Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Νέος Πτωχευτικός: Πρεμιέρα με ενεργοποίηση του πλαισίου για ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας

Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους

Σε ισχύ τέθηκε ο νέος Πτωχευτικός Νόμος για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, καθώς από την 1η Μαρτίου 2021 ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας.

Πλέον, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες, θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να συνεχίσουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Η διαδικασία για την απαλλαγή οφειλών υλοποιείται μέσω αίτησης στο δικαστήριο, εφόσον η επιχείρηση πληροί τα ακόλουθα κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • κύκλος εργασιών άνω των 700.000 ευρώ
  • περιουσία άνω των 350.000 ευρώ
  • αριθμός εργαζομένων πλέον των 10

Βήμα – βήμα η διαδικασία

Τα βήματα που προβλέπονται στη διαδικασία είναι τα εξής:

1ο βήμα. Κατάρτιση έκθεσης από εμπειρογνώμονα και σχεδίου συμφωνίας αναδιάρθρωσης οφειλών. Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει, μεταξύ άλλων, το προφίλ του οφειλέτη, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τις οφειλές του οφειλέτη ανά κατηγορία πιστωτή, την επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου, την οικονομική ανάλυση βιωσιμότητας, τη διενέργεια ελέγχων – εξακριβώσεων, τις εναλλακτικές λύσεις ρύθμισης των οφειλών της επιχείρησης και τις βασικές αρχές προτεινόμενης συμφωνίας εξυγίανσης.

2ο βήμα. Αξιολόγηση της έκθεσης εμπειρογνώμονα και ψήφιση του σχεδίου συμφωνίας εξυγίανσης από τους πιστωτές. Οι πιστωτές αξιολογούν την έκθεση του εμπειρογνώμονα και ψηφίζουν υπέρ ή κατά του σχεδίου συμφωνίας εξυγίανσης. Η ψηφοφορία διενεργείται ηλεκτρονικά, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξυγίανσης, και με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας η πλατφόρμα παράγει βεβαίωση αποτελεσμάτων. Η διαδικασία θεωρείται επιτυχής εφόσον υπερψηφίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.

3ο βήμα. Επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης από το δικαστήριο. Στην περίπτωση υπερψήφισης της συμφωνίας εξυγίανσης από την πλειοψηφία των πιστωτών, ο οφειλέτης ή οι πιστωτές υποβάλλουν αίτηση στο δικαστήριο προς επικύρωσή της. Επισημαίνεται ότι με την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο παρέχεται αυτοδικαίως αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από όλους τους πιστωτές. Η δικαστική επικύρωση της συμφωνίας την καθιστά δεσμευτική προς όλους τους πιστωτές, ακόμα και αυτούς που την καταψήφισαν.

Οι επιλογές

Σημειώνεται ότι αν μια επιχείρηση χαρακτηριστεί μη βιώσιμη και δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες της εξυγίανσης, τότε έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει τη διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας, μέσω της οποίας παρέχεται η πλήρης διαγραφή όλων των οφειλών, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της περιουσίας της.

Τονίζεται ότι εφόσον οι επιχειρήσεις δεν ακολουθήσουν τη διαδικασία της εξυγίανσης, τότε δύνανται να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου του 2021.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ