Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Ρίχνουν χρήμα στην αγορά για να το… πάρουν πίσω μέσω των φορολογικών υποχρεώσεων

Τα 2 δισ. ευρώ δεν θα κατευθυνθούν στην κατανάλωση, αλλά στις υποχρεώσεις

Μια σειρά από πληρωμές αναμένεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών μέσα στις επόμενες ημέρες, με το συνολικό κονδύλι να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να «ζεστάνει» την αγορά, αλλά και τα νοικοκυριά, παράλληλα με το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων. Ωστόσο, τα χρήματα που θα διαθέσει, ύψους 2 δισ. ευρώ, δεν θα κατευθυνθούν στην κατανάλωση, αλλά στις υποχρεώσεις, οι οποίες ξεκινούν τις αμέσως επόμενες ημέρες με την καταβολή των τακτικών φόρων.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Ακόμα και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εξεπλάγησαν χθες όταν διαπίστωσαν πως υποβλήθηκε ρεκόρ αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5. Στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ κατατέθηκαν 730.000 αιτήσεις, όταν η κυβέρνηση εκτιμούσε πως οι ενδιαφερόμενοι θα αγγίξουν τους 400.000.

Πλέον το οικονομικό επιτελείο κάνει… αγώνα δρόμου για να βρει την κατάλληλη «φόρμουλα» κατανομής των κονδυλίων, αφού δεν υπολόγισαν ότι οι επιχειρήσεις ζητούν απεγνωσμένα ρευστότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα κατατέθηκαν πάνω από 230.000 αιτήσεις!

Να σημειωθεί ότι τα χρήματα θα αρχίσουν να καταβάλλονται στους δικαιούχους τις επόμενες ημέρες, με το συνολικό κονδύλι να αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.

Ενοίκια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η καταβολή των αποζημιώσεων ενοικίων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τον μήνα Νοέμβριο. Στον πρώτο κύκλο πληρωμών πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 137.049 ιδιοκτητών ακινήτων το ποσό των 15.300.000 ευρώ, ενώ οι καταβολές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο, έχουν εντοπιστεί 60.000 περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση Νοεμβρίου, καθώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν έχουν δηλώσει σωστά το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού. Η ΑΑΔΕ αναμένεται να αποστείλει προσωποποιημένες ενημερώσεις στους δικαιούχους εντός των επόμενων ημερών. Πέρα από τα ΙΒΑΝ έχουν εντοπιστεί και άλλα λάθη, με την ανεξάρτητη Αρχή να ζητά από τους ιδιοκτήτες συμπληρωματικά στοιχεία και διορθώσεις.

Επίδομα θέρμανσης

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί με μεγάλη καθυστέρηση η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο υπέβαλαν αίτηση 692.000 νοικοκυριά. Το ποσό της επιδότησης αρχίζει από τα 80 ευρώ και φτάνει έως τα 650 ευρώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ