Η παράταση του lockdown «τρώει» το «κούρεμα» χρεών και τις 120 δόσεις

Η επέκταση του lockdown δεν έχει προσμετρηθεί στις προβλέψεις της φετινής ύφεσης

Must Read

«Δύσκολους» χαρακτηρίζει ο υπουργός Οικονομικών τους πρώτους μήνες του νέου έτους, καθώς η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί απρόβλεπτους «τριγμούς» στην ελληνική οικονομία.

Το 2020 αναμένεται να κλείσει με βαθιά ύφεση, ενώ οι επιπτώσεις της ραγδαίας μείωσης του ΑΕΠ μετακυλίονται στους πρώτους μήνες του 2021.

Όπως αποκάλυψε ο Χρήστος Σταϊκούρας, η επέκταση του lockdown δεν έχει προσμετρηθεί στις προβλέψεις της φετινής ύφεσης. Αν και προ ημερών η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έδωσε «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση, αναθεωρώντας προς το ευμενέστερο τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου, το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει την πρόβλεψή του για τη φετινή ύφεση στο 10,5%.

Όποια μέτρα συνεχίζουν να εφαρμόζονται τις επόμενες 15 ημέρες είναι εκτός των υπολογισμών της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά και δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τον βαθμό που θα επηρεαστεί η οικονομία.

Σε αχαρτογράφητα νερά βρίσκεται το κυβερνητικό επιτελείο και για το «καυτό» θέμα των 120 δόσεων. Αν και ο Πρωθυπουργός σε τηλεοπτική συνέντευξη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί μια τέτοια ρύθμιση για τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, μη αποκλείοντας ακόμα και το ενδεχόμενο διαγραφής οφειλών, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να… μαζέψει τις δηλώσεις τόσο για τις 120 δόσεις όσο και για το «κούρεμα» χρεών.

Άλλωστε, μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει την έγκριση των δανειστών.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει για τους επόμενους μήνες βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι θα εισρεύσουν χρήματα στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα συνεχιστούν και οι επιστρεπτέες προκαταβολές, που έχουν ως βασική προϋπόθεση να μη γίνονται απολύσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This