Τρίτη 15/6/2021

Αύξηση ακατάσχετου ορίου: Για ποιους οφειλέτες μελετάται η εφαρμογή του

Ενήμεροι θα θεωρούνται οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στο μέτρο της κυβέρνησης για την αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων υποχρεώσεων.

Την αύξηση του ορίου ακατάσχετου λογαριασμού για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη σκέφτεται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, ένα μέτρο το οποίο έχει ψηφιστεί από τον Μάιο του 2019, επρόκειτο να ενεργοποιηθεί αρχές του 2020 και δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Το μέτρο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση του ορίου για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πλέον είναι συνεπείς. Εκτιμάται πως ενήμεροι θα θεωρούνται οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στο μέτρο της κυβέρνησης για την αναστολή πληρωμής των ρυθμισμένων υποχρεώσεων.

Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συντελεστές από 3 έως και 4,5.

Με την έναρξη της διαδικασίας το ποσό της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 3 και το ποσό που θα προκύπτει θα αποτελεί το ακατάσχετο όριο που θα ισχύει για έναν μήνα. Στη συνέχεια και όσο είναι συνεπείς στη ρύθμιση, θα εφαρμόζονται μεγαλύτεροι συντελεστές, που θα αυξάνουν σταδιακά το ύψος του ακατάσχετου ορίου, με ανώτατο συντελεστή το 4,5.

Σημειώνεται πως για τους φορολογουμένους που έχουν ενταχθεί σε περισσότερες από μία ρυθμίσεις, το ακατάσχετο ποσό θα υπολογίζεται για κάθε ρύθμιση ξεχωριστά. Συγκεκριμένα, στην πάγια ρύθμιση των 12 ή των 24 δόσεων το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται κάθε μήνα, ενώ για τους οφειλέτες που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 120 δόσεις το ακατάσχετο όριο θα αυξάνεται κατά πέντε ή έξι μήνες.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ