Τρίτη 3/8/2021

e-ΕΦΚΑ: Ούτε μία συγγνώμη για το μπάχαλο!

Απίστευτη ταλαιπωρία για χιλιάδες συνταξιούχους που υπέστησαν «κούρεμα» χωρίς καμία αιτιολογία

Τεράστια ανησυχία για χιλιάδες συνταξιούχους, οι οποίοι είδαν να τους καταβάλλονται οι συντάξεις τους σημαντικά μειωμένες, χωρίς καμιά αιτιολογία και καμιά πρότερη ενημέρωση. Ο πολυδιαφημισμένος e-ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, «ξέχασε» όμως να ζητήσει έστω μία συγγνώμη!

Συγκεκριμένα, περίπου 5.500 συνταξιούχοι υπέστησαν περικοπές με τις συντάξεις του Ιουνίου, «εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία», όπως υποστηρίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σημειώνεται ότι σε όσους από τους 5.500 συνταξιούχους έγινε εκ παραδρομής περικοπή ενώ δεν εργάζονται η περικοπή αυτή είναι προσωρινή, ενώ «ο e-ΕΦΚΑ δεσμεύεται να εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές κατά προτεραιότητα».

Οι συνταξιούχοι που εμπίπτουν σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται, ώστε με τις καταβολές Ιουλίου να επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα να καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου.

Η περικοπή αφορά τις πολύπαθες συντάξεις χηρείας, όπου, υπενθυμίζεται, οι μειώσεις για τις περιπτώσεις αυτές υλοποιήθηκαν με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4387/16 περί επιζώντων συζύγων, το οποίο στη συνέχεια τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν. 4611/19.

Οι διατάξεις αυτές προβλέπουν ότι στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016 καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντος σε ποσοστό 70% για μία τριετία.

Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντος), ενώ το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των κατώτατων ορίων συντάξεων θανάτου, δηλαδή τα 360 ευρώ.

Για εμπαιγμό των συνταξιούχων κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος. Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους συνταξιούχους, τους οποίους καλεί να μεταβούν εν μέσω πανδημίας στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ