Σε επικίνδυνους πειραματισμούς με την έκδοση συντάξεων επιδίδεται ο υπουργός Εργασίας

Προβληματισμός για την ανάθεση των αιτήσεων εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης σε ιδιώτες

Must Read

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η εξαγγελία του υπουργού Εργασίας για την ανάθεση της έκδοσης συντάξεων σε ιδιώτες.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, έχοντας ως πρόσχημα τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση εκκρεμών αιτήσεων που η ΝΔ προκάλεσε, ετοιμάζεται να παρακάμψει τη λογική, ακόμα και το Σύνταγμα της χώρας, την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χάσει το 40% του προσωπικού τους.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής. Εφόσον είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τις εκκρεμείς αιτήσεις όσο και με τις νέες που θα υποβάλλονται εφεξής».

Παραδέχεται, δηλαδή, ότι σκοπός δεν είναι η εκκαθάριση των 450.000 εκκρεμών συντάξεων, αλλά περισσότερο η ευκαιρία, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.

Εύλογα ερωτήματα

Η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας προκαλεί εύλογα ερωτήματα, στα οποία καλείται να απαντήσει:

  • Θα έχουν οι ιδιώτες, δικηγόροι και λογιστές, πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των ασφαλισμένων και πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα συνδιαλλαγής και αλλοίωσης των αποφάσεων συνταξιοδότησης;
  • Πώς θα πιστοποιηθούν και από ποιον οι ιδιώτες αυτοί;
  • Εφόσον θα πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να βάλουν την τελική υπογραφή για την έκδοση μίας σύνταξης, δεν θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να ελέγχουν τις αποφάσεις; Αυτό δεν συνεπάγεται πρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος και άρα μία… τρύπα στο νερό;

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, υπενθυμίζει ότι «η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας μας, αποτελεί άσκηση δημόσιας εξουσίας που παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιους λειτουργούς. Συνεπώς, η συμμετοχή ιδιωτών στην άσκηση δημόσιας εξουσίας αντίκειται στο Σύνταγμα ως απαράδεκτη και παράνομη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This