Τρίτη 27/7/2021

Με 534 ευρώ θα «ζήσουν» και τον Φεβρουάριο χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα

Τον Δεκέμβριο τα 534 ευρώ, λιγότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό, έλαβαν 645.000 εργαζόμενοι

Αύξηση μισθού στα… χαρτιά είδαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, παρά τους προκλητικούς πανηγυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Χρήστος Ταραντίλης θεώρησε σκόπιμο χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να αναφερθεί στη νομοθετημένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021, που δίνει μια μικρή ανάσα στους μισθωτούς, «ξέχασε» όμως να αναφερθεί στο γεγονός ότι η κυβέρνηση οδηγεί στην εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που λαμβάνουν μήνες τώρα την εξευτελιστική αποζημίωση των 534 ευρώ. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο το ποσό αυτό, μικρότερο ακόμα και από τον κατώτατο μισθό, έλαβαν 645.000 εργαζόμενοι!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή τον τελευταίο μήνα πριν από την επέλαση της πανδημίας στη χώρα και το πρώτο lockdown, ο μέσος μεικτός μισθός στον ιδιωτικό τομέα ανερχόταν στα 1.186 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ για τους εργαζομένους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας.

Έτσι, η θεσμοθετημένη αύξηση μισθών επί της ουσίας δεν εφαρμόστηκε σε ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων, οι οποίοι επιπρόσθετα έλαβαν και σημαντικά μειωμένο δώρο Χριστουγέννων. Από το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινωθεί ότι η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο θα καταβληθεί την Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά τον Φεβρουάριο, η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις αναστολές των συμβάσεων διατηρεί την αποζημίωση ειδικού σκοπού στο πενιχρό ποσό των 534 ευρώ. Καθώς όμως, ως γνωστόν, ο μήνας έχει 28 ημέρες, ορίστηκε η αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης από τα 17 στα 19 ευρώ.

Τέλος, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις εκπροσώπων των εργαζομένων, αποφασίστηκε ότι παύει το δικαίωμα αναδρομικής δήλωσης των αναστολών των συμβάσεων, καθώς είχαν παρατηρηθεί καταχρηστικά φαινόμενα από μερίδα εργοδοτών που ενημέρωναν τους εργαζομένους στο τέλος του μήνα ότι το προηγούμενο διάστημα τελούσαν σε αναστολή. Στο εξής οι αναστολές συμβάσεων θα πρέπει να δηλώνονται από τους εργοδότες-επιχειρήσεις τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την ημερομηνία έναρξής τους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ