Τετάρτη 4/8/2021

Προκαταβολή σύνταξης: Ανοίγει εντός της ημέρας η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Περίπου 100.000 - 105.000 ασφαλισμένοι αναμένεται να λάβουν έως τις αρχές Μαΐου 384 ευρώ + αναδρομικά

Εντός της ημέρας ανοίγει η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για την υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι περίπου 100.000 με 105.000 ασφαλισμένοι θα λάβουν έως τις αρχές Μαΐου το πενιχρό ποσό των 384 ευρώ και αναδρομικά, αρχής γενομένης από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης. Πρόκειται για όσους είναι αναγκασμένοι να ζουν με μηδενικό εισόδημα για διάστημα έως και πέντε χρόνια, καθώς δεν δικαιούνται και δεν λαμβάνουν ούτε την προσωρινή σύνταξη.

Παράλληλα, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει θέσει στόχο στο εξής όσοι καταθέτουν αίτηση να λαμβάνουν σε διάστημα ενός μήνα την προκαταβολή σύνταξης.

Όσοι ασφαλισμένοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση απονομής σύνταξης, υποβάλλουν ειδική αίτηση χορήγησης της προκαταβολής, που θα πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης
  • ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος
  • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται

Αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος

Τα πρόσωπα που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, δικαιούνται ποσό προκαταβολής ως εξής:

  • 384 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 67ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ασφάλισης ή 4.500 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης ή το 62ο έτος της ηλικίας τους και 20 έτη ή 6.000 ημέρες ασφάλισης (αυτοτελώς ή διαδοχικά) σε οποιοδήποτε ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ φορέα κύριας ασφάλισης
  • 360 ευρώ, εφόσον έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης το 62ο έτος της ηλικίας τους και 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ή και χωρίς να έχουν συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον πληρούν τη στιγμή της αίτησης τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης με βάση τις διατάξεις των ενταγμένων στον e-ΕΦΚΑ φορέων κύριας ασφάλισης

Εκτός της προκαταβολής σύνταξης, οι ασφαλισμένοι δικαιούνται και αναδρομικά, αναλόγως πόσους μήνες νωρίτερα έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης. Έτσι, εάν ο ασφαλισμένος περιμένει να λάβει τη σύνταξή του 10 μήνες νωρίτερα, θα λάβει 3.840 ευρώ, εάν περιμένει 20 μήνες νωρίτερα, θα λάβει 7.640 ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ