Επιπλέον 603.000.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Must Read

Επιπλέον κονδύλι 603.000.000 ευρώ για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ εξασφάλισε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση για το εν λόγω πρόγραμμα.

Μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ενισχύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, έχοντας ρήτρα μη απόλυσης με επιδότηση του 100% του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια.

Ειδικότερα με απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη τροποποιείται η ιδρυτική πράξη του 2016 κατά την οποία η «προίκα» του ΤΕΠΙΧ ΙΙ ήταν της τάξεως των 400.000.000 ευρώ και αυξάνεται στο 1,003 δισ. ευρώ. Με τη χρηματοδότηση αυτή θα καλυφθεί η συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που αποτελεί κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΑΤ και των τραπεζών με ποσοστό συνεπένδυσης κατά 40% από την πρώτη και κατά 60% από τις τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές).

Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή από την πρώτη τμηματική εκταμίευση) του δανείου. Το δάνειο μπορεί να χορηγηθεί με δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καταβάλλονται μόνον τόκοι.

Ως σήμερα έχει εγκριθεί, μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, η δανειοδότηση με το συνολικό ποσό των 2,6 δισ. ευρώ 12.900 επιχειρήσεων. Οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 100.000 και το αιτούμενο ποσό τα 10 δισ. ευρώ. Πλέον με την αύξηση του ποσού που θα διατεθεί μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ θα καλυφθούν κάποιες από τις εταιρίες που δεν κατάφεραν να λάβουν το δάνειο, παρότι είχαν υποβάλει αίτηση. Δηλαδή η συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν θα ανοίξει εκ νέου για να δεχτεί αιτήσεις, αλλά τα επιπρόσθετα κεφάλαια θα κατευθυνθούν σε αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Από τα 603.000.000 ευρώ τα 423.000.000 ευρώ θα διοχετευτούν για δάνεια που έχουν εκταμιευτεί από τις τράπεζες και η ΕΑΤ όφειλε να καταβάλει τη συμμετοχή της. Οσον αφορά τα υπόλοιπα 180.000.000 ευρώ, θα δεσμευτούν ώστε με τη συμμετοχή των τραπεζών να οδηγήσουν σε νέα δάνεια ύψους τουλάχιστον 800.000.000 ευρώ.

Β. Παπ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This