Κυριακή 16/5/2021

ΑΑΔΕ: «Έξωση» από την Airbnb και βαριά πρόστιμα σε ιδιοκτήτες που νοικιάζουν αδήλωτα ακίνητα!

Η ανεξάρτητη αρχή υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, με στόχο να «τσακώσει» τους παραβάτες

Στενεύει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά δεν τα έχουν δηλώσει στο Μητρώο Ακινήτων, και συνεπώς «ξεχνούν» να εμφανίσουν τα έσοδα από την αξιοποίησή τους στην Εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων Airbnb, Booking.com και VRBO, του ομίλου της Expedia, προκειμένου οι ελληνικές φορολογικές Αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των ιδιοκτητών που επιχειρούν να «κρυφτούν» από την Εφορία.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του Γιώργου Πιτσιλή, διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμού, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
  • Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν όσον αφορά τα ήδη καταχωρημένα ακίνητα για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
  • Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι έπειτα από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή τη δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.
  • Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

Επιτόπιοι έλεγχοι και βαριά πρόστιμα

Εδώ και καιρό οι «Ράμπο» της Εφορίας έχουν προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, προκειμένου να αποκαλύψουν τους… ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες, ενώ πολλές φορές παριστάνουν οι ίδιοι τους πελάτες, προκειμένου να «ξεσκεπάσουν» όσους κρύβουν τα εισοδήματα που αποκομίζουν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, πλέον, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις θα ελέγχονται πέραν από τους ελεγκτές της Εφορίας και με τη συμβολή της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ θα διενεργούνται ακόμα και επιτόπιοι έλεγχοι.

Σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητα στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Διαμονής, τότε καραδοκούν «τσουχτερά» πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ. Αν διαπιστωθεί εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός 12 μηνών, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται, ενώ στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ