Τι θα ισχύσει τελικά για τις μεταχρονολογημένες επιταγές μετά την… χαρακτηριστική καθυστέρηση;

Τη Δευτέρα η ρύθμιση στη Βουλή

Must Read

Μόλις πήγε να κινηθεί η αγορά, ήρθε το δεύτερο lockdown, με αποτέλεσμα να μείνουν ξεκρέμαστες ολόκληρες συναλλαγές μέσω επιταγών. Πέρα από τον εκδότη, η αδυναμία πληρωμής συμπαρασύρει τους λήπτες, ανοίγοντας έτσι έναν νέο φαύλο κύκλο στην αγορά.

Αποφασίστηκε έτσι, με χαρακτηριστική καθυστέρηση (χρειάστηκαν σχεδόν μισό μήνα για να αποφασίσουν μια δοκιμασμένη λύση), να δοθούν 75 μέρες παράταση για όλες τις επιταγές επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή μέχρι 31/12 και για επιχειρήσεις που έχουν μείωση τζίρου άνω του 50%.

Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τις επιταγές που αφορούν τον τουρισμό. Εκεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα δοθεί παράταση έως τα τέλη Απριλίου.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης για τη ρύθμιση σχετικά με τις επιταγές: «Τη Δευτέρα, στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου θα έχουμε και τη διάταξη για τις επιταγές που είναι κάτι που αφορά πάρα πολύ κόσμο. Όλες οι επιταγές των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πάρουν 75 μέρες παράταση. Όλες οι επιταγές των επιχειρήσεων που έχουν μείωση τζίρου άνω του 50% θα πάρουν 75 μέρες παράταση. Όσοι κάτοχοι επιταγών που πρέπει να τις εισπράξουν έχουν άνω του 20% του τζίρου τους ανείσπρακτες επιταγές που είναι προστατευμένες λόγω των κρατικών μέτρων, αυτοί αυτομάτως θα λαμβάνουν, παρότι λειτουργεί η επιχείρησή τους, αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε για το θέμα:

«Σωστά δίνεται χρονικό περιθώριο παράτασης πληρωμής των επιταγών έως και 75 ημέρες για διευκολύνσεις σε εκδότες, αλλά και κομιστές επιταγών που έχουν εκδοθεί και λήγουν από 6 Νοεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου. Η διαχείριση των μεταχρονολογημένων επιταγών απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, τόσο για τον εκδότη, όσο και τον τελικό παραλήπτη, αφού εκτιμάται πως κατά μέσο όρο οπισθογράφονται κατά μ.ο. 5 φορές και ανακυκλώνουν ετησίως ρευστότητα 100 δις ευρώ στο συναλλακτικό σύστημα των επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά, προ κορωνοϊού. Η αδυναμία εξόφλησης δημιουργεί ένα «ντόμινο» προβλημάτων ρευστότητας, αφού σε αυτόν τον «άτυπο δανεισμό» υπάρχουν δύο πλευρές που έχουν δίκιο. Όμως, στη παρούσα έκτακτη κατάσταση καλύτερα μία εύλογη παράταση, παρά το σφράγισμα μιας επιταγής χωρίς αντίκρυσμα, με όλα τα δυσμενή επακόλουθα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This