Πέμπτη 24/6/2021

Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»: Κούρεμα κεφαλαίου και τόκων σε επιχειρηματικά δάνεια και επαγγελματίες

Παρά τις βελτιώσεις Σταϊκούρα, παραμένουν εκτός τα φυσικά πρόσωπα

«Λίφτινγκ» στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», το οποίο επιδοτεί τις δόσεις επιχειρηματικών δανείων και ελεύθερων επαγγελματιών για ένα διάστημα οκτώ μηνών, γίνεται με τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα στη Βουλή, η οποία προβλέπει διαγραφές τόκων και κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης για τα «κόκκινα» δάνεια που εντάσσονται στο πρόγραμμα, κατά το διάστημα της επιδότησης και της περιόδου παρακολούθησης, σε ποσοστό τουλάχιστον 10%.

Επίσης, ο χρηματοδοτικός φορέας (τράπεζες ή διαχειριστές δανείων), σε συμφωνία με τον οφειλέτη, μπορεί να προχωρήσει σε:

  • διαγραφή των τόκων υπερημερίας και εξωλογιστικών τόκων
  • διαγραφή κεφαλαίου
  • επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής

Η ρύθμιση αναδιάρθρωσης για τα εξυπηρετούμενα δάνεια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έχει δυσμενέστερους όρους για τον οφειλέτη λόγω της συνεισφοράς του Δημοσίου.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης των δανειακών υποχρεώσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν προβλέπονται και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία.

Πρόκειται στην ουσία για κατάφωρη αδικία εις βάρος χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα 1» και είτε έχουν ενήμερα δάνεια είτε προχώρησαν σε ρύθμιση με τις τράπεζες προκειμένου να επιδοτηθούν για ένα διάστημα εννέα μηνών.

Διακοπή επιδότησης

Η τροπολογία προβλέπει επίσης τη χορήγηση χρονικού διαστήματος 30 ημερών μετά την ολοκλήρωση της επιδότησης για την τακτοποίηση τυχόν μη καταβεβλημένων ποσών από πλευράς του οφειλέτη, ώστε να μη χάσει τη ρύθμιση στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Η μηνιαία επιδότηση της δόσης του δανείου μιας μικρομεσαίας επιχείρησης ή ενός ελεύθερου επαγγελματία μπορεί να διακοπεί με εντολή του Δημοσίου στις εξής περιπτώσεις:

Α. Αν διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

Β. Στην περίπτωση θανάτου του αιτούντος, εκτός εάν υπάρχει σύζυγος ή συμβίος που έχει συνυπογράψει τη σχετική αίτηση

Γ. Στην περίπτωση κατά την οποία, κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης, δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί συνεισφορά του Δημοσίου σε έναν τουλάχιστον τραπεζικό λογαριασμό

Δ. Αν κατόπιν του επανελέγχου διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης συνεισφοράς του Δημοσίου

Ε. Εάν ο δικαιούχος δεν καταβάλει εγκαίρως οφειλή που βαρύνει τον ίδιο, ο θιγόμενος πιστωτής ενημερώνει την πλατφόρμα το αργότερο μέσα σε τριάντα εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία κατά την οποία ο οφειλέτης καθυστέρησε καταβολή του μέρους της οφειλής που βαρύνει τον ίδιο

Επίσης, οι «κόκκινοι» δανειολήπτες έχουν δικαίωμα να ρυθμίσουν το δάνειό τους με τις τράπεζες έως τις 31 Ιουλίου, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει καθυστερημένα παράταση στην προθεσμία, η οποία έληξε στις 31 Μαρτίου.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ