Κυριακή 16/5/2021

Παράτυπο «μαχαίρι» και στις επικουρικές συντάξεις: 80 – 230 ευρώ μείον για 50.000 δικαιούχους!

Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων η συγκεκριμένη μείωση δεν προκύπτει από καμία διάταξη

Άλλη μία περίπτωση κάκιστης εφαρμογής των ασφαλιστικών νόμων που έχει ως συνέπεια παράνομες μειώσεις στις συντάξεις, φέρνει στο φως το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Αυτή τη φορά το «λάθος» εντοπίζεται στις επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και το νόμο Κατρούγκαλου, με αποτέλεσμα 50.000 συνταξιούχοι να υφίστανται μειώσεις από 80 έως 230 ευρώ το μήνα, που όμως δεν προκύπτουν από τον νόμο!

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ, ο ΕΦΚΑ απονέμει με λάθος υπολογισμό τις μειωμένες επικουρικές συντάξεις, καθώς και τις αναπηρικές συντάξεις κάτω από 80% διαπιστωμένης αναπηρίας. Όπως επισημαίνεται, με τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου θεσπίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού τόσο της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης. Για τις κύριες συντάξεις ο νέος τρόπος αφορούσε αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονταν μετά τις 13/5/2016, ενώ για τις επικουρικές, ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορούσε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1/1/2015.

Ο νόμος όριζε ότι για τις κύριες συντάξεις προβλέφθηκε μείωση έως 30% της εθνικής μόνο και όχι της ανταποδοτικής σύνταξης, σε περίπτωση απονομής μειωμένης σύνταξης, δηλαδή σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους. Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ορίστηκε ότι το ύψος της καθορίζεται από το άθροισμα δύο τμημάτων: α) το τμήμα σύνταξης που αφορά χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2014, το οποίο υπολογίζεται με βάση συντελεστή αναπλήρωσης που για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45 επί των συντάξιμων αποδοχών, β) το τμήμα σύνταξης από 1/1/2015 και εφεξής, που υπολογίζεται με βάση μαθηματικό τύπο στον οποίο λαμβάνεται υπόψη η ηλικία συνταξιοδότησης.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπογραμμίζει ότι από καμία διάταξη δεν προβλέφθηκε μείωση του ποσού της επικουρικής σύνταξης, όταν απονέμεται μειωμένη σύνταξη γήρατος, δηλαδή σύνταξη σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους ή σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό χαμηλότερο του 80%. Ωστόσο κατά την απονομή των μειωμένων επικουρικών ή επικουρικών αναπηρίας με ποσοστό μικρότερο του 80% επιβάλλεται μείωση που στην πρώτη περίπτωση φτάνει έως το 30%, ενώ στη δεύτερη έως το 50%!

Δεν προβλέπεται τέτοια ρύθμιση

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ «η επιβαλλόμενη μείωση που είναι συμβατή με την κοινωνικοασφαλιστική μας ιστορία, αλλά και τη θεωρητική προσέγγιση του περιορισμού της απονεμόμενης παροχής, όταν αυτή λαμβάνει χώρα σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο αυτού της βαριάς αναπηρίας, ενώ στην κύρια σύνταξη ευρίσκει έρεισμα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στην επικουρική σύνταξη πραγματοποιείται προεχόντως λόγω μιας κοινωνικοασφαλιστικής πρακτικής του παρελθόντος, όμως από την 1/1/2015 τέτοια ρύθμιση δεν προβλέπεται».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητά να διορθωθούν άμεσα οι συγκεκριμένες απονομές συντάξεων, μειωμένων επικουρικών, καθώς και των επικουρικών με αναπηρία έως 80%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ