Τρίτη 27/7/2021

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Απόλυτα στοχευμένος και με λίστα προτεραιότητας ο νέος κύκλος του προγράμματος

Το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει και το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», για χρηματοδότηση ενεργειακής αναβάθμισης σε δημόσια κτίρια

Με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ και στόχο να υποστηρίξει εργασίες και παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε 80.000 κτίρια και κτιριακές μονάδες ετοιμάζεται το νέο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο νέος κύκλος του προγράμματος θα προκηρυχθεί προς το τέλος του καλοκαιριού και θα κινείται σε διαφορετικούς άξονες σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας έχει προαναγγείλει ότι οι πόροι του νέου προγράμματος θα διατεθούν με απόλυτα στοχευμένο τρόπο στα κτίρια με μεγαλύτερη ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία κατασκευής του κτιρίου, το ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης που επιτυγχάνεται, καθώς και τις γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή όπου βρίσκεται το υπό ένταξη στο πρόγραμμα ακίνητο. Επίσης, θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις πολυμελείς οικογένειες, για εκείνες που έχουν άτομα με αναπηρία, αλλά και για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Επιλαχόντες για τους επιπλέον πόρους

Πέρα από αυτό στο νέο κύκλο του «Εξοικονομώ» θα υπάρχει λίστα προτεραιοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τους δικαιούχους, θα υπάρχουν και επιλαχόντες οι οποίοι θα μπορούν να εντάσσονται στο πρόγραμμα εφόσον εξασφαλίζονται επιπλέον πόροι για τη συνέχισή του, κάτι που δεν ισχύει στο τρέχον πρόγραμμα.

Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει και το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ», που θα χρηματοδοτεί παρεμβάσεις και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε κτίρια του δημόσιου τομέα, με δυνατότητα συμμετοχής και των εταιριών ενεργειακών υπηρεσιών. Εκτιμάται πως εντός του 2021 μπορούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε ποσοστό 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης (περίπου 5.400 τ.μ.).

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ