«Κόκκινα» κινδυνεύουν να γίνουν περί τα 400.000 δάνεια που είχαν… παγώσει μέσα στην πανδημία!

Ανησυχητική η κατάσταση ακόμη και για τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος

Must Read

Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και τον τεράστιο όγκο των δανείων που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού επιτελείου, περισσότερα από 400.000 δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχουν ενταχθεί στο καθεστώς αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυτικών δόσεων από τα μέσα Μαρτίου του 2020 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό των συγκεκριμένων δανείων να υπερβαίνει τα 28 δισ. ευρώ. Κυβέρνηση και τράπεζες ανησυχούν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των δανείων θα «κοκκινίσουν» μετά τον Μάρτιο που τελειώνουν τα moratorium, ενώ για μια μεγάλη μερίδα δανειοληπτών το χρονικό διάστημα της εννεάμηνης αναστολής πληρωμής των δανείων έχει λήξει από το τέλος του 2020 και ήδη έχουν αναγκαστεί να καταβάλουν την πρώτη δόση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει

Ανησυχία επικρατεί για τα ήδη ρυθμισμένα δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιούλιο 2019 έως και τα τέλη Δεκεμβρίου 2020 ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά), συνολικού ύψους 21,17 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες εβδομάδες η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προειδοποιήσει πως 3 στα 10 δάνεια που βρέθηκαν σε αναστολή πληρωμής κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν» τους επόμενους μήνες, ακόμα και αν ήταν ενήμερα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία επαναπροσδιορισμού των αιτήσεων της πρώτης «σειράς» εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, οι οποίες πρέπει να λάβουν νέα δικάσιμο και να κριθούν σε πρώτο βαθμό εντός του 2021. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου είχαν υποβληθεί 18.154 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, εκ των οποίων έχουν ήδη διεκπεραιωθεί 6.267 αιτήσεις από τη γραμματεία των Ειρηνοδικείων και έχουν κοινοποιηθεί στους διαδίκους.

Αποτυχημένη θα πρέπει να θεωρείται η χορήγηση κρατικής επιδότησης δανείων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της κύριας κατοικίας. Το θέμα είναι ότι μόλις τέσσερις στους δέκα δικαιούχους επιδοτήθηκαν από τις τράπεζες, με το συνολικό ποσό να αγγίζει μόλις το 1,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This