Κτηματολόγιο: Έξι ακόμη μήνες περιθώριο για εκπρόθεσμες δηλώσεις στον Δήμο Αθηναίων

Επιτρεπτές μέχρι 11 Οκτωβρίου η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και η αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος

Must Read

Άλλους έξι μήνες έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα όρια του Δήμου Αθηναίων για να τη δηλώσουν στο Κτηματολόγιο και να αποφύγουν δικαστικές περιπέτειες. Σύμφωνα με απόφαση της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και η κατάθεση αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για ακίνητα που βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων παρατείνονται έως τις 11 Οκτωβρίου.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Παράλληλα, ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο υπόλοιπο της Θεσσαλονίκης και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ακολουθούν Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της προανάρτησης σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, και της ανάρτησης σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ανατολικής Αττικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση «περί παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και για την κατάθεση αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, για τη σύμβαση “Μελέτη Β’ φάσης κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στον Δήμο Αθηναίων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών”, με κωδικό ΚΤ4-01, ισχύουν πλέον τα εξήςΚαθορίζεται η 11η Οκτωβρίου 2021 ως ημερομηνία μέχρι την οποία είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, κατά τα οριζόμενα της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2308/1995, όπως ισχύει, και η κατάθεση αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος κατά τα οριζόμενα της παρ. 8 του άρθρου 2 και της παρ. 5 του άρθρου 6Α του ν. 2308/1995, όπως ισχύουν στις υπό κτηματογράφηση περιοχές, για το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων, της σύμβασης με κωδικό ΚΤ4-01».

Επιβολή προστίμων

Η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμη δήλωση, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή και δεν αναμένεται να τεθούν πριν από το φθινόπωρο. Έστω και εκπρόθεσμα, υποβάλλοντας τη δήλωσή σας, εξασφαλίζετε ότι οι τίτλοι και τα τοπογραφικά διαγράμματα που διαθέτετε θα ληφθούν υπόψη. Επίσης, καταχωρίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας σας και λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης. Τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Αν, τώρα, κάποιος έχει ήδη υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο και διαπιστώσει σφάλματα πληκτρολόγησης – προφανή σφάλματα, μπορεί να υποβάλει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Η αίτηση υποβάλλεται ατελώς, είτε ηλεκτρονικά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet, είτε κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Για παράδειγμα, πρόδηλα σφάλματα έχουμε στην περίπτωση που έχει καταχωριστεί εσφαλμένα το πατρώνυμο, έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου, έχουν καταχωριστεί εσφαλμένα ο τόμος και ο αριθμός μεταγραφής του συμβολαίου ή έχει καταχωριστεί εσφαλμένα ο όροφος ή το εμβαδόν του διαμερίσματος.

Πώς θα υποβάλετε δήλωση

Η διαδικασία της εκπρόθεσμης δήλωσης είναι ίδια με αυτήν της εμπρόθεσμης. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να συνδεθεί με την ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet. Κάθε δήλωση μπορεί να περιλάβει οσαδήποτε δικαιώματα σε ακίνητα του ίδιου υπό κτηματογράφηση προκαποδιστριακού ΟΤΑ (κοινότητα ή δήμος πριν από την εφαρμογή της διοικητικής διαίρεσης του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη»). Έτσι, αν ένα πρόσωπο δηλώσει πολλά ακίνητα σε έναν και μόνο ΟΤΑ, θα υποβάλει μόνο μία δήλωση και θα κάνει μόνο μία φορά χρήση της πιστωτικής του κάρτας.

Ο εντοπισμός της θέσης των δηλούμενων ακινήτων είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται με τη χρήση πολλών σύγχρονων εργαλείων (δυνατότητα αναζήτησης μέσω συντεταγμένων, σημείων ενδιαφέροντος, οδών, τοπωνυμίων, οικισμών, κωδικών τεμαχίων αναδασμών/διανομών, φόρτωσης αρχείων dxf, asci, εφαρμογής κινητού τηλεφώνου, κ.λπ). Ο πολίτης μπορεί να το εντοπίσει οριοθετώντας τη γεωγραφική έκταση της ιδιοκτησίας του. Η υποβολή των συνοδευτικών εγγράφων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής, και προηγείται της διαδικασίας πληρωμής, ενώ δεν είναι δυνατή η ταχυδρομική αποστολή εγγράφων.

Αφού ολοκληρώσει κάποιος τη δήλωσή του μπορεί να πληρώσει το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Το τέλος υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμογή, με βάση τα δηλούμενα στοιχεία. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πληρωμής λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης της πληρωμής. Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ σημαντικό να γράψει το e-mail του σωστά. Αφού πληρώσει ηλεκτρονικά το τέλος για τα ακίνητα μιας δήλωσης, καλό θα ήταν να τυπώσει τις συνοδευτικές εκτυπώσεις των στοιχείων της (Εκτύπωση Επιτυχούς Υποβολής Δήλωσης, Προεπισκόπηση Δήλωσης).

Σημειώνεται πως σε κάθε σημείο της διαδικασίας συμπλήρωσης της δήλωσης μπορεί ο πολίτης να αποθηκεύει τη δήλωση και να εξέρχεται από την εφαρμογή, ώστε να συνεχίσει άλλη στιγμή, αν το επιθυμεί. Όταν όμως υποβάλει οριστικά τη δήλωση, αυτή δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και, με βάση το νομικό πλαίσιο της κτηματογράφησης, υπόκειται σε έλεγχο από εντεταλμένους φορείς.

Αποκλειστικά ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση στην Αθήνα

Στο μεταξύ, από τη Μεγάλη Τρίτη πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά η εξυπηρέτηση από το Γραφείο Κτηματογράφησης Αθηνών, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» (ktimatologio.gov.gr). Επιπλέον, οι πολίτες, για ειδικές περιπτώσεις, πληροφορίες, διευκρινίσεις και ερωτήματα μπορεί να στέλνουν μηνύματα σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ανάλογα με το θέμα.

Στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορείτε να υποβάλετε αιτήσεις χορήγησης Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου (ΠΚΑ), όπως και νέες δηλώσεις για Υποθηκοφυλακείο (για πράξεις που η μεταγραφή τους γίνεται μετά την 1η Ιουνίου 2020). Η διαδικασία είναι η ακόλουθη: α) Υποβάλλετε ηλεκτρονικά τη δήλωση μέσω των ηλεκτρονικών εφαρμογών του Ελληνικού Κτηματολογίου. β) Πληρώνετε ηλεκτρονικά το τέλος που φαίνεται στην εφαρμογή. γ) Εκτυπώνετε το έντυπο «Επιτυχής υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης». δ) Εκτυπώνετε τη δήλωση από την προεπισκόπηση. ε) Μεταβαίνετε στο Υποθηκοφυλακείο με εκτυπωμένα την προεπισκόπηση της υποβληθείσας δήλωσης, το έντυπο «Επιτυχής υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης», την προς μεταγραφή πράξη και το αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος, εφόσον αυτό έχει επισυναφθεί στο συμβόλαιο, για να προχωρήσει η μεταγραφή.

Για ειδικές περιπτώσεις, πληροφορίες, διευκρινίσεις και ερωτήματα μπορείτε να στείλετε e-mail σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις, ανάλογα με το θέμα. Για παράδειγμα, η υποβολή εντύπου Δ2, που αφορά περιπτώσεις κατάργησης ήδη δηλωθέντος δικαιώματος: π.χ., άρση υποθήκης, εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης, άρση κατάσχεσης, άρση διαλυτικής αίρεσης, κατάργηση δουλείας, διαγραφή αγωγής με δικαστική απόφαση της εκούσιας διαδικασίας, διαγραφή αγωγής με τελεσίδικη απόφαση, λοιπών εγγραπτέων δικαιωμάτων του δήμου λόγω εξόφλησης της αποζημίωσης προς αυτόν, πράξη εξόφλησης, κ.λπ.

Οι περιοχές όπου «τρέχει» η προανάρτηση

Τη στιγμή που στον Δήμο Αθηναίων η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων έχει ολοκληρωθεί, σε πολλές περιοχές της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη ή αναμένεται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα. Ήδη, τη Μεγάλη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε η προανάρτηση στο υπόλοιπο της Θεσσαλονίκης (καλλικρατικοί Δήμοι Βόλβης, Θέρμης, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνος, Λαγκαδά, Πυλαίας – Χορτιάτη, Δέλτα και Ωραιοκάστρου) και το Ηράκλειο Κρήτης (καλλικρατικοί Δήμοι Γόρτυνας, Φαιστού, Μίνωα Πεδιάδας, Αρχανών – Αστερουσίων και Βιάννου).

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr, και για 45 ημέρες (μέχρι τη 10η Ιουνίου), οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του TAXISnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.

Συγκεκριμένα, πρέπει να δουν και να ελέγξουν την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας) και τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα). Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων ηλεκτρονικά ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ηλεκτρονικά ή στο τοπικό Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων βρίσκεται σε εξέλιξη και οι ιδιοκτήτες ακινήτων των περιοχών αυτών μπορούν μέχρι τη 13η Μαΐου 2021 να διορθώσουν δωρεάν τυχόν λάθη στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Ειδικότερα: 1) Καλλικρατικός Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Αλισσού, Κάτω Αλισσού, Κάτω Αχαΐας, 2) Καλλικρατικός Δήμος Πατρέων, Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: Αγίου Βασιλείου Πατρών, Ακταίου, Αραχωβίτικων, Βραχναίικων, Δρεπάνου, Ελικίστρας, Καμινίων, Κάτω Καστριτσίου, Κρήνης (Πατρών), Μιντιλογλίου, Μονοδενδρίου, Οβριάς, Παραλίας, Πετρωτού, Πλατανίου, Ρίου, Ρογίτικων, Σαραβαλίου, Σουλίου, Τσουκαλαίικων, Ψαθοπύργου.

Η διαδικασία ανάρτησης έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τέσσερις για όσους μένουν στο εξωτερικό. Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία. Συγκεκριμένα, πρέπει να δουν και να ελέγξουν την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας) και τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά, στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Μέχρι τις 8 Ιουνίου θα διαρκέσει η ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στις εξής περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ανατολικής Αττικής:

  1. Στην Αχαΐα, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ, που περιλαμβάνει τους ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΟΤΑ Ακράτας, Αιγείρας, Διακοπτού, Ελαιώνος Αιγιαλείας, Ελίκης, Ζαχλωρίτικων, Νικολαίικων, Παραλίας Πλατάνου, Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς και Τραπέζης. Γραφεία Κτηματογράφησης λειτουργούν στο Κράθιο Αιγιαλείας και το Διακοπτό.
  2. Στην Αττική, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, που περιλαμβάνει τους ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΟΤΑ Βαρνάβα και Γραμματικού, και ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ, που περιλαμβάνει τους ΠΡΟΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΟΤΑ Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Νέων Παλατίων, Σκάλας Ωρωπού, Συκαμίνου και Ωρωπού. Γραφεία Κτηματογράφησης λειτουργούν στο Καπανδρίτι και στη Σκάλα Ωρωπού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ελληνικού Κτηματολογίου, το επόμενο τρίμηνο θα ξεκινήσει η προανάρτηση στην Καστοριά, στη Φλώρινα, στα Γρεβενά, στο Λασίθι, στα Δωδεκάνησα, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα.

Η διαδικασία έκδοσης του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου

Στο μεταξύ, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο θα εκδίδει πλέον το Ελληνικό Κτηματολόγιο το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου. Με την έναρξη της ανάρτησης, σε κάθε συναλλαγή που αφορά τα ακίνητα της περιοχής (π.χ., σύνταξη συμβολαίων, συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου, καταχώριση στο Υποθηκοφυλακείο) είναι υποχρεωτική η επισύναψη του εν λόγω πιστοποιητικού, στο οποίο αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου του ακινήτου που αφορά η συμβολαιογραφική πράξη, όπως αυτό (το ακίνητο) έχει κτηματογραφηθεί μέχρι τη στιγμή της ανάρτησης των στοιχείων και περιέχονται στοιχεία εκ του προσωρινού κτηματολογικού διαγράμματος της ανάρτησης. Η υπηρεσία για την έκδοση του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου παρέχεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://ktimatologio.gov.gr/.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγα λεπτά. Ειδικότερα, ο ενδιαφερόμενος ταυτοποιείται μέσω των κωδικών TAXISnet και εν συνεχεία είτε επιλέγει μεταξύ των ΚΑΕΚ που βρίσκονται στο όνομά του είτε συμπληρώνει τον ΚΑΕΚ του ακινήτου για το οποίο επιθυμεί να εκδώσει το πιστοποιητικό και την αιτιολογία της νόμιμης χρήσης για την οποία προορίζεται. Ακολούθως, καταβάλλει το ποσό των 5 ευρώ μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και το ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου εκδίδεται αυτόματα, φέροντας εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Κτηματολογίου, καθώς και χρονοσφραγίδα.

Η έκδοση του συγκεκριμένου πιστοποιητικού είναι μια από τις συνηθέστερες συναλλαγές των πολιτών με το Κτηματολόγιο, καθώς αποτελεί απαραίτητο έγγραφο για κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά ακίνητο το οποίο βρίσκεται σε περιοχή όπου έχει ξεκινήσει η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων, αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση. Ενδεικτικά, από το β’ εξάμηνο του 2020 μέχρι σήμερα ζητήθηκαν και εκδόθηκαν περί τα 80.000 πιστοποιητικά σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι για την έκδοση του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου είναι απαραίτητα ο προηγούμενος εντοπισμός του ακινήτου επί των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων και η απόδοση σε αυτό Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Όσα πιστοποιητικά έχουν εκδοθεί με την παλιά διαδικασία παραμένουν σε ισχύ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This