Απαραίτητη η στήριξη σε τουρισμό και εστίαση στα «πρώτα τους έξοδα», μόλις ανοίξουν

Θα επιδοτούνται και οι ασφαλιστικές εισφορές των εποχικά εργαζομένων στον κλάδο του τουρισμού

Must Read

Στοχευμένο «πακέτο» στήριξης για τα πρώτα έξοδα που θα πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις της εστίασης και του τουρισμού κατά τη διάρκεια επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων τους αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ώρες.

Σημειώνεται ότι ο τουριστικός κλάδος έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα από την πανδημία, που μετρά ήδη έναν χρόνο. Ο κύκλος εργασιών των ελληνικών ξενοδοχείων σχεδόν μηδενίστηκε στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2020, ενώ στην «καρδιά» της περσινής τουριστικής σεζόν κατέγραψε πτώση της τάξης του 60%.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην εστίαση, με τον τζίρο του κλάδου να έχει μειωθεί κατά 2,3 δισ. ευρώ το 2020 σε σχέση με το 2019. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, ενώ σχεδόν τέσσερις στις 10 επιχειρήσεις εστίασης δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη ταμειακών διαθεσίμων και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ακόμα και για λουκέτα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, το συνολικό κονδύλι για τα μέτρα στήριξης θα αυξηθεί πάνω από τα 14 δισ., όταν στον Προϋπολογισμό είχαν υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες η Κομισιόν ανέβασε το ποσό στα 11,6 δισ. ευρώ. Το νέο «πακέτο» μέτρων θα αποτελείται κυρίως από παρατάσεις υφιστάμενων παρεμβάσεων, ενώ θα περιλαμβάνει την επιδότηση επιχειρήσεων με κεφάλαιο κίνησης, σε μια προσπάθεια να ρίξει «ζεστό χρήμα» στην αγορά, πέραν των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές

Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει και ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για την εστίαση μέσω ΕΣΠΑ, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, το οποίο θα έχει τη μορφή επιδότησης, και όχι δανείου. Αντίστοιχο σχέδιο αναμένεται να ανακοινωθεί και για τον τουρισμό στις αρχές Μαΐου, με το οποίο θα επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές -κυρίως των εποχικά εργαζομένων- στον κλάδο του τουρισμού.

Στην κυβέρνηση έχουν υπολογίσει πως ένα πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών στοιχίζει πολύ λιγότερο από το μέτρο των αναστολών εργασίας, καθώς για μισθό 1.000 ευρώ οι συνολικές εισφορές που καταβάλλονται τόσο από τον εργοδότη όσο και από τον εργαζόμενο θα στοιχίσουν στο κράτος περίπου 360 ευρώ. Το ποσό είναι μικρότερο από το έκτακτο επίδομα των 534 ευρώ, αλλά και από το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που καλύπτει το κράτος στις περιπτώσεις αναστολών εργασίας, με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Τα δύο προγράμματα εκτιμάται ότι θα έχουν συνολικό προϋπολογισμό που δεν θα ξεπερνά τα 400.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This