Επενδυτές υπάρχουν: Και είναι από εξωτικά και… αμαρτωλά νησιά!

Σωθήκαμε! Ήρθαν επενδύσεις από offshore

Must Read

Ακόμα και το Κατάρ επισκέφτηκε αρκετές φορές η κυβέρνηση για την αναζήτηση επενδυτών, ωστόσο οι επενδύσεις ήρθαν τελικά από περιοχές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… σεσημασμένες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τον Δεκέμβριο, αποκαλύπτεται ότι στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, δραστηριοποιήθηκαν επενδυτές από… εξωτικές χώρες, που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα Νησιά Κέιμαν, τα Νησιά Μάρσαλ, τις Βερμούδες, το Γκέρνσεϊ, τις Σεϋχέλλες και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους. Για όσους δεν γνωρίζουν, οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι γνωστές διεθνώς για τη «φιλοξενία» offshore εταιριών.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι θεωρείται δύσκολο να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις από φορολογικούς παραδείσους, καθώς στην πλειονότητά τους δεν εμφανίζεται ο πραγματικός δικαιούχος, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις πίσω από τις επενδυτικές δραστηριότητες να κρύβονται και εγχώριοι επιχειρηματίες.

Σωθήκαμε! Ήρθαν επενδύσεις από offshore…

Αίσθηση προκαλεί ότι τα Νησιά Κέιμαν δραστηριοποιούνται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με 20 μερίδες, τα Νησιά Μάρσαλ με 13, οι Βερμούδες με 6, το Γκέρνσεϊ με 2, όπως και οι Σεϋχέλλες, ενώ με μία ενεργή μερίδα συμμετέχουν οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι. Στη… λίστα βρίσκεται και ο Παναμάς με 4 μερίδες, μια χώρα που είχε ταράξει τα νερά της διεθνούς κοινότητας πριν από λίγα χρόνια, με το σκάνδαλο «Panama Papers».

Παρότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο δεν βιώνει μέρες άνθησης, φαίνεται ότι επενδυτές… υπάρχουν και μάλιστα αγγίζουν τις χώρες των «αρίστων», με τις offshore και τα κρυμμένα εισοδήματα.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δραστηριοποιούνται επενδυτές από… εξωτικές χώρες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μια οικονομία που έκλεισε με έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται σε lockdown.

Άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, αν αναλογιστεί κανείς το μότο που συνηθίζουν να λένε οι χρηματιστές, ότι «το χρηματιστήριο μιας χώρας είναι ο καθρέφτης της πραγματικής οικονομίας». Και της κυβέρνησης, μπορεί να προσθέσεις κάποιος…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This