Μειωμένα ενοίκια Μαΐου: Συνεχίζεται το αλαλούμ – Χαμός στο Υπουργείο Οικονομικών

Ευθύνες Σταϊκούρα για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των ΚΑΔ

Must Read

Το απόλυτο χάος συνεχίζει να επικρατεί στην αγορά, με φόντο τα «κουρεμένα» ενοίκια Μαΐου, καθώς πολλές πληττόμενες επιχειρήσεις φαίνεται πως έχουν καταβάλει μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, αν και για τον τρέχοντα μήνα εξαιρούνται από το μέτρο και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν δικαιούνται αποζημίωση από κράτος.

Ευθύνη έχει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, παρά τις εκκλήσεις των ιδιοκτητών, έχει καθυστερήσει σημαντικά την ανακοίνωση των ΚΑΔ που δικαιούνται απαλλαγής από τα ενοίκια, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαρίζει ρητά, με υπουργική απόφαση, ότι για τον μήνα Μάιο καμία πληττόμενη επιχείρηση δεν δικαιούνται μείωση ενοικίου και ότι θα πρέπει να καταβάλουν ολόκληρο το συμφωνηθέν μίσθωμα, ανεξάρτητα με το αν συνεχίζουν να έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου.

Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τη διαδικασία των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Απριλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η αποζημίωση θα γίνει με προκαταβολή, όπως συνέβη και τον Μάρτιο, βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στην πλατφόρμα.

Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να υποβάλουν τις δηλώσεις Covid στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ, μέχρι τις 14 Μαΐου 2021, με τις σχετικές πληρωμές να προγραμματίζονται στα τέλη Μαΐου.

Για την ταχύτερη πληρωμή πρέπει να πληρούνται και οι εξής προϋποθέσεις:

·         οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης της ΑΑΔΕ

·         ο εκμισθωτής – νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ

·         ο μισθωτής – επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ

·         ο μισθωτής – εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο

Δικαιούχοι της αποζημίωσης θα είναι τόσο οι 200.000 ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν καθόλου ενοίκιο τον μήνα Απρίλιο όσο και οι 600.000 ιδιοκτήτες που έλαβαν «κουρεμένο» ενοίκιο κατά 40%.

Σημειώνεται ότι τα ποσά της αποζημίωσης είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και δεν συμψηφίζονται με φορολογικές υποχρεώσεις ή οφειλές.

Για τον μήνα Μάιο το κράτος θα καλύψει τις εξής απώλειες:

·         οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος

·         τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος

·         οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This