Δευτέρα 2/8/2021

«Βόμβα» Moody’s: Το χρέος μεγάλο «βαρίδι» για την οικονομία!

Ο οίκος «πάγωσε» την έκθεση αξιολόγησης και ζητά συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Νέα «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία χτυπά ο οίκος Moody’s, ο οποίος χαρακτηρίζει το χρέος της χώρας μας ως το μεγάλο «βαρίδι» για την πορεία προς την αναβάθμιση της οικονομίας.

Μάλιστα, ο διεθνής οίκος, ο οποίος αποφάσισε ξαφνικά να «παγώσει» την έκθεσή του για την αξιολόγηση της Ελλάδας που είχε προγραμματιστεί για την περασμένη Παρασκευή 21/5, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα υπάρξει αναβάθμιση της χώρας μόνο αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Η αξιολόγηση της Ελλάδας θα υποστεί ανοδική πίεση εάν η περαιτέρω πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποδώσει απτά αποτελέσματα, με τη μορφή ισχυρότερων επενδύσεων και περαιτέρω ανοδικών και σταθεροποιημένων μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης» αναφέρει ο Steffen Dyck, συντάκτης της έκθεσης της Moody’s για την Ελλάδα.

«Αντίθετα, η αξιολόγηση της χώρας θα υποστεί καθοδικές πιέσεις εάν η πρόοδος στη μεταρρύθμιση των θεσμών αντιστραφεί, θέτοντας σε κίνδυνο τη συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον Moody’s, μεγάλη πρόκληση για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει η αυξημένη επιβάρυνση του χρέους της, το οποίο άγγιξε το 205,6% του ΑΕΠ το 2020 και είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των χωρών ανά τον κόσμο τις οποίες αξιολογεί ο Moody’s. Μάλιστα, το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει πάνω από το ψυχολογικό όριο του 200% τουλάχιστον έως το 2022, με βάση τις εκτιμήσεις διεθνών οίκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση προβλέπει ότι το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί στο 208,8% το 2021 από το 205,6% το 2020 και στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί στο 201,5% το 2022.

Το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι φέτος θα μειωθεί οριακά στο 204,5% και στη συνέχεια θα καταγράψει σημαντική πτώση το 2022, κάτω από το 190% του ΑΕΠ.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο χρόνος ωρίμανσης του εξωτερικού χρέους δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αγορές, ωστόσο το ύψος του σε καθαρούς αριθμούς συνεχίζει να προβληματίζει τους ξένους επενδυτές.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ