Ο Στουρνάρας «γείωσε» τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη

Η οικονομία θα «τρέξει» με ανάπτυξη 4% μόνο αν η αγορά ανοίξει τον Ιανουάριο και δεν κλείσει ξανά

Must Read

Λίγες ώρες πέρασαν από τους πανηγυρισμούς του Χρήστου Σταϊκούρα μετά το Eurogroup της Τετάρτης, που επιβεβαίωσε την ανάπτυξη 4% το 2021 και έρχεται ο κεντρικός τραπεζίτης για να πετάξει… βόμβες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε εμμέσως στον υπουργό Οικονομικών, αφού τον «προειδοποίησε» ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης εμπεριέχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης 4% μόνο αν η αγορά ανοίξει τον Ιανουάριο και δεν θα κλείσει ξανά, την ώρα που οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν ανοιχτά το φόβο τους για 3ο κύμα μετά τις γιορτές!

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί δεδομένη τη βαθιά ύφεση ως το τέλος Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται ο εφιάλτης της πανδημίας να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Προϋπολογισμό του 2021 έχει προβλεφθεί ένα έκτακτο αποθεματικό ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο παραμένει ακόμα «ορφανό», υπό την έννοια ότι δεν έχει «κλειδώσει» η κατανομή του σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αυτό το αποθεματικό θα έχει εξαντληθεί ως το τέλος Μαρτίου.

Αυτό σημαίνει ότι αν απαιτηθούν επιπλέον μέτρα στήριξης θα πρέπει να μπει «χέρι» στο «μαξιλάρι» της κυβέρνησης, ή το Ελληνικό Δημόσιο να δανειστεί ξανά από τις αγορές.

Κλειδί αποτελεί ο εμβολιασμός στο ευρύ κοινό. Οι ειδικοί τονίζουν ότι μόνο τότε θα μπορεί να γίνει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας. Λίγες ώρες μετά την είδηση ότι η χώρα μας θα λάβει λιγότερες ποσότητες εμβολίων (όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη), ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος έρχεται να εκτιμήσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί επιτυχώς ως τα μέσα του 2021. Αυτό σημαίνει ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να διαρκέσουν ως την άνοιξη του 2021, βγάζοντας εκτός στόχων τον Προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, η ανάπτυξη θα βρεθεί αρκετά κάτω από τον στόχο του 4%, με την κυβέρνηση να αποδεικνύει ότι δεν έχει διδαχτεί τίποτα για τη διαχείριση της κρίσης, που μετρά ήδη 10 μήνες.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια, δυσμενέστερη ανάγνωση: ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων στήριξης δεν θα είναι μεγάλος, υπό έναν όρο: «Τα μέτρα να αποσυρθούν όταν θα αρχίσει η ανάπτυξη». Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά όμως ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έρθει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021, δηλαδή μετά τον Ιούνιο, όταν ξεκινά η τουριστική περίοδος.

Ήδη τα στοιχεία αποτυπώνουν τις εφιαλτικές επιπτώσεις της πανδημίας. Το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου εκτινάχθηκε στα 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τις καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This