Κυριακή 25/7/2021

Παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων, με στόχο τη διευκόλυνση της αγοράς ακινήτων

Υποχρεωτική από την 1η Ιουλίου η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η ισχύς των βεβαιώσεων των μηχανικών που πιστοποιούν την ύπαρξη ή μη πολεοδομικών παραβάσεων, με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τη ρύθμιση αυτή διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων για τα οποία έχει γίνει αυτοψία έως και τις 31 Ιανουαρίου 2021 από μηχανικό, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης πριν από τη λήξη της βεβαίωσης. Η βεβαίωση μηχανικού αποτελεί ένα από τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν οι πολίτες για να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η οποία ουσιαστικά καθίσταται πλέον υποχρεωτική από την 1η Ιουλίου.

Παράλληλα, χωρίς ηλεκτρονική ταυτότητα θα μπορούν να προχωρούν οι δημόσιες συμβάσεις που αφορούν ακίνητα με κτίρια. Με την ίδια τροπολογία παρατείνονται έως και τις 31/12/2022 τα γενικά πολεοδομικά σχέδια και τα σχέδια χωρικής και οικιστικής οργάνωσης ανοικτής πόλης που είχαν προθεσμία ολοκλήρωσης έως τις 3/3/2021.

Ειδική επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων

Με άλλη τροπολογία θεσμοθετείται ειδική επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες και αν ένα κτίριο κριθεί επικινδύνως ετοιμόρροπο, εντός τριών ημερών από τη συνεδρίαση της επιτροπής θα πραγματοποιείται η κατεδάφισή του. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, με τις ρυθμίσεις παρέχεται ο απαραίτητος χρόνος για να λειτουργήσει η αγορά ακινήτων και να «ξεμπλοκάρουν» οι πολεοδομικοί σχεδιασμοί των δήμων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ