Δευτέρα 2/8/2021

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς η βασική αιτία της επίσπευσής της

Δεκτή έγινε από τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό, η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Μάρτιν Τζούρντα, ο οποίος αποχωρεί από τη διοίκηση ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια θητείας. Κανονικά, ο κ. Τζούρντα θα αποχωρούσε τον Ιούνιο του 2021, ωστόσο μια σειρά από παρασκηνιακές εξελίξεις επέσπευσαν την αποχώρησή του.

Σημειώνεται πως η παραίτηση έρχεται λίγο πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τοποθετείται τον ερχόμενο Απρίλιο. Αυτή η ΑΜΚ, σύμφωνα με πηγές της τραπεζικής αγοράς, ήταν και η αιτία της παραίτησης, καθώς πρόσφατα ο κ. Τζούρντα, σε δηλώσεις του, είχε ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τις προϋποθέσεις της αύξησης, σε ανύποπτο χρόνο, χωρίς να είναι ενήμερες όλες οι πλευρές, μια εξέλιξη που θεωρήθηκε ότι προσπάθησε να προκαταβάλει τους όρους της ΑΜΚ.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο μετασχηματισμός του ΤΧΣ με τον νέο νόμο για τον τρόπο λειτουργίας του. Με τον εν λόγω νόμο θα ανοίγει ο δρόμος για τη συμμετοχή του σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών, χωρίς να θεωρείται κρατική βοήθεια.

Απόφαση μην καταβoλής τόκων

Να σημειωθεί ότι πριν από δύο μήνες η Τράπεζα Πειραιώς είχε λάβει την απόφαση να μην καταβάλει τους τόκους ύψους 165.000.000 ευρώ προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είχε συμμετάσχει το 2015 στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Μετά τη μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (Coco’s) σε μετοχές, το ποσοστό του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς υπερβαίνει το 60% και στόχος είναι, μετά την αύξηση κεφαλαίου, να τεθεί σε φάση επανιδιωτικοποίησης.

Η επιλογή του νέου προσώπου που θα ηγηθεί του ΤΧΣ θα γίνει έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Να σημειωθεί ότι τρία από τα έξι μέλη της επιτροπής επιλογής υποδεικνύονται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και τον ESM, δύο από τον υπουργό Οικονομικών και ένα από την Τράπεζα της Ελλάδος. Τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να εγκρίνει και το EuroWorking Group.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ