Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

Αναδρομικά: Με 20 μήνες καθυστέρηση (και βλέπουμε) η καταβολή για 200.000 συνταξιούχους!

Εξόφληση τον... Δεκέμβριο είχε υποσχεθεί από τη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης...

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Με περισσότερο από ενάμιση χρόνο καθυστέρηση θα λάβουν μέσα στο καλοκαίρι οι περίπου 200.000 συνταξιούχοι που έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης τις αυξήσεις και τα αναδρομικά, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2019, που δικαιούνται από την εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ακόμη αδυνατεί να υλοποιήσει.

Ο νόμος 4670 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28 Φεβρουαρίου 2020 και η εφαρμογή του έχει αναβληθεί ήδη επτά φορές, με τον νέο υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, να θέτει ως προτεραιότητα αυτό το διάστημα την υλοποίηση της διάταξης του νόμου της προκαταβολής σύνταξης. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην παγίδα της εξαγγελίας είχε πέσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν είχε δεσμευθεί από τη Θεσσαλονίκη για την καταβολή των ποσών τον Δεκέμβριο… που μας πέρασε.

Οι κερδισμένοι από την εφαρμογή του νόμου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. 50.000 άτομα που είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τις 12 Μαΐου 2016 (ψήφιση νόμου Κατρούγκαλου 4387) και είχαν προσωπική διαφορά περίπου 30 ευρώ. Δικαιούνται αναδρομικά περίπου 250 ευρώ και θα δουν τη σύνταξή τους να αυξάνεται σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις.
  2. 100.000 άτομα που είχαν βγει στη σύνταξη πριν από τις 12 Μαΐου 2016 με αρνητική προσωπική διαφορά θα λάβουν αναδρομικά περίπου 250 ευρώ και αύξηση στη σύνταξη σε πέντε ετήσιες ισόποσες δόσεις.
  3. 50.000 άτομα που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 δικαιούνται αναδρομικά περίπου 500 ευρώ και θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται εφάπαξ κατά 50 ευρώ μέσο όρο.

Παράλληλα, περίπου μισό εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, αλλά, λόγω μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς, θα δικαιούνται αυξήσεις τρία χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή το 2024 αντί του 2027. Εξυπακούεται, τέλος, ότι τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης αφορούν και όσους βγήκαν στη σύνταξη με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, μετά τις 29 Φεβρουαρίου του 2020.

Η υπουργική απόφαση

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία της υπουργικής απόφασης που απέστειλε για γνωμοδότηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου, για τον απαραίτητο για την υλοποίηση του νόμου επανυπολογισμό των συντάξεων.

Η νέα υπουργική απόφαση αφορά κύριες συντάξεις Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (εκτός του πρώην ΟΓΑ), οι οποίες είτε έχουν ήδη επανυπολογιστεί είτε εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους. Αποτελείται από επτά άρθρα τα οποία αφορούν το πεδίο εφαρμογής της, τους κανόνες αναπροσαρμογής των συντάξεων, τις συντάξιμες αποδοχές, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τα έτη ασφάλισης, τον προσδιορισμό της καταβλητέας από 1/10/2019 σύνταξης και τη διαδικασία αναπροσαρμογής.

Τα βασικά σημεία της απόφασης αφορούν τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης, βάσει των νέων, βελτιωμένων συντελεστών αναπλήρωσης του ν. 4670/2020 για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η αναπροσαρμογή από 01/10/2019 όλων των κύριων συντάξεων που χορηγήθηκαν με προγενέστερες του ν. 4387/2016 διατάξεις, πραγματοποιείται βάσει των στοιχείων επί των οποίων πραγματοποιήθηκε ο πρώτος επανυπολογισμός και αναπροσαρμογή του διαστήματος από 13/05/2016 έως 30/09/2019. Οι βελτιωμένοι συντελεστές αναπλήρωσης εφαρμόζονται άμεσα, χωρίς επανάληψη του πρώτου επανυπολογισμού και της αναπροσαρμογής.

Προσδιορισμός της καταβλητέας σύνταξης

Προκειμένου να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 01/10/2019 σύνταξη, γίνεται σύγκριση α) του καταβαλλόμενου την 30.09.2019 ποσού εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς με β) το άθροισμα εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Η σύγκριση των ποσών διενεργείται μεταξύ καθαρών προ φόρου ποσών.

Αν το καθαρό προ φόρου ποσό που ελάμβανε ο συνταξιούχος προ της 30/09/2019 εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό που προκύπτει με τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης, τότε εξακολουθεί να καταβάλλεται το υψηλότερο ποσό. Η διαφορά τους εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά, και ακολουθώντας τις σχετικές προβλέψεις του νόμου.

Στην περίπτωση που λόγω των αυξημένων συντελεστών αναπλήρωσης προκύπτει αυξημένο ποσό στον δικαιούχο, σε σχέση με ό,τι ελάμβανε προ της 30ής Σεπτεμβρίου 2019, τότε το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της τυχόν πρόσθετης διαφοράς που προκύπτει, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και σταδιακά ισόποσα κατ’ έτος έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Με τον τρόπο αυτόν εξασφαλίζεται ότι κάθε συνταξιούχος προ του 2016 θα λαμβάνει τουλάχιστον όσα ελάμβανε, εάν όχι περισσότερα. Για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω οι ανταποδοτικές τους συντάξεις, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν και αυξήσεις των καθαρών ποσών που αυτοί λαμβάνουν.

Τέλος, τυχόν αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019 μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ.

Επανυπολογισμός επί των λαθεμένων υπολογισμών

Όπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψη η «κυριακάτικη δημοκρατία», ο πρώτος επανυπολογισμός των συντάξεων που ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2019, κατ’ επιταγή του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), βρίθει λαθών και παραλείψεων για περίπου 600.000 συνταξιούχους! Επομένως, καθώς ο δεύτερος επανυπολογισμός θα βασιστεί στα… έωλα ποσά που προκύπτουν από τον πρώτο, το τελικό ποσό της σύνταξης και τα αναδρομικά κινδυνεύουν να εκτροχιαστούν για όσους εξ αυτών έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έφερε στο φως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Συνταξιούχος με 36,89 έτη ασφάλισης λάμβανε σύνταξη 1.394,34 ευρώ. Η επανυπολογισμένη σύνταξη με σωστή εφαρμογή νόμου 4387 από 1/1/2019 ορίζεται σε 2.005,15 ευρώ. Καθώς ο συγκεκριμένος έχει άνω των 30 ετών ασφάλισης, η σύνταξή του θα πρέπει τους επόμενους μήνες να επανυπολογιστεί για δεύτερη φορά, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 4670/2020 και να διαμορφωθεί στα 2.005,15 + 113,07 = 2.118,22€.

Κάτι τέτοιο όμως δεν πρόκειται να συμβεί, εάν η κυβέρνηση δεν εφαρμόσει πρώτα σωστά τον νόμο Κατρούγκαλου, γιατί η βάση για τον δεύτερο επανυπολογισμό δεν θα είναι τα 2.005,15 ευρώ, αλλά τα 1.394,34 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυσάρεστη εξέλιξη για τους καταναλωτές: «Μαχαίρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος του Φεβρουαρίου

Ποιοι τις «αποχαιρετούν» - Αναλυτικά οι τιμές των παρόχων

Νέα εκτόξευση στη χονδρική: 38,80% πάνω το ρεύμα μέσα σε μία ημέρα!

Άλλη μία πανευρωπαϊκή πρωτιά, με 226,36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την ώρα που σε καμία άλλη χώρα, πλην της Σλοβακίας, δεν ξεπέρασε τα 200 ευρώ

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για αλλαγές στο Ε9, βήμα-βήμα η όλη διαδικασία

Άνοιξε η ηλεκτρονική πύλη για τις αλλαγές και τις διορθώσεις του Ε9 για το...

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι οι δικαιούχοι και πότε θα πληρωθούν

Ποια είναι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις

Φορολογική δήλωση 2023: Τι να κάνετε για να εισπράξετε επιταγή ακρίβειας, Fuel Pass και...

Τα μυστικά για τις δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου

Επίδομα ΟΠΕΚΑ: Ποιοι πάνε σήμερα «ταμείο»

Ποιες είναι οι επόμενες πληρωμές

Καλό νέο η αναβάθμιση από τον Fitch!

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά μία βαθμίδα, στο «ΒΒ+», με σταθερή προοπτική (από...

Νέα δέσμη μέτρων στήριξης στα σκαριά με φόντο τις κάλπες

Επιταγή ακρίβειας, επίδομα προσωπικής διαφοράς, μείωση εισφορών, market pass και fuel pass

Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Eνα… ξεχασμένο σχέδιο, το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε, έχει ανασύρει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης....

Η ΑΑΔΕ βγάζει στο σφυρί 22 ακίνητα το επόμενο δίμηνο!

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για τα σπίτια, τα γραφεία και τα οικόπεδα ξεπερνά τα 8.000.000 ευρώ

Εκτακτη ενίσχυση σε όσους δεν πήραν αύξηση σύνταξης

Τη χορήγηση έκτακτου προεκλογικού επιδόματος στους συνταξιούχους που δεν πήραν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς...

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατέβασαν τους διακόπτες!

Σε μια διαρκή προσπάθεια εξοικονόμησης ηλεκτρικού ρεύματος έχουν επιδοθεί το τελευταίο εξάμηνο νοικοκυριά και...

Τα ψέματα της κυβέρνησης για τις εκκρεμείς συντάξεις

Οπως κι όλοι οι πρόσφατοι προκάτοχοί του, όταν ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας...

«Σπίτι μου»: Ξεκινά το πρόγραμμα χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου», που θα δίνει άτοκα...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κραυγή αγωνίας από τον Τέρη Χρυσό: «Θέλω να πεθάνω για να λυτρωθώ»

Κραυγή απόγνωσης και απελπισίας από τον τραγουδιστή Τέρη Χρυσό...

H άγνωστη «αδερφή» του Νίκου Ξανθόπουλου

Εννιά μέρες συμπληρώνονται σήμερα από το φευγιό του Νίκου...

Oλυμπία Γλύξμπουργκ: Τα χρήματα που ξοδεύει για την εμφάνισή της ζαλίζουν

Ο Παύλος Γλύξμπουργκ και η Μαρί Σαντάλ Μίλερ έχουν...

«Πιάστηκε» με ναρκωτικά ο γιος του Τάκη Θεοδωρικάκου

Την ώρα που βρίσκεται στα άκρα η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-Θεοδωρικάκου,...

Σείστηκε η Λάρισα από την παρουσίαση του βιβλίου του Άρη Πορτοσάλτε

Δεν ήταν επεισόδιο από τα Looney Tunes, αλλά παρουσίαση...

«Δίνει» την Πισπιρίγκου ο Δασκαλάκης: «Αντί να ψάξει τι έπαθαν τα παιδιά μας, ρωτούσε…»

«Eίπε στον πατέρα μου ''για να μη με κατηγορήσουν θα τον πάρω μαζί μου''» κατέθεσε ο πατέρας των νεκρών κοριτσιών

Δύσκολες ώρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κρήτη

Πίκρες κερνάνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι συντοπίτες του, οι...

Σκληρή απάντηση για την συγκέντρωση του Άρη Πορτοσάλτε στη Λάρισα

Στο πλαίσιο του δημόσιου λόγου, βρίσκονται και οι στιγμές...
spot_img

NEWSROOM