Σάββατο 31/7/2021

«Φοροπαγίδα» για πάνω από 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016

Τα ποσά του συγκεκριμένου 11μήνου που αποδόθηκαν στους δικαιούχους ήταν «μικτά» και όχι «καθαρά»

Φόρο που μπορεί να φτάσει ακόμα και το… 55% θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι έλαβαν από το κράτος τα «κομμένα» αναδρομικά που διεκδίκησαν μέσω της δικαιοσύνης και έλαβαν τους προηγούμενους μήνες.

Τα ποσά αποδόθηκαν στους δικαιούχους χωρίς να έχουν γίνει οι σχετικές παρακρατήσεις φόρου, με αποτέλεσμα να τα λάβουν «μικτά» και όχι «καθαρά». Η μόνη παρακράτηση στην οποία προχώρησε το κράτος ήταν το ποσοστό 6% υπέρ ασθενείας.

Πρόκειται για τα ποσά που χορηγήθηκαν σε περίπου 1.100.000 συνταξιούχους και αφορούν το διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, τα οποία θα πρέπει να καταθέσουν στην Εφορία, μετά την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια η σχετική εφαρμογή για τις τροποποιητικές δηλώσεις άνοιξε μετά το τέλος Ιουνίου, όταν και έληγε η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται φέτος η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, καθώς ενδέχεται να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα λόγω της πανδημίας.

Ξεχωριστές τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος

Οι συνταξιούχοι που έλαβαν τα αναδρομικά του συγκεκριμένου 11μήνου θα κληθούν να υποβάλουν ξεχωριστές τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος και θα φορολογηθούν με τους συντελεστές που ίσχυαν για τις συντάξεις, το εκάστοτε χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα φορολογηθούν με συντελεστές:

  • 22% έως 42% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2015 για τα εισοδήματα από συντάξεις
  • 22% έως 45% της κλίμακας φόρου που ίσχυε το 2016 για τα εισοδήματα από συντάξεις

Υπενθυμίζεται, δε, ότι από τα ποσά δεν θα αφαιρεθούν παρακρατηθέντες φόροι εισοδήματος, επειδή κατά την καταβολή τους απαλλάχθηκαν πλήρως από κάθε κράτηση φόρου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στα ποσά θα προστεθούν και τα εισοδήματα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα είναι τα ενοίκια, με αποτέλεσμα να επιβληθεί και εισφορά αλληλεγγύης. Επισημαίνεται πως η κλίμακα για την εισφορά αλληλεγγύης του 2015 ήταν από 2% – 8% και για το 2016 από 2,2% – 10%.

Σε περίπτωση που ένας συνταξιούχος είχε εισοδήματα από ενοίκια ή από άλλες πηγές, θα κινδυνεύει να φορολογηθεί με τον ανώτατο συντελεστή, που μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 55% του εισοδήματος.

Η απόφαση της ΑΑΔΕ

Με απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στις βεβαιώσεις αποδοχών, που θα εκδώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ποσά θα αναγράφονται ξεχωριστά για κάθε έτος.

Συγκεκριμένα:

  1. Τα ποσά που καταβλήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020 ως αναδρομικά σε συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, τα οποία αντιστοιχούν σε περικοπές και μειώσεις κύριων συντάξεων, επιβληθείσες κατά το χρονικό διάστημα από 11/06/2015 και μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4387/2016, και καταβλήθηκαν στους δικαιούχους χωρίς να διενεργηθεί επ’ αυτών παρακράτηση φόρου και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, χαρακτηρίζονται ως «αναδρομικά κύριας σύνταξης που φορολογούνται στο έτος στο οποίο ανάγονται».
  2. Οι συνταξιούχοι που εισέπραξαν τα ποσά αυτά τον Οκτώβριο του 2020 θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, προκειμένου να τα συμπεριλάβουν στα εισοδήματα των ετών εκείνων και να επιβληθούν επί των ποσών αυτών τα αναλογούντα ποσά φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ