Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022

Εγκληματικά λάθη στις συντάξεις: Στερούν 259.200.000 ευρώ από 600.000 συνταξιούχους!

O επανυπολογισμός των συντάξεων (ν. Κατρούγκαλου) είτε έχει γίνει με λάθος τρόπο, είτε δεν έγινε καθόλου! Ο δεύτερος επανυπολογισμός που πρόκειται να γίνει θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη πιο μεγάλα λάθη!

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Τουλάχιστον 259.000.000 ευρώ έχει υφαρπάξει η κυβέρνηση από τους συνταξιούχους από το 2019 έως σήμερα, εξαιτίας των λαθών και των παραλείψεων στον επανυπολογισμό 600.000 συντάξεων, τον οποίο προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16). 

Ο λογαριασμός αυτός αυξάνεται κάθε μήνα, ενώ συνεπάγεται ότι ο δεύτερος επανυπολογισμός, που έχει ήδη ανακοινωθεί και είναι απαραίτητος, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος για τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης (4670/2020), θα έχει ως αποτέλεσμα να προκύψουν ποσά συντάξεων που δεν θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Προσφυγή κατά ΕΦΚΑ

Όπως αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» σε συνεργασία με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, η μη ορθή εφαρμογή του νόμου επιφέρει απώλειες χιλιάδων ευρώ ετησίως για καθέναν από αυτούς τους συνταξιούχους. Καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο κωφεύουν, το ΕΝΔΙΣΥ προσφεύγει εντός της εβδομάδας στα δικαστήρια κατά της διοίκησης του ΕΦΚΑ, απαιτώντας την ορθή εφαρμογή του νόμου και την καταβολή των ποσών που οφείλονται.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως και τον Μάρτιο του 2021 (καθώς οι συντάξεις Μαρτίου προπληρώθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε) οφείλονται σε 600.000 συνταξιούχους συνολικά 259.200.000 ευρώ. Ενώ έως το 2023, οπότε και θα έπρεπε να ολοκληρωθεί βάσει του νόμου η χορήγηση των αυξήσεων σε πέντε δόσεις, το συνολικό ποσό θα φτάσει τα 576.000.000 ευρώ!

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, για κάθε μήνα που περνά προστίθεται μία οφειλή προς τους συνταξιούχους αυτούς που ανέρχεται σε 9.600.000 ευρώ συνολικά.

Τις πταίει

Ο λόγος είναι ότι για 600.000 συνταξιούχους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΝΔΙΣΥ, ο επανυπολογισμός των συντάξεων είτε έχει γίνει με λάθος τρόπο είτε δεν έγινε καθόλου. Ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε ότι όπου διαπιστώνεται αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή οι καταβαλλόμενες συντάξεις για όσους βγήκαν στη σύνταξη πριν από τον Μάιο του 2016 είναι χαμηλότερες από όσους βγήκαν έπειτα από αυτή την ημερομηνία, θα πρέπει αυτή να «ισοφαριστεί» μέσω αυξήσεων σε πέντε ετήσιες δόσεις.

Δημοφιλείς Ειδήσεις  Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Όμως αυτοί οι 600.000 εξαιτίας των λαθών δεν έλαβαν ποτέ τις αυξήσεις που δικαιούνται, όπως φαίνεται και σε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Αυτοκαταστροφική πολιτική: Στερούν από την αγορά 576.000.000

Σε μία περίοδο όπου η οικονομία στραγγαλίζεται μέρα με τη μέρα εξαιτίας του παρατεταμένου (δεύτερου και τρίτου) lockdown, εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει ορθά τους νόμους, διαπιστώνεται άλλη μία μαύρη τρύπα χρέους για τον ΕΦΚΑ.

Εκτός των τουλάχιστον 600.000.000 ευρώ που απαιτούνται για την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, προκύπτει ένα επιπλέον ποσό 576.000.000 ευρώ έως το 2023, το οποίο, αν μη τι άλλο, αφαιρείται από την αγορά που στενάζει.

Καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι λίγοι συνταξιούχοι έχουν περιθώριο αποταμίευσης και κάθε μήνα σχεδόν το σύνολο των συντάξεων κατευθύνεται στην κατανάλωση, η μη χορήγηση αυτών των αυξήσεων στους συνταξιούχους είναι σαν η κυβέρνηση να… πυροβολεί τα πόδια της. Αφαιρώντας αυτά τα ποσά από τις συντάξεις, στερεί από την οικονομία ένα πολύτιμο εφόδιο. 

Σύμφωνα με υπολογισμούς, από το 2010 έως σήμερα οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μειώσεις που φτάνουν στο αστρονομικό ποσό των 90 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ένας από τους μνημονιακούς νόμους, ο νόμος Κατρούγκαλου, προέβλεπε, εκτός από μειώσεις για τους πολλούς και αυξήσεις για μία μερίδα συνταξιούχων. Αυτό που αποδεικνύεται για πολλοστή φορά είναι ότι οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν την ικανότητα να υλοποιούν τάχιστα και στο ακέραιο τις μειώσεις, «δυσκολεύονται» όμως πολύ να εφαρμόσουν τις αυξήσεις όπου ο νόμος το απαιτεί. 

Δημοφιλείς Ειδήσεις  ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΕΝΔΙΣΥ: «Ελάτε να υπολογίσουμε τις συντάξεις σας» – Καταθέτουν μήνυση κατά του διοικητή του ΕΦΚΑ

Κάλεσμα προς τους συνταξιούχους για να τους ενημερώσει αν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους απευθύνει μέσω της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος. Και ταυτόχρονα προαναγγέλλει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για το θέμα.

Σύμφωνα με δήλωσή του: 

«Ο ν. 4387/16 γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος αναφέρεται στον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων, δεν έχει εφαρμοστεί σε 600.000 συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να έχουμε μειώσεις κατά μέσο όρο 80 ευρώ τον μήνα.

Από αυτό επηρεάζονται όσοι:

  • Έχουν βαρέα και υπερ-βαρέα ανθυγιεινά.
  • Έχουν αυξημένο ασφάλιστρο πάνω από 20%.
  • Έχουν παράλληλη ασφάλιση πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου.

Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει ήδη από το 2019, ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ ήταν υποχρεωμένος να εφαρμόσει τον νόμο 4387/16 σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων. Εντούτοις, ο νόμος δεν εφαρμόστηκε σωστά, γεγονός για το οποίο έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ κ. Χάλαρη, χωρίς όμως να εισακουστούμε.

Κατόπιν αυτών, είμαστε αναγκασμένοι, αφού ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ δεν εφαρμόζει τον νόμο, να προσφύγουμε άμεσα με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όντως δεν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός. 

Όλοι οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών μπορούν να απευθυνθούν στο Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων προσκομίζοντας απόφαση συνταξιοδότησης κύριας και επικουρικής, καθώς και ενημερωτικά σημειώματα από 1/2019 έως και σήμερα για να τους ενημερώσουμε αν έγινε σωστά ο επανυπολογισμός τους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΦΚΑ: Διπλασιάζονται οι δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Νέο καθεστώς τίθεται σε εφαρμογή αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής...

Εθνική Τράπεζα: Χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση EGF μέχρι τέλος του 2022

Χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων Pan-European Guarantee Fund (EGF) παρέχει...

Η μεγάλη κοροϊδία από τράπεζες-funds με τους πλειστηριασμούς και τα κατασχεμένα των οφειλετών!

Η δικηγόρος μιας οικογένειας από τη Λαμία, η οποία για χρέος κάτω από 50.000...

Νέα επιτυχία: Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη!

Την μια επιτυχία μετά την άλλη καταγράφουμε και η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει για...

Νομοσχέδιο «σκούπα» από το υπουργείο Οικονομικών

Τι προβλέπει για τους φόρους ακινήτων και τους συντελεστές ΦΠΑ σε αγαθά, υπηρεσίες

«Καίει» η τιμή στο λάδι: Στα 6 ευρώ το λίτρο!

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στην αύξηση

Ξεπερνούν τις 400.000 οι «μηδενισμένες» εκκρεμείς συντάξεις!

Πώς ο Χατζηδάκης, με ψέματα και ελλιπή στοιχεία που διοχετεύει στη δημοσιότητα, προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει το τεράστιο πρόβλημα

Όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Τριγμοί στην γερμανική βιομηχανία λόγω του αυξημένου κόστους

Μία στις τέσσερις γερμανικές εταιρείες σκέφτεται να μεταφέρει την παραγωγή σε άλλες χώρες εν...

Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια!

Μειωμένη κατά 10% έως 15% παρουσιάζεται η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου το...

«Κόκκινα» δάνεια: Απολύτως απροστάτευτη η πρώτη κατοικία!

Πώς φτάσαμε στο σημείο να βγαίνει στο σφυρί. Εφιάλτης για τους δανειολήπτες οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις

Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας: Τα επόμενα βήματα

Από την 1η Νοεμβρίου 2022 ξεκίνησε η ψηφιακή απογραφική διαδικασία του χρόνου εργασίας στο...

Το σχέδιο νόμου για τη στέγαση νέων έως 39 ετών

Το σχέδιο νόμου για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έως...

Παράταση για την υποβολή «πόθεν έσχες»

Με τροπολογία των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης παρατείνεται μέχρι και την 15η Ιανουαρίου 2023...

Αττική Οδός: Έρχονται διόδια στα 2,5 ευρώ

Μειωμένο κατά 0,30 ευρώ αναμένεται να είναι τα διόδια στην Αττική Οδό.Σύμφωνα με πληροφορίες,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μαριέτα Φουρεράι: Είδαμε για πρώτη φορά την μητέρα της Ελένης Φουρέιρα

Η Ελένη Φουρέιρα βρίσκεται στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης...

Νέος ισχυρός σεισμός στην Εύβοια αισθητός και στην Αθήνα! – Λέκκας: «Περιπλέκεται τώρα το θέμα…»

5 Ρίχτερ το μέγεθος σύμφωνα με το Γεωδυναμικό - «Αυτόν τον σεισμό τον αντέχουν τα κτήρια, συνιστώ ψυχραιμία, δε νομίζω να φτάσουμε σε πολύ μεγάλα μεγέθη»

Σοκαριστική καταγγελία: Έκλεψαν 1.500 ευρώ από την 21χρονη Έμμα, ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο δικαστικό Μέγαρο βρέθηκε η οικογένεια της αδικοχαμένης φοιτήτριας, ζητώντας να αλλάξουν οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο δράστης

«Η μητέρα του πατέρα Αντώνιου ζει σε “κοτέτσι” και κρυώνει»

Την ώρα που οι Αρχές κάνουν φύλλο και φτερό...

NEWSROOM