13-7-2020

Τα 7 «SOS» για επιστροφές από τις δηλώσεις – Πως θα… αξιοποιηθούν αν οφείλεται σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία

Τυχόν επιστροφές από τις δηλώσεις εισοδήματος θα αξιοποιούνται για την αποπληρωμή χρεών και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, αλλά και για την κάλυψη μέρους, ή του συνόλου των οφειλών προς την Εφορία.

Οπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, εάν δικαιούχος/α της επιστροφής οφείλει στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε το πιστωτικό υπόλοιπο θα οδηγείται στα πρώην Ταμεία για την κάλυψη του χρέους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, τα 7 SOS που πρέπει να γνωρίσουν όσοι θα έχουν πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι τα εξής:

  • 1) Καταρχάς, από την Εφορία πραγματοποιείται η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά και στη συνέχεια εκδίδονται τα σημειώματα.
  • 2) Σε περίπτωση έκδοσης εκκαθαριστικού με το οποίο συνιστάται και βεβαιώνεται η απαίτηση του φορολογούμενου, εκδίδονται πιστωτικά εκκαθαριστικά.
  • 3) Τυχόν χρεωστικό υπόλοιπο, που οφείλεται, βάσει αρχικής εμπρόθεσμης ή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, θα συμψηφίζεται με το τυχόν πιστωτικό ποσό που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης αυτής.
  • 4) Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε θα γίνεται η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στα ασφαλιστικά ταμεία. Στη συνέχεια θα διενεργείται από τη ΔΟΥ η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.
  • 5) Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/μερών συμφώνου συμβίωσης (ΜΜΣ) δεν θα συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά, αυτά θα επιστρέφονται σε κάθε δικαιούχο χωριστά.
  • 6) Η επιστροφή του φόρου των συζύγων/ΜΣΣ που προκύπτει από την κοινή τους δήλωσή καταχωρίζεται στα βιβλία επιστρεπτέων ποσών της ΔΟΥ του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική ΔΟΥ (λόγω του ότι ένας εκ των δύο -ή και οι δύο- ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας).
  • 7) Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, θα γίνεται ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών του δικαιούχου με αυτά που τηρούνται στον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ