Το Μαξίμου επιχειρεί να «θάψει» το θέμα της εκχώρησης έκδοσης συντάξεων σε ιδιώτες

Σφοδρές αντιδράσεις από τους συνταξιούχους για τη «φαεινή» ιδέα του Κωστή Χατζηδάκη

Must Read

Σοβαρά προβλήματα στην πολλαπλά πληγωμένη κυβέρνηση προκάλεσε η εξαγγελία του υπουργού Εργασίας για την ανάθεση σε ιδιώτες της έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης.

Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους συνταξιούχους έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, που θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να «μαζέψει» τον Κωστή Χατζηδάκη και τη φαεινή του ιδέα να βάλει τους απόμαχους της εργασίας να… ξαναπληρώσουν για να πάρουν, επιτέλους, τις συντάξεις τους!

Καθώς η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 στην εκκαθάριση των 450.000 εκκρεμών αιτήσεων, ο υπουργός Εργασίας αποφάσισε να καταφύγει στην εύκολη λύση, δηλαδή να επιρρίψει τις ευθύνες στο «κακό Δημόσιο», παρά το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποψιλωμένα από προσωπικό και με εξοπλισμό προπερασμένης δεκαετίας.

Χειρότερο όλων είναι η πρωτοβουλία του κ. Χατζηδάκη να βάλει να πληρώσουν από την τσέπη τους οι συνταξιούχοι το κόστος, αφού το υπουργείο όχι μόνο δεν διέψευσε τα σχετικά δημοσιεύματα, αλλά ήταν μέχρι προχθές σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους των δικηγόρων για τον… τιμοκατάλογο της έκδοσης των συντάξεων!

Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτές οι πληροφορίες προκάλεσαν την οργή των εν αναμονή συνταξιούχων και, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλυσίδα των αντιδράσεων έφτασε μέσω των βουλευτών της Ν.Δ. στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Έτσι, πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί να «θαφτεί» το θέμα από τα φίλια στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης και η πρωτοβουλία αυτή να μπει στο συρτάρι.

«Σαράβαλο» ο ΕΦΚΑ

Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των καθηκόντων του ο Κωστής Χατζηδάκης επιδιδόταν σχεδόν καθημερινά στη γλαφυρή περιγραφή του χάους που επικρατεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχει χαθεί το μέτρημα πόσες φορές χαρακτήρισε τον ΕΦΚΑ «σαράβαλο», ενώ τελευταία αρέσκεται να τον παρομοιάζει με τον κόπρο του Αυγείου.

Πατώντας πάνω στη θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί με αποκλειστική διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων, αντί ο υπουργός Εργασίας να διασφαλίσει τα ελάχιστα για τη λειτουργία του υπερ-ταμείου, προτίμησε τη λογική «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι», προσπαθώντας να αφαιρέσει από τον ΕΦΚΑ την αρμοδιότητα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚΑ έχει περίπου 7.500 υπαλλήλους πανελλαδικά, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, περίπου 300 είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, κάτι που αποδεικνύει ότι είναι χαμηλά στις προτεραιότητες η επάνδρωσή του. Πόσοι είναι αυτοί που απασχολούνται με το μεγαλύτερο πρόβλημα, την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης; Μόλις 600 σε σύνολο 7.500!

Σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να προστεθούν οι καταγγελίες για ηλεκτρονικούς υπολογιστές με λογισμικό του περασμένου αιώνα και… χωρίς σύνδεση με το διαδίκτυο.

Η «φαεινή» ιδέα του υπουργού

Έχοντας ως σύμμαχο αυτή τη θλιβερή κατάσταση, ο υπουργός Εργασίας εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την εκχώρηση σε ιδιώτες της έκδοσης των συντάξεων. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι «πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής. Εφόσον είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τις εκκρεμείς αιτήσεις όσο και με τις νέες που θα υποβάλλονται εφεξής».

Ύστερα από πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ότι το κόστος για την αμοιβή των ιδιωτών θα κληθούν να το πληρώσουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας όχι μόνο δεν διέψευσαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, αλλά επί της ουσίας το επιβεβαίωσαν, καθώς ανέφεραν ότι «η Πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης». Αντί, δηλαδή, το κράτος να αναλάβει το κόστος, μέρος αυτού θα κληθούν να το επιφορτιστούν ασφαλισμένοι, που έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε εισφορές.

Αποκορύφωμα της αθλιότητας ήταν η λεπτομέρεια επί του… τιμοκαταλόγου για την έκδοση των συντάξεων. Έτσι, σύμφωνα με ένα σενάριο, το κόστος για τη συνταξιοδότηση ενός «άτυχου» εργαζομένου που ήταν ασφαλισμένος σε περισσότερα του ενός ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, Δημόσιο κ.λπ.) θα ήταν μεγαλύτερο απ’ ό,τι για έναν «τυχερό» που είχε ένσημα μόνο σε ένα ταμείο. Πρόκειται για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις έκδοσης απόφασης συνταξιοδότησης, για τις οποίες η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τα τέσσερα έτη.

Αντικειμενικές δυσκολίες και αντισυνταγματικότητα

Εκτός από προσβλητικό για τους ασφαλισμένους, το σχέδιο του υπουργού Εργασίας είναι τεχνικά δύσκολο να εφαρμοστεί και εύκολο να προσβληθεί νομικά, καθώς προσκρούει στο Σύνταγμα. Όπως εξαρχής επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος: «Η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους και τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας μας, αποτελεί άσκηση δημόσιας εξουσίας που παρέχεται αποκλειστικά από δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιους λειτουργούς. Συνεπώς, η συμμετοχή ιδιωτών στην άσκηση δημόσιας εξουσίας αντίκειται στο Σύνταγμα».

Εξάλλου, το εγχείρημα έχει και αντικειμενικές δυσκολίες, καθώς την τελική υπογραφή για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης έχει πάντοτε δημόσιος υπάλληλος. Έτσι, θα είχαμε το εξής παράδοξο: Ιδιώτες δικηγόροι ή λογιστές να αναλαμβάνουν επ’ αμοιβή τη διαδικασία και εν τέλει οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ, οι οποίοι με την υπογραφή τους είναι υπόλογοι έναντι του νόμου, να την επαναλαμβάνουν από την αρχή, για να είναι σίγουροι για την ορθότητά της!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This