Πέμπτη 24/6/2021

Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή σε περισσότερες από 5 δόσεις – Τι αλλάζει στις αντικειμενικές

Σταϊκούρας: «Θα είναι κοινωνικά δίκαιος, και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση 8% το 2022»

«Εκπλήξεις» έκρυβε η 10η έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Κομισιόν, αφού αλλάζουν τα δεδομένα σε αντικειμενικές αξίες και ΕΝΦΙΑ.

Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες

Όλα δείχνουν πως με τα νέα δεδομένα:

  1. θα καθοριστούν ζώνες τιμών και σε περίπου 3.500 περιοχές της Επικράτειας που τα τελευταία χρόνια βρίσκονταν εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού με αποτέλεσμα να υπάρχει στρέβλωση στην αγορά και μεγάλη απώλεια εσόδων από πλευράς κράτους
  2. οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022:

Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ: Πληρωμές και δόσεις

Στο αποκαλυπτικό κείμενο της Κομισιόν επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές ετοιμάζουν μια σημαντική μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ για το 2022, με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

 Συγκεκριμένα, με το νέο σχέδιο που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρώνεται, πλέον, τον Μάρτιο, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται σε 10 δόσεις, δηλαδή μέχρι τα τέλη του έτους (Δεκέμβριος).

Για φέτος, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί τον Σεπτέμβριο και η τελευταία (έκτη) τον Φεβρουάριο.

Στην περίπτωση που το παραπάνω σενάριο «κλειδώσει», οι φορολογούμενοι θα πρέπει τον Μάρτιο να ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο ΕΝΦΙΑ.

Σταϊκούρας: «Πληρωμή ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες από 5 δόσεις»

«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ συνολικά δε θα είναι υψηλότερος σε σχέση με φέτος, αλλά θα είναι κοινωνικά δικαιότερος.

«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι η στη μεγάλη πλειοψηφία ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ