Δευτέρα 2/8/2021

Οι νέες αντικειμενικές αξίες φέρνουν «κρυφό» φόρο στα τεκμήρια

Οι τιμές που έχουν υποβάλει οι εκτιμητές στο ΥΠΟΙΚ έχουν υπολογιστεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας

«Φωτιά» στα τεκμήρια διαβίωσης αναμένεται να βάλει η επερχόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να απειλούνται με έξτρα φόρους.

Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές έως το τέλος της άνοιξης, με βάση και τις δεσμεύσεις που έχει απευθύνει προς τους δανειστές, καθώς πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση.

Οι τιμές που έχουν υποβάλει οι εκτιμητές στο ηλεκτρονικό σύστημα του υπουργείου Οικονομικών έχουν υπολογιστεί πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται «παρωχημένες». Ήδη εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να παρουσιάσουν τα σημερινά δεδομένα της κτηματαγοράς, έπειτα από 12 μήνες υγειονομικής κρίσης.

Υπενθυμίζεται πως η Εφορία θεωρεί ότι ο άγαμος ξοδεύει κάθε χρόνο 3.000 ευρώ και ένα ζευγάρι 5.000 ευρώ, με αυτά τα ποσά να αποτελούν τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης.

Τεκμήριο θεωρούνται τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα σε σχολεία και φροντιστήρια, οι πισίνες και τα σκάφη αναψυχής. Για τον υπολογισμό των τεκμηρίων για το ακίνητο ενός φορολογούμενου ως βάση λαμβάνονται οι αντικειμενικές αξίες.

Πώς υπολογίζονται οι νέες τιμές

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, ως ακολούθως:

  • Μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές:

  • από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και
  • κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

Σημειώνεται πως για τις μονοκατοικίες τα παραπάνω ποσά λαμβάνονται υπόψη αυξημένα κατά 20%.

Οι «παγίδες»

Σύμφωνα με τους εκτιμητές που διενήργησαν για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών τις έρευνες για τις νέες αντικειμενικές, παρατηρείται αύξηση των τιμών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Έτσι, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσής τους να «εκτοξεύονται», καθώς θα αλλάξουν κλίμακα στον τρόπο υπολογισμού του τεκμηρίου για το ακίνητό τους.

Πάρα τη μείωση των εισοδημάτων που σημειώθηκε το περασμένο έτος, δεν αποκλείεται να κληθούν να καταβάλουν έξτρα φόρους προς την Εφορία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ