Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας

Οι δράσεις απευθύνονται σε δικαιούχους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι ηλικίας 20-60 ετών

Must Read

Πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες και επανένταξη στην αγορά εργασίας προωθείται μέσω της ενεργοποίησης, με καθυστέρηση αρκετών ετών, του 2ου και του 3ου πυλώνα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Πέραν της οικονομικής στήριξης, το πρόγραμμα που άρχισε να υλοποιείται πιλοτικά το 2014 προβλέπει τη διασύνδεση των ωφελούμενων με τον ΟΑΕΔ, ώστε να ξεφύγουν από την κατάσταση φτώχειας στην οποία έχουν περιέλθει.

Οι δράσεις διασύνδεσης απευθύνονται σε δικαιούχους του ΕΕΕ οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι ηλικίας 20-60 ετών και οι οποίοι, εφόσον κληθούν, είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχουν.

Η καθολική υλοποίηση των δράσεων διασύνδεσης περιλαμβάνει: πρώτον, ενημέρωση των ωφελουμένων του ΕΕΕ για τις λεγόμενες «Υπηρεσίες 2ου πυλώνα», στο πλαίσιο συνεδρίας στην κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή στο κέντρο κοινότητας.

Η ενημέρωση περιλαμβάνει εκτίμηση των αναγκών και διασύνδεση με προγράμματα που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες του ατόμου/νοικοκυριού, π.χ., επίδομα στέγασης, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομική συνδρομή, εξειδικευμένες υπηρεσίες για παιδιά, ΑμεΑ κ.λπ.

Δεύτερον, δημιουργία ατομικού σχεδίου δράσης, που θα καταρτίζεται αφού ο ωφελούμενος θα περνά από συνέντευξη, με εργασιακό σύμβουλο του ΟΑΕΔ.

Μετά την κατάρτιση του ΑΣΔ, ο ωφελούμενος θα μπορεί δυνητικά να παραπεμφθεί σε υφιστάμενες δράσεις κατάρτισης/ απασχόλησης.

Η προθεσμία εκπλήρωσης της υποχρέωσης είναι μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης της αίτησης (για χορήγηση ΕΕΕ). Παραδείγματος χάριν, για αίτηση που εγκρίνεται εντός του Ιουνίου 2021, η προθεσμία είναι η 31η Ιουλίου 2021.

Η παρακολούθηση της ανταπόκρισης των ωφελουμένων θα γίνεται μέσω των μηνιαίων διασταυρώσεων που πραγματοποιούνται για την έκδοση αρχείου πληρωμής.

Προστίθεται ειδικότερα νέος έλεγχος για την κατάρτιση του ατομικού σχεδίου δράσης και ελέγχεται η εκπλήρωση της υποχρέωσης κατάρτισής του. Σε περίπτωση που στο τέλος του επόμενου μήνα από τον μήνα έγκρισης δεν βρεθεί ΑΣΔ, η αίτηση ανακαλείται από την ΗΔΙΚΑ.

Οι ωφελούμενοι μπορούν να υποβάλουν εκ νέου αίτηση τον επόμενο μήνα μετά την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους για συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για κατάρτιση ΑΣΔ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This