Τρίτη 3/8/2021

Τουρισμός, καλλιτέχνες και εποχικά εργαζόμενοι στους ωφελούμενους των μέτρων στήριξης

Νέα δέσμη μέτρων δρομολογείται προς ψήφιση στη Βουλή

Η κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στα τουριστικά καταλύματα, η έκτακτη αποζημίωση εποχικά εργαζομένων χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης και η παράταση ενίσχυσης καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων που δρομολογεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές εισφορές για τα τουριστικά καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας, που την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2020 είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καταβάλλονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Για τα καταλύματα που είχαν αντίστοιχη πτώση τζίρου για την περίοδο Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, οι εργοδοτικές εισφορές καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα 1 Ιανουαρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2021.

Επίσης, επεκτείνεται και για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, για τους καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού και παρέχεται έκτακτη αποζημίωση για τους ίδιους μήνες, μέσω του ΟΑΕΔ, σε εποχικά εργαζομένους του τουριστικού ή επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, που δεν έλαβαν επιδότηση ανεργίας από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021, εφόσον παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι για το αντίστοιχο διάστημα, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα που είχε υποβάλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ).

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης σε ιδιώτες, μέσω δημοσίων συμβάσεων, της αναβάθμισης των ιστοσελίδων και των τηλεφωνικών κέντρων του υπουργείου Εργασίας και των εποπτευόμενων φορέων του (ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ, κ.λπ.).

Μέχρι Παρασκευή οι παλαιές βεβαιώσεις μετακίνησης

Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων, το μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως των νέων εντύπων βεβαίωσης κίνησης, τόσο των εργαζομένων όσο και των αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, καθώς και των μελών διοίκησης επεκτείνεται μέχρι την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Έως τότε, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους και με τα παλαιά έντυπα φόρμες-άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

*φωτό αρχείου

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ