Δευτέρα 10/5/2021

Ελληνικό: Ακόμη πιο κοντά στην υλοποίηση της επένδυσης, μετά την υπερπήδηση ενός ακόμη εμποδίου

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δήθεν μεταβίβασης των κοινόχρηστων χώρων στη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικών φορέων

Ένα ακόμα βήμα για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης στο Ελληνικό συνιστά μια νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ακύρωσης κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει εγκρίνει τις πολεοδομικές μελέτες και τους σχετικούς περιβαλλοντικούς όρους της επένδυσης, βάζοντας τέλος και με τη βούλα σε μία ακόμα δικαστική εκκρεμότητα του έργου.

Το ΣτΕ, με την απόφαση της Ολομέλειάς του, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί δήθεν μεταβίβασης των κοινόχρηστων χώρων στη διοίκηση και διαχείριση ιδιωτικών φορέων, κρίνοντας πως η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. ουδέποτε θα αποκτήσει κυριότητα σε κοινόχρηστους χώρους, ο δε Φορέας Διαχείρισης Κοινοχρήστων κατά τον νόμο διοικείται κατά πλειοψηφία από τους Δήμους Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.

Παράλληλα, το δικαστήριο θεώρησε ότι η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πληροί όλα τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά στοιχεία, απορρίπτοντας ως αβάσιμους ισχυρισμούς για παραβίαση της νομοθεσίας της Ε.Ε. περί απαγόρευσης κρατικών ενισχύσεων. Η νέα απόφαση έρχεται να προστεθεί σε σειρά αιτήσεων ακύρωσης από τρίτους, που έχουν απορριφθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας.

Προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τις τράπεζες

Την ίδια στιγμή, η Lamda Development προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς για την επικαιροποίηση των όρων του κοινοπρακτικού τραπεζικού δανεισμού για τη χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου του Ελληνικού, συνολικού ύψους περίπου 1,16 δισ. ευρώ. Ο εν λόγω τραπεζικός δανεισμός αφορά α) τη χρηματοδότηση των έργων υποδομών και άλλων αναπτύξεων κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του έργου (Φάση Α’), συνολικού ύψους 542.000.000 ευρώ, και β) τη χρηματοδότηση για την εμπορική ανάπτυξη στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και για την εμπορική ανάπτυξη εντός της μαρίνας Αγίου Κοσμά, συνολικού ύψους 622.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας, η χρηματοδότηση των έργων, προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, της πρώτης φάσης θα καλυφθεί κατά 1 δισ. ευρώ από τον εν λόγω τραπεζικό δανεισμό, με το υπόλοιπο ποσό των απαιτούμενων κεφαλαίων, ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, να προέρχεται από ίδια κεφάλαια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ