Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πρόγραμμα SURE: Θα «βρέξει» λεφτά! Θα πιάσουν όμως τόπο;

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Το ποσό των 2,7 δισ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία του Covid-19, ενέκρινε για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για ένα σημαντικό κονδύλι, μένει όμως να δούμε αν θα αποδειχθεί αρκετό για να επουλώσει τις βαθιές πληγές που έχει ανοίξει η υγειονομική κρίση στην αγορά εργασίας και την οικονομία. Μένει, επίσης, να δούμε αν τα χρήματα θα φτάσουν στα χέρια εκείνων που πλήττονται πραγματικά και αν θα φτάσουν έγκαιρα, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός των εισροών προβλέπει την εκταμίευση περίπου 1,5 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους (πιθανώς μέσα στον Νοέμβριο) και τα υπόλοιπα 1,2 δισ. ευρώ εντός του α΄ εξαμήνου του 2021.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τα 2,7 δισ. ευρώ θα καλυφθούν μέτρα διατήρησης των θέσεων απασχόλησης που ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Μάρτιο και θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται τους επόμενους μήνες. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζομένων και την υλοποίηση του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Η στήριξη αυτή είναι μέρος του «πακέτου» που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Μάιο από το Eurogroup και αποδίδεται στις χώρες δικαιούχους ύστερα από αίτημά τους με τη μορφή δανείου σχεδόν μηδενικού κόστους, όσον αφορά την εξυπηρέτησή του και χωρίς προϋποθέσεις πέραν εκείνων που στοιχειοθετούν την σκοπιμότητά του, ήτοι τη διάθεσή του σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης.

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 81,4 δισ. ευρώ σε 15 κράτη στο πλαίσιο του μέσου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: Δημοκρατία

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Δημήτρης Σέργιος
Δημήτρης Σέργιος
Απόστολος Κρητικόπουλος
Απόστολος Κρητικόπουλος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ