Από το νόμο Κατρούγκαλου έως τις υποσχέσεις της ΝΔ: Πέντε χρόνια έννομης ληστείας στις επικουρικές!

Περισσότερες από 500 αγωγές έχουν κατατεθεί για τα λάθη στον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου, που η κυβέρνηση δεν πήρε πίσω

Must Read

Λερναία Ύδρα λαθών και παραλείψεων από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είναι το ασφαλιστικό σύστημα, με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να βιώνουν στο πετσί τους τις περικοπές που επέβαλαν με νόμους οι δανειστές, αλλά και ακόμη μεγαλύτερες, που δεν έχουν καμία νομική βάση!

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» φέρνει ξανά στο φως μια παλιά υπόθεση, που υποτίθεται ότι είχε κλείσει με θετικό τρόπο για τους απόμαχους της εργασίας, καταδεικνύοντας ότι αυτό δεν έχει συμβεί. Περίπου 250.000 επικουρικές συντάξεις, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, εξακολουθούν να δίνονται «ψαλιδισμένες» στους δικαιούχους κι ενώ πριν από λιγότερο από έναν χρόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωνε πανηγυρικά ότι θα τις αποκαθιστούσε, με βάση τον νόμο. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, στη χώρα και ειδικά στο Συνταξιοδοτικό δεν επικρατούν ούτε ο νόμος ούτε η κοινή λογική.

Το ιστορικό

Ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου (4387/2016), που ψηφίστηκε στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων για όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ μεικτά. Αποδείχθηκε στην πορεία, όπως ανέδειξε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εφαρμόσει σωστά τον νόμο που η ίδια είχε ψηφίσει!

Όπως κατήγγειλε από τότε το ΕΝΔΙΣΥ, εφαρμόστηκε ένας αυθαίρετος μαθηματικός τύπος, που οδήγησε σε περικοπές έως 60% στις επικουρικές συντάξεις. Τον Νοέμβριο του 2019 το ΕΝΔΙΣΥ παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι συνταξιούχοι επικουρικής από 12 συγκεκριμένα ασφαλιστικά ταμεία και σημείωνε ότι, έχοντας μελετήσει συγκεκριμένες περιπτώσεις, προέκυπταν διαφορές από 80 ευρώ έως 299 ευρώ τον μήνα!

Τα Ταμεία αυτά είναι τα εξής:

  • ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ,
  • ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες),
  • ΤΕΑΠΟΖΟ (προσωπικό επιχειρήσεων οινοπνευματοποιίας και ζυθοποιίας),
  • ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι),
  • ΤΑΠΤΠ (τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Τράπεζας Πίστεως),
  • ΤΕΑΠΕΤΕ (τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Εμπορικής Τράπεζας),
  • ΤΕΑΤΤΑΘ (τεχνικοί Τύπου Αθηνών – Θεσσαλονίκης),
  • ΤΕΑΠΥΚ (πρατηριούχοι υγρών καυσίμων),
  • ΤΕΑΔ (δικηγόροι),
  • TΑΣ (συμβολαιογράφοι),
  • ΚΕΑΝ (ναυτικοί),
  • ΤΑΙΣΥΤ (ιδιοκτήτες, συντάκτες και υπάλληλοι Τύπου).

Η ΝΔ συνέχισε το «έγκλημα»

Πριν από τις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε υποσχεθεί (εκτός της κατάργησης του νόμου Κατρούγκαλου, την οποία «ξέχασε» και δεν έκανε ποτέ) τη διόρθωση αυτού του ολέθριου «λάθους». Παρ’ όλα αυτά, ψηφίζοντας τον νόμο 4670/2020, επανέφερε τις επικουρικές συντάξεις στο ύψος που είχαν τον Δεκέμβριο του 2014. Και πάλι όμως οι συντάξεις αυτές ήταν, όπως φαίνεται στα παραδείγματα που παραθέτουμε, χαμηλότερες από ό,τι θα έπρεπε να είναι εάν είχαν εφαρμοστεί σωστά οι νόμοι που το κράτος ψηφίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί περισσότερες από 500 αγωγές από συνταξιούχους μετά την υποτιθέμενη διόρθωση της αυθαίρετης εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου και θεωρείται βέβαιο από νομικούς κύκλους ότι αυτές θα ευοδωθούν. Την ίδια στιγμή, το ΕΝΔΙΣΥ καλεί «όλους τους συνταξιούχους επικουρικών οι οποίοι το 2016 είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται έως 60% να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο, ώστε να διαπιστωθούν το ακριβές ύψος της επικουρικής που θα έπρεπε να λαμβάνουν, αλλά και οι συνολικές απώλειες. Χρειάζεται να έχουν τις αρχικές αποφάσεις συνταξιοδότησης κύριας και επικουρικής, ώστε να ενημερωθούν για τις διαφορές στις συντάξεις τους μέσω λογισμικού έχει αναπτύξει το ΕΝΔΙΣΥ».

Χαρακτηριστικά παραδείγματα άδικων περικοπών

1. «Κλοπή» 169,90€ τον μήνα

Συνταξιούχος ΙΚΑ με αρχική απόφαση κύριας 1.813,56€ και αρχική απόφαση επικουρικής 565,94€. Μετά τον αυθαίρετο επανυπολογισμό η επικουρική μειώθηκε σε 160,01€, ενώ, αν είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπρεπε να είναι 329,91€.

Καθώς η περικοπή άρχισε τον Ιούνιο του 2016, ο συνταξιούχος αυθαίρετα απώλεσε 169,90€ κάθε μήνα, επομένως 169,90 x 41 μήνες = 6.965,9 € (μεικτά) από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2019. Εάν είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου, ο εν λόγω συνταξιούχος θα έπρεπε να λαμβάνει μεγαλύτερη επικουρική κατά 61,57€ κάθε μήνα.

2. «Κλοπή» 170,75€ τον μήνα

Συνταξιούχος ΙΚΑ με αρχική απόφαση κύριας 1.483,44€ και αρχική απόφαση επικουρικής 472,04€. Μετά τον αυθαίρετο επανυπολογισμό η επικουρική μειώθηκε σε 133,54€, ενώ, αν είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπρεπε να είναι 304,29€.

Ο συνταξιούχος έχασε από τον Ιούνιο του 2016 αυθαίρετα κάθε μήνα 170,75€ και συνολικά 170,75 x 41 μήνες = 7.000,75€ (μεικτά) έως τον Οκτώβριο του 2019.
Εάν είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου, ο συνταξιούχος αυτός θα έπρεπε να λαμβάνει μεγαλύτερη επικουρική κατά 50,43€ κάθε μήνα.

3. «Κλοπή» 246,10€ τον μήνα

Συνταξιούχος ΙΚΑ (ΕΥΔΑΠ) με αρχική απόφασης κύριας 1.983,38€ και αρχική απόφαση επικουρικής 523,12€. Μετά τον αυθαίρετο επανυπολογισμό η επικουρική μειώθηκε σε 147,70€, ενώ, αν είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου, θα έπρεπε να είναι 393,80€.

Καθώς η περικοπή άρχισε τον Ιούνιο του 2016, ο συνταξιούχος αυθαίρετα απώλεσε 246,10€ κάθε μήνα, επομένως 246,10 x 41 μήνες = 10.090,1€ (μεικτά) από 6/2016 έως 10/2019. Εάν είχε εφαρμοστεί σωστά ο νόμος Κατρούγκαλου, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έπρεπε να λαμβάνει μεγαλύτερη επικουρική κατά 130,64€ κάθε μήνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This