Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

«Σενάριο» κατάργησης προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν πραγματικά από την κρίση

Ακόμα και κατάργηση της προκαταβολής φόρου βάζει στο τραπέζι το οικονομικό επιτελείο για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το lockdown του κορωνοϊού.

Το μέτρο της μείωσης θα αφορά τις επιχειρήσεις που θα έχουν πληγεί πραγματικά από την κρίση, ενώ όσες επιχειρήσεις δεν έχουν πληγεί αναμένεται να πληρώσουν προκαταβολή φόρου στο 100%.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μια ευρεία γκάμα συντελεστών από 0% έως 100% για τις επιχειρήσεις της χώρας. Οσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των εσόδων για τις επιχειρήσεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μείωση των κερδών. Στο οικονομικό επιτελείο κυριαρχεί η άποψη ότι, εάν μία επιχείρηση παρουσίασε κέρδη το 2019 και το 2020 επιστρέφει σε ζημίες, τότε είναι μάταιο να ζητάς από τη συγκεκριμένη εταιρία να προκαταβάλει φόρο για την επόμενη χρονιά.

Το σχέδιο, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει:

  • Τη σύγκριση των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών του πρώτου εξαμήνου του έτους με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Η σύγκριση θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
  • Από τη σύγκριση θα προκύψει η μείωση των ακαθάριστων εσόδων για κάθε επιχείρηση και επαγγελματία.
  • Από το ποσοστό της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων θα προκύπτει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κάθε φορολογουμένου.
  • Το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου δεν θα είναι ενιαίο για όλους αλλά ανάλογο της μείωσης των ακαθάριστων εσόδων. Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται, θα κυμαίνεται από 10% έως και 50%, δηλαδή μεσοσταθμικά θα κινείται στην περιοχή του 20% με 30%.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ