Πότε πληρώνει ο 3ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής, πότε ανοίγει ο 4ος με τα μη επιστρεφόμενα ποσά

Must Read

Τρίτη ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε ομιλία του στο 3ο «Athens Investment Forum».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να πιστωθούν στις τραπεζικούς λογαριασμούς 1,5 δισ. ευρώ για την 3η επιστρεπτέα προκαταβολή. Αίτηση έχουν υποβάλει 174.027 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που παρουσίασαν σημαντική πτώση τζίρου έως τον Αύγουστο.

Μέσα στον Νοέμβριο θα ανοίξει και ο 4ος κύκλος, που θα μοιράσει 600.000.000 ευρώ σε επιχειρήσεις με μείωση τζίρου το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Μέρος του ποσού που θα μοιραστεί τον Νοέμβριο στις επιχειρήσεις είναι να μην επιστραφεί.

Κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις

Κρατικά δάνεια σε επιχειρήσεις δίνει το Δημόσιο, ώστε να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Μέχρι σήμερα έχουν εκταμιευθεί, δάνεια 1,6 δισ. ευρώ σε 11.953 επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Μάλιστα, έχουν προστεθεί επιπλέον πόροι 850.000.000 ευρώ για επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση δανειοδότησης, αλλά δεν εγκρίθηκε λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων.

Την ίδια ώρα, από το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν διατεθεί δάνεια σε 5.255 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Τις επόμενες ημέρες ξεκινά ο 2ος κύκλος, στον οποίο αναμένεται οι εκταμιεύσεις να γίνουν γρηγορότερα, δεδομένου ότι πολλά από τα δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί από τον πρώτο κύκλο. Συνολικά, στην αγορά θα πέσουν 6 δισ. ευρώ.

32 δισ. ευρώ από την Ευρώπη

Η κυβέρνηση «ποντάρει» και στα χρήματα που θα έρθουν από ευρωπαϊκούς πόρους. Συνολικά, η χώρα μας θα λάβει 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης έως το 2026 (19,3 δισ. από επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ δάνεια). Μόνο το 2021 προβλέπεται ότι οι πόροι θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ιστορικό ρεκόρ των ελληνικών ομολόγων: Το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο επίπεδο του 0,85%, μετά και τη νέα στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις χώρες του Νότου. Ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η χώρα έχει βγει στις αγορές τρεις φορές από την έναρξη της πανδημίας. «Πηγή χρηματοδότησης για την ανάπτυξη είναι οι έξοδοι στις αγορές που πραγματοποιήθηκαν το 2020 και αυτές που θα ακολουθήσουν το 2021» ανέφερε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This