Κυριακή 16/5/2021

Απαλλαγή ενοικίου: Τέλος για τις πληττόμενες επιχειρήσεις – Θα το καταβάλλουν κανονικά

Δείτε ποιες επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν τον Μάιο

Συνεχίζεται η απαλλαγή της καταβολής ενοικίου και για τον Μάιο στις εταιρίες που είναι κλειστές με κρατική εντολή, ενώ όσοι εργαζόμενοι είναι σε αναστολή θα έχουν «ψαλίδι» 40% για το μίσθωμα 1ης κατοικίας.

Σύμφωνα όμως με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από εδώ και στο εξής οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα καταβάλλουν κανονικά ολόκληρο το ενοίκιο.

Ποιοι δικαιούνται να μην πληρώσουν ενοίκιο

Άμεσα ωφελούμενοι είναι το λιανεμπόριο, οι επιχειρήσεις εστίασης, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού, των μεταφορών και λοιπές επιχειρήσεις στις οποίες επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο πως το μέτρο δεν θα είναι οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις, καθώς ο κλάδος του λιανεμπορίου λειτουργεί ήδη με τις μεθόδους «click in shop» και «click away», ενώ στις 3 Μαΐου θα επαναλειτουργήσει και ο κλάδος της εστίασης, μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, από τον Μάιο αλλάζει το πλαίσιο για τη μείωση ενοικίου κατά 40%, καθώς θα τη δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή εργασίας για την πρώτη κατοικία τους, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους, και όχι οι πληττόμενες επιχειρήσεις, που ισχύει έως σήμερα.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως, λίγες ημέρες πριν μπει ο Μάιος, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τους ΚΑΔ που δικαιούνται απαλλαγή από τα ενοίκια, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις, αλλά και οι ιδιόκτητες να βρίσκονται στο «σκοτάδι».

Οι περισσότεροι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα το πληρώσουν ή όχι μετά το Πάσχα, ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προχωρήσουν σε «δήλωση Covid».

Διορθώσεις στην Επιστρεπτέα 7

Την ίδια ώρα, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 και οι επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος έως τις 19 Απριλίου, αλλά δήλωσαν στοιχεία στην εφαρμογή «Τα Έσοδα μου» στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία, επειδή εκ παραδρομής δεν υπέβαλαν εκδήλωση ενδιαφέροντος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ