Κυριακή 16/5/2021

Εκπνέει η διορία: Μέχρι την 6η Μαΐου η ένταξη στη ρύθμιση για επιταγές και συναλλαγματικές

Από την 7η Μαΐου και μετά, τα μη υποβληθέντα αξιόγραφα θα εμφανίζονται - πληρώνονται - σφραγίζονται κανονικά

Τους όρους ένταξης στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία χορηγείται παράταση πληρωμής κατά 60 ημέρες στις επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές που λήγουν από την 1η έως και την 31η Μαΐου 2021 για τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, διευκρινίζει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μάλιστα, τονίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν τις επιταγές που θέλουν να «παγώσουν» έως την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021. Έως εκείνη την ημερομηνία δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση – πληρωμή – σφράγιση των αξιογράφων.

Ως εκ τούτου, το χρονικό διάστημα από 26/4/2021 (δηλαδή η ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων), έως και την 6η Μαΐου 2021 δεν προσμετράται, λόγω αναστολής, ο χρόνος για την εμφάνιση – πληρωμή – σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Μετά την παρέλευση της ως άνω καταληκτικής ημερομηνίας δεν θα είναι δυνατή η υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης.

Από την 7η Μαΐου 2021 και μετά, τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα η κατά τα προαναφερόμενα δήλωση θα εμφανίζονται – πληρώνονται – σφραγίζονται κανονικά.

Επιθυμία για… εμπρόθεσμη πληρωμή

Εφόσον οι υπόχρεοι προς πληρωμή αξιογράφων, ακόμα και αν εμπίπτουν στους ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων, επιθυμούν να πληρώσουν εμπροθέσμως τα παραπάνω αξιόγραφα (ακόμη και πριν από την 6η Μαΐου 2021), θα πρέπει να επικοινωνούν με την πληρώτρια τράπεζα.

Αξιόγραφα οφειλόμενα από επιχειρήσεις, τα οποία όμως εμφανίστηκαν προς πληρωμή και έχουν «σφραγιστεί» ή για τα οποία συντάχθηκε διαμαρτυρικό έως τις 19/4/2021, δεν καταχωρίζονται στα αρχεία της ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 60 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ