Πέμπτη 24/6/2021

Επίδομα στέγασης ανασφάλιστων υπερηλίκων: Έρχονται αλλαγές – Online πλέον οι αιτήσεις

Στην ψηφιακή εποχή περνάει η διαχείριση και απονομή του επιδόματος

Την υποβολή των αιτήσεων ψηφιακά για το Επίδομα στεγαστικής συνδρομής ανασφάλιστων υπερηλίκων ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το συγκεκριμένο επίδομα, που ήδη καταβάλλεται μέσω του ΟΠΕΚΑ, αφορά ανασφάλιστους υπερήλικες (άτομα ή ζευγάρι) άνω των 67 ετών, οι οποίοι μισθώνουν πρώτη κατοικία και το ύψος του φτάνει τα 362 ευρώ.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα για τον άγαμο χήρο/α ή διαζευγμένο δεν πρέπει υπερβαίνει το ποσό των 4.320 ευρώ, ενώ για τα ζευγάρια δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως.

Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ανασφάλιστου υπερήλικα ή / και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λ.π, όπως προκύπτουν από την τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 7.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση ζεύγους ανασφάλιστων υπερηλίκων το ποσό των 10.500 ευρώ.

Το επίδομα δικαιούνται και όσοι λαμβάνουν επίσης από τον ΟΠΕΚΑ το προνοιακό επίδομα αναπηρίας ή σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, όχι όμως όσοι λαμβάνουν ταυτόχρονα το επίδομα στέγασης ή φιλοξενούν τρίτα άτομα στην ίδια οικία.

Το ανασφάλιστο άτομο ή τουλάχιστον ένας εκ του ζεύγους πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 12 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης, όπως αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ