τη δημοπρασία.

Η εικονογράφηση, που πωλήθηκε στο Ντάλας το Σάββατο, έγινε με σινική μελάνη και η επεξεργασία της με τέμπερες. Υπογράφεται από τον Ερζέ, ο οποίος είχε δώσει την εικονογράφηση στην εφημερίδα, για να τυπωθεί πάνω στο εξώφυλλο. Οι ταυτότητες του πωλητή και του αγοραστή δεν έγιναν γνωστές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ