Τετάρτη 23/6/2021

Η απάτη με τους πλειστηριασμούς: Άλλα είπε ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, άλλα ανακοίνωσαν οι Τράπεζες

Άλλη μια απίστευτη απάτη της κυβέρνησης σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων προκύπτει από τις αμφίσημες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο.

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε διθυραμβικά ότι δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας μέχρι το τέλος του 2020, το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών όχι μόνο δεν τον επιβεβαιώνει, αλλά, αντιθέτως, περιορίζει κατά πολύ όσους τελικά θα προστατευτούν.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός προσώπων που σε βάρος τους εκκρεμούν πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοικίας θα βρεθούν εκτός της προστασίας που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι εξασφάλισε, σε συνεργασία με τις τράπεζες έως τις 31/12/2020.

Μέχρι τότε έχουν προγραμματιστεί σχεδόν 80.000 πλειστηριασμοί, αλλά πολλοί από αυτούς, παρά το πλέγμα προστασίας, θα γίνουν ακόμα και σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, δεδομένου ότι τα κριτήρια εισαγωγής είναι πολύ χαμηλά.

Εάν λάβει κανείς υπόψη τα πολύ αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, ένας μεγάλος αριθμός πραγματικά ευάλωτων οφειλετών μένει εκτός διαδικασίας, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα για την τύχη της ακίνητης περιουσίας τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις συνίσταται μόνο στην κύρια κατοικία τους.

Ανάλογη στάση τηρούν και οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες εξέδωσαν την Τετάρτη πανομοιότυπη ανακοίνωση με αυτή της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ αξίζει να τονιστεί ότι και στις δύο ανακοινώσεις υπογραμμίζεται πως η αναστολή δεν είναι μια αυτόματη διαδικασία, αλλά θα εφαρμόζεται εφόσον ο δανειολήπτης καταθέσει σχετικό αίτημα, συνυποβάλλοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επομένως, αφενός μεν υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων να θεωρήσουν ότι με βάση την κυβερνητική εξαγγελία δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία κίνηση, αφετέρου δε όσοι κάνουν αίτηση θα διαπιστώσουν ότι είναι μάλλον απίθανο να τύχουν προστασίας.

Όροι και προϋποθέσεις

Για τον χαρακτηρισμό ενός δανειολήπτη ως ευάλωτου και την υπαγωγή του στην ως άνω διαδικασία αναστολής πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που περιοριστικά αναφέρονται ιδίως στο αρ. 4 της ΚΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 – «Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για την εφαρμογή προγράμματος επιδόματος στέγασης»

Συγκεκριμένα, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τα παρακάτω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

1.    Εισοδηματικά κριτήρια

  • Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.
  • Στη μονογονεϊκή οικογένεια ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 ευρώ για το πρώτο ανήλικο τέκνο.
  • Νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα ορίζεται επιπλέον προσαύξηση 3.500 για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
  • Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού, το συνολικό ετήσιο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 21.000 ευρώ.

2.    Περιουσιακά κριτήρια

  • Ως προς την ακίνητη περιουσία, η συνολική φορολογητέα αξία της (όπως αυτή υπολογίζεται με τις διατάξεις του Ν. 4223/2013 (Α΄ 287), η οποία προκύπτει από το τελευταίο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 180.000 ευρώ.
  • Ως προς την κινητή περιουσία (καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κ.λπ.), το συνολικό ύψος αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 7.000 ευρώ για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά μέχρι και το ποσό των 21.000 ευρώ, σύμφωνα και με τον πίνακα:

3.    Περιουσιακό τεκμήριο

Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα (εγχώρια ή του εξωτερικού), όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Ε1, δεν μπορεί ετησίως να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κάτωθι μαθηματικό τύπο:

Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος:

  • Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.
  • Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής.
  • Δηλώνουν δαπάνες 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία.
  • Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ