Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνεται η πρώτη δόση – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Στη διάθεση των φορολογουμένων είναι από την περασμένη Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης Α21 για το επίδομα παιδιού έτους 2021.

Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, έχουν προθεσμία μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ώστε να λάβουν όλοι οι δικαιούχοι την πρώτη διμηνιαία δόση (Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου) την Τετάρτη, 31 Μαρτίου.

Όσοι υποβάλλουν νέα αίτηση, η πρώτη δόση του 2021 θα καταβληθεί την 31η Μαρτίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα, όπως έχει, πλέον, καθιερωθεί για την καταβολή των επιδομάτων.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, παρόλο που δεν έχουν υποβάλει τη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 (έντυπο Ε1), θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ idika.gr ή μέσω του διαδικτυακού τόπου opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο TAXISnet.

Επίδομα Παιδιού: Τα ποσά

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Ποιοι δικαιούχοι θα δουν αυξήσεις

Αυξήσεις θα δουν περίπου 160.000 δικαιούχοι με 2 ή 3 παιδιά, που εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων που είχαν το 2020 λόγω της πανδημίας, θα αλλάξουν εισοδηματική κατηγορία.

Επίσης, οικογένειες που λόγω των υψηλών εισοδημάτων τους δεν έπαιρναν ποτέ επιδόματα για τα παιδιά τους, αναμένεται να πάρουν για πρώτη φορά αφού οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα «κατρακυλήσουν», και βάσει χαμηλών εισοδηματικών κριτηρίων θα κριθούν δικαιούχοι.

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών

• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Ποιοι δικαιούχοι θα πρέπει να επιστρέψουν χρήματα

Οι δικαιούχοι που μπορεί τώρα που υποβάλλουν την αίτηση για το επίδομα παιδιού Α21 και λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2019, όταν όμως υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020 θα αναγκαστούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα, εφόσον το εισόδημα ξεπερνά τα όρια εισοδήματος.

Έτσι, όσοι έλαβαν χρήματα ενώ δεν θα έπρεπε θα πρέπει να τα επιστρέψουν καθώς οι χορηγηθείσες δόσεις θεωρούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και θα πρέπει να επιστραφούν στον ΟΠΕΚΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ